Week 44, 30 okt 2008KleurenfeestOnze kinderen zingen nu een liedje op school dat gaat over de rijpe kastanjes en eikels, en eindigt met de zin: "nu is het feest in ieder bos". Wij hebben het geluk ook tegenover zo'n feetsbos te wonen. Heel veel rood-, oranje-, geel-, bruintinten, ook nog veel bomen die groen zijn. Dat alles tegen een af en toe felblauwe of donkerdreigend grijze hemel, geen kunstenaar zou het kunnen schilderen!
Kathinka Inhoud groentepakketonder voorbehoud van wijzigingen
Volgende week verwacht:
Prijswijziging per 1 november a.s.:
ReceptenKnolselderijstamppot met mosterd375 g aardappels (afkokers), 1 knolselderij, ½ bosje bladselderij, zout, peper, 2 eetl. mosterd, 65 ml. slagroom, 1 rookworstSchil de aardappels. Schil de knolselderij. Snijd de knol in plakken en vervolgens in blokjes. Hak de bladselderij fijn. Kook de aardappels in ca. 20 min. gaar. Kook in een tweede pan in ong. dezelfde tijd de blokjes knolselderij gaar. Giet de aardappels af en laat ze droogstomen. Giet de knolselderij af. Verwarm de room met de mosterd. Maak van de gekookte aardappels met een stamper puree. Roer de mosterdroom erdoor. Schep de knolselderijblokjes en de bladselderij door de puree. Makkelijke groentecurry1 eetl. plantaardige olie, 1 ui, 1 teentje knoflook, kleingesneden, 1 lange rode chilipeper, kleingesneden, 1 knolselderij, kleingesneden, 1½ eetl. Madras kerriepasta, paar kardemompeulen, ½ groene paprika in stukken, 1 romanesco, ½ blik gepelde tomaten van 400 g, 1 kleine courgette in stukken, 125 ml. griekse yoghurtVerhit de olie in een grote wijde pan en bak de ui, knoflook en chilipeper al roerend tot de knoflook geur afgeeft. Voeg de selderij en peper en zout toe. Verwarm alles 2 min. op hoog vuur en voeg dan de kerriepasta, kardemompeulen, paprika en romanesco toe. Roerbak alles nog een paar min. op hoog vuur. Schenk het halve blik tomaten erbij, schenk een hoeveelheid water, gelijk aan het halve blik tomaten er ook bij. Breng alles aan de kook en voeg de courgette toe. Laat alles 8-10 min. zachtjes doorkoken. Zet het vuur laag en roer de yoghurt door de groentecurry. Proef of de smaak goed is en serveer. Witlof en rode bieten samen in een salade2 struikjes witlof, 2 rode bieten, 2 stengels groenselderij, ½ citroen, 125 g feta, 75 g gepelde walnoten, 150 a 200 g macaroni, vers gemalen koriander of peper, scheut olijfolieRode bieten wassen, gaar koken, af laten koelen, schillen en in kleine stukjes snijden. Macaroni gaar koken zoals op de verpakking staat omschreven en meteen met olijfolie beschenken en roeren. Witlof in dunne reepjes snijden. Stengels van de groenselderij klein snijden en het blad fijn hakken. Feta in kleine blokjes snijden. Citroen persen. Alle ingredienten mengen. Gebakken romanesco met walnoten½ romanesco in kleine roosjes en stukjes, 1 ui gesnipperd, ½ wortel in kleine stukjes, scheutje olijfolie om in te bakken, 100 g walnoten grof gehakt, ½ theel. versgemalen peper, ½ theel. gemberpoeder, zeezout, 1 eetl. tamari of ketjap, 2 eetl. santen. (kokosvet)Olie in een ruime pan verwarmen. Romanesco, ui en wortel roerbakken samen met de kruiden. Blijf goed omscheppen, voeg indien nodig een klein scheutje water toe en laat de groente beetgaar worden. Ze moet lekker knapperig blijven. Noten in een droge pan roosteren totdat ze lekker gaan geuren. Voeg de noten, santen en sojasaus toe aan het groentemengsel en serveer deze groenteschotel met een graansoort. |