Week 43, 23 okt 2008Verbouwing van startAfgelopen zaterdag heeft een aantal enthousiaste klanten en bekenden al een bezoekje gebracht aan het boerderijtje aan de Wilhelmsweg, waar we vanaf 2009 zullen werken. We kregen veel leuke reacties op en felicitaties met onze echt eigen boerderij op zo'n goede plek nabij de nieuwbouw van Emmen. (Gelukkig niet onder de rook van, die waait de andere kant op). Onder het genot van koffie met appeltaart werd er lustig op los gefantaseerd hoe e.e.a. er uit moet gaan zien, dat het Pieterpad omgelegd zal worden zodat het langs deze plek loopt en hoe er voldoende parkeerplaatsen gecreëerd kunnen worden voor alle toekomstige winkelklanten. (Laat ze maar op de fiets komen). En daarna was het: handen uit de mouwen!
Wouter Oproep: Wie heeft er nog tweedehands hout van goede kwaliteit, dat hij niet meer nodig heeft? Voor de verbouwing kunnen we hout in alle soorten en maten gebruiken. Inhoud groentepakketonder voorbehoud van wijzigingen
Volgende week verwacht:
- Deze week handgeplukte spruitjes! Een tijdrovend werkje, maar wel leuk om te doen. De Wenning heeft hier jarenlang spruiten geteeld (op veel grotere schaal overigens dan wij nu doen, en machinaal geoogst). Er bereikten ons daardoor zoveel vragen naar spruiten dat we er wel aan moesten geloven, vonden we zelf, en we hebben er geen spijt van!
Prijswijziging per 1 november a.s.:
ReceptenChips van pastinaak1 kleine pastinaak, ca. 3 dl. (zonnebloem)olie, zeezout of kruidenzoutBoen de pastinaak goed schoon. Schaaf ze met een groenteschaaf in flinterdunne plakjes. Dep ze goed droog in keukenpapier. Verhit de olie in een wok tot ca. 160°C. Frituur de groente in kleine porties telkens ca. 4 min. Als de olie niet meer bruist is de chips krokant. Laat ze uitlekken op keukenpapier en bestrooi ze met zout. Pastinaak met uien en pestoPastinaken, 4 uien, 2 appels, 3 à 4 eetl. pesto, klontje boterPastinaken schillen met een dunschiller en in stukjes snijden. Ui pellen, op wortelkantje neerzetten en halveren. Beide helften met de lijnen van de ui in 4 tot 6 partjes snijden. Ui fruiten in de boter. Pastinaak met een scheutje water toevoegen en in 10 à 15 min. gaar stoven. Appel in kleine stukjes snijden en de laatste 2 min. meestoven. Pesto door de groente roeren. Lekker met pasta, kip of tofu. Salade met pruimen1 krop bataviasla, 60 gr feta, 4 stevige pruimen.Dressing: 4 eetl. olijfolie, 2 eetl. (appel-)wijnazijn, 1 uitje gesn., 1 theel. verse tijm Sla in stukjes snijden, wassen en droogslingeren in een theedoek. Pruimen wassen en in plakjes snijden (kan om de pit heen). Feta in blokjes snijden en alles door de sla scheppen. Dressing kloppen van de ingrediënten en door de sla scheppen. Fusili met bloemkool en pesto1 kleine bloemkool, 2/3 dl. olijfolie, 1 kleine ui, 1 teen knoflook, 200 g fusili, 1 eetl. kappertjes, handje verse basilicumblaadjes of 1 eetl. kant en klare pesto, chilipoeder en zout naar smaakBloemkool in roosjes verdelen, stronk in fijne stukjes snijden. Ui en knoflook fruiten in een scheut van de olie, vuur laag draaien, bloemkool toevoegen, en alles in 20 min. beetgaar bakken. Zo nodig af en toe een scheutje water toevoegen. Intussen de pasta beetgaar koken. Bloemkoolmengsel met de rest van de olie, de kappertjes, de basilicumblaadjes en zout en chilipoeder kort pureren. Pasta afgieten, even laten uitlekken en in een schaal serveren met de bloemkoolpesto erover. Lekker met een groene salade met tomaat. Gesmoorde spruitjes met knoflook en ui600 g spruitjes, 25 g boter, 2 teentjes knoflook, 1 kleine ui, 1 dl. groentebouillon (van poeder of een tablet)Maak de spruitjes schoon, was ze en snij de de kleinere exemplaren doormidden en de grotere in vieren. Verhit de boter in een hapjespan, fruit de gepelde, heel fijngehakte knoflook en ui in de boter lichtgeel. Voeg vervolgens de spruitjes met de groentebouillon toe, dek de pan af en smoor de spruitjes in ca. 8 min. gaar. Serveer de spruitjes direct. Tip 1: Bestrooi de spruitjes met geraspte oude kaas. Tip 2: Franse spruitjes: laat 100 g brie, camembert of roquefort smelten op de spruitjes. Tip 3: Griekse spruitjes met feta: meng 100 g in blokjes gesneden feta door de bijtgaar gekookte of gesmoorde spruitjes en bestrooi ze met fijngeknipte munt of met wat geraspte citroenschil. |