HOME

meer pakketbrieven

meer recepten
logo

Week 43, 23 okt 2008

Verbouwing van start

Afgelopen zaterdag heeft een aantal enthousiaste klanten en bekenden al een bezoekje gebracht aan het boerderijtje aan de Wilhelmsweg, waar we vanaf 2009 zullen werken. We kregen veel leuke reacties op en felicitaties met onze echt eigen boerderij op zo'n goede plek nabij de nieuwbouw van Emmen. (Gelukkig niet onder de rook van, die waait de andere kant op). Onder het genot van koffie met appeltaart werd er lustig op los gefantaseerd hoe e.e.a. er uit moet gaan zien, dat het Pieterpad omgelegd zal worden zodat het langs deze plek loopt en hoe er voldoende parkeerplaatsen gecreëerd kunnen worden voor alle toekomstige winkelklanten. (Laat ze maar op de fiets komen). En daarna was het: handen uit de mouwen!
We hebben de stal compleet leeggehaald en met twee gehuurde sloophamers flink huisgehouden om het beton van de voergang en de grup kort en klein te slaan... nog niet bepaald opbouwend werk dus -mijn polsgewrichten protesteerden nog twee dagen - maar je moet ergens beginnen en de kop is er nu af!
Buiten hebben de kinderen met hulp van twee moeders al met veel plezier een omheining van forse betonpalen, die niet meer nodig is, afgebroken.
Stap voor stap zullen we de komende tijd verder werken, een deel wordt natuurlijk uitbesteed: de ene helft van het dak die vernieuwd moet worden, en de aanleg van een goede gladde betonvloer. Veel andere klussen gaan we zelf doen, omdat het leuker en goedkoper is.

Wouter

Oproep: Wie heeft er nog tweedehands hout van goede kwaliteit, dat hij niet meer nodig heeft? Voor de verbouwing kunnen we hout in alle soorten en maten gebruiken.

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen

Spruitjes   't Leeuweriksveld
Bataviasla   Lechaim, Nijeveen
Bloemkool   Bakker, Lauwersoog
Pastinaak   Albert Wissmann, Frederiksoord
Prei   De Eerste, Marknesse

Volgende week verwacht:
Romanesco, bietjes, witlof, kropsla?, ...

- Deze week handgeplukte spruitjes! Een tijdrovend werkje, maar wel leuk om te doen. De Wenning heeft hier jarenlang spruiten geteeld (op veel grotere schaal overigens dan wij nu doen, en machinaal geoogst). Er bereikten ons daardoor zoveel vragen naar spruiten dat we er wel aan moesten geloven, vonden we zelf, en we hebben er geen spijt van!

Prijswijziging per 1 november a.s.:

NB: Bij wederverkopers in Borger, Eelde, Emmen, Odoorn en Rolde kunnen de prijzen afwijken.

Eénpersoonspakketten: 4.95
Tweepersoonspakketten (klein): 8.50
Vierpersoonspakketten (groot): 15,-
Combipakket: 9.50
Fruitpakket: 7.95 (ongewijzigd)
Aardappelabonnement: 2.95

Versaanbod week 43
De complete lijst krijgt u op verzoek wekelijks toegemaild.
U kunt ook klikken op Versaanbod.
 
Aanbieding:  
Witlof I/kg 2.75
Appels Elstar /kg 2.50

Recepten

Chips van pastinaak

1 kleine pastinaak, ca. 3 dl. (zonnebloem)olie, zeezout of kruidenzout

Boen de pastinaak goed schoon. Schaaf ze met een groenteschaaf in flinterdunne plakjes. Dep ze goed droog in keukenpapier.
Verhit de olie in een wok tot ca. 160°C. Frituur de groente in kleine porties telkens ca. 4 min. Als de olie niet meer bruist is de chips krokant.
Laat ze uitlekken op keukenpapier en bestrooi ze met zout.

Pastinaak met uien en pesto

Pastinaken, 4 uien, 2 appels, 3 à 4 eetl. pesto, klontje boter

Pastinaken schillen met een dunschiller en in stukjes snijden. Ui pellen, op wortelkantje neerzetten en halveren. Beide helften met de lijnen van de ui in 4 tot 6 partjes snijden. Ui fruiten in de boter. Pastinaak met een scheutje water toevoegen en in 10 à 15 min. gaar stoven. Appel in kleine stukjes snijden en de laatste 2 min. meestoven. Pesto door de groente roeren. Lekker met pasta, kip of tofu.

Salade met pruimen

1 krop bataviasla, 60 gr feta, 4 stevige pruimen.
Dressing: 4 eetl. olijfolie, 2 eetl. (appel-)wijnazijn, 1 uitje gesn., 1 theel. verse tijm


Sla in stukjes snijden, wassen en droogslingeren in een theedoek.
Pruimen wassen en in plakjes snijden (kan om de pit heen).
Feta in blokjes snijden en alles door de sla scheppen.
Dressing kloppen van de ingrediënten en door de sla scheppen.

Fusili met bloemkool en pesto

1 kleine bloemkool, 2/3 dl. olijfolie, 1 kleine ui, 1 teen knoflook, 200 g fusili, 1 eetl. kappertjes, handje verse basilicumblaadjes of 1 eetl. kant en klare pesto, chilipoeder en zout naar smaak

Bloemkool in roosjes verdelen, stronk in fijne stukjes snijden.
Ui en knoflook fruiten in een scheut van de olie, vuur laag draaien, bloemkool toevoegen, en alles in 20 min. beetgaar bakken. Zo nodig af en toe een scheutje water toevoegen. Intussen de pasta beetgaar koken.
Bloemkoolmengsel met de rest van de olie, de kappertjes, de basilicumblaadjes en zout en chilipoeder kort pureren.
Pasta afgieten, even laten uitlekken en in een schaal serveren met de bloemkoolpesto erover.
Lekker met een groene salade met tomaat.

Gesmoorde spruitjes met knoflook en ui

600 g spruitjes, 25 g boter, 2 teentjes knoflook, 1 kleine ui, 1 dl. groentebouillon (van poeder of een tablet)

Maak de spruitjes schoon, was ze en snij de de kleinere exemplaren doormidden en de grotere in vieren.
Verhit de boter in een hapjespan, fruit de gepelde, heel fijngehakte knoflook en ui in de boter lichtgeel.
Voeg vervolgens de spruitjes met de groentebouillon toe, dek de pan af en smoor de spruitjes in ca. 8 min. gaar. Serveer de spruitjes direct.
Tip 1: Bestrooi de spruitjes met geraspte oude kaas.
Tip 2: Franse spruitjes: laat 100 g brie, camembert of roquefort smelten op de spruitjes.
Tip 3: Griekse spruitjes met feta: meng 100 g in blokjes gesneden feta door de bijtgaar gekookte of gesmoorde spruitjes en bestrooi ze met fijngeknipte munt of met wat geraspte citroenschil.