HOME

meer pakketbrieven

meer recepten
logo

Week 45, 6 nov 2008

November en andijvie

Dinsdagochtend. Vol goede moed en met twintig kisten op de kar stap ik naar ons laatste bed andijvie. Die gaat deze week in de pakketten. Het is al november, maar toch hebben we nog andijvie. Niet veel, maar genoeg voor onze abonnees. En wat is-ie nog mooi!
Maar als ik bij de andijvie aankom, slaat de schrik me om het hart. De ene krop na de andere blijkt te zijn aangevreten door een ree. Het hart is er helemaal uit; de oudere bladeren staan er als een krans omheen. Het beest is netjes langs het bed gelopen en heeft in alle kroppen van de buitenste rij geknabbeld. Aan het eind van het bed ligt een keurig hoopje glanzende dropjes uit het reeënkontje, als dank voor 't aangenaam verpozen...

Ik zucht en begin maar gewoon te oogsten. Met wat geluk is er nog nèt genoeg over om alle pakketten te vullen. Het is daarom dat ik af en toe een oogje dichtknijp als ik wat glazig groene blaadjes zie: vorstschade. Beter een andijvie met een enkel lelijk blaadje dan géén andijvie.

Ondertussen peins ik wat we tegen die ree hadden moeten doen. Vliesdoek over de andijvie? Dat hadden we vorig jaar gedaan, maar de andijvie werd er niet beter op. Een jager bellen? Kom kom! Een jager wordt geacht de wildstand gezond te houden en niet de andijviestand bij een naburige bioboer.
De enige oplossing op dit moment: alles oogsten wat nog goed is en hopen dat het genoeg is.
Wie in november nog andijvie wil hebben, moet het één en ander voor lief nemen...

Martin

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen

Andijvie   't Leeuweriksveld
Chinese kool   't Leeuweriksveld
Pompoen Hokkaido of Butternut   't Leeuweriksveld en De Roo, Terapelkanaal
Waspeen   De Zaai-Ster
Tomaten   Eef Maassen, Luttelgeest

Volgende week verwacht:
Koolrabi, prei, paprika?,

Chinese kool is een snel groeiende kool die afkomstig is uit Oost-Azië. Het wordt ook wel Chinakool of pe-tsai genoemd.
Al in de 18e eeuw werd Chinese kool door missionarissen als een veel in China gebruikte groente gesignaleerd. De kool wordt in China (rond Peking), Japan, Korea en Taiwan op grote schaal geteeld.
Chinese kool is licht verteerbaar, arm aan calorieën (16 kcal per 100 gr.) en bevat veel vitamine C en calcium. Het heeft ook een hoog nitraatgehalte. Men kan Chinese kool niettemin gemakkelijk 1 à 2 weken bewaren in een papieren zak op een koele plaats.
Chinese kool is gemakkelijk te bereiden en snel gaar. U kunt 'm koken, stoven, roerbakken of rauw eten. Voor salades kunt u het beste het binnenste gedeelte gebruiken. Want hoe meer naar binnen toe, hoe malser de bladeren zijn.
Voor stoven of koken geldt een bereidingstijd van ongeveer 10 minuten. Roerbakken kan iets korter. De bladeren worden vaak gebruikt om ingrediënten in te pakken.

Versaanbod week 46
De complete lijst krijgt u op verzoek wekelijks toegemaild.
U kunt ook klikken op Versaanbod.
 
Aanbieding:  
Boerenkool/st * 1.50
Paprika rood of geel/100g 0.60
(* = eigen produkt van 't Leeuweriksveld)  

Recepten

Pompoensoep

1 pompoen (ong. 1 kg), 1 ui (dunne ringen), 1 teentje knoflook (fijn gesneden), 1 ltr. groentebouillon, 30 g verse gember, 1 eetl. citroensap, 1 a 2 laurierblaadjes, 3 dl. melk, 1¼ dl. creme fraiche, verse peterselie, zeezout en verse peper

Schil de pompoen, verwijder de pitten en snijdt het vruchtvlees in blokjes van ong. 2,5 cm.
Verhit de olie in een zware pan, voeg de ui en knoflook toe en bak die op een laag vuur zacht en glazig.
Voeg de pompoen toe en bak het geheel 3 a 4 min. op een laag vuur.
Voeg de bouillon toe en breng het geheel op middelhoog vuur aan de kook.
Breng dit geheel op smaak met zeezout en verse peper, voeg vervolgens de fijngesneden gember, het citroensap en de laurierblaadjes toe.
Dek de pan af en laat dit op zacht vuur ong. 20 min. doorkoken tot de pompoen zacht is.
Verwijder de laurierblaadjes en laat de soep iets afkoelen.
Pureer de soep met de staafmixer of keukenmachine tot een glad geheel.
Voeg de melk toe en verwarm de soep langzaam tot het bijna kookt.
Breng de soep eventueel nog op smaak met zeezout en peper.
Serveer de pompoensoep in een kom of bord.
Garneer de soep tot slot met een klein lepeltje creme fraiche en strooi een beetje fijngesneden peterselie hierover.

Gemengde bitterzoete salade

1 of een halve krop andijvie, 100 g pompoen of wortel in heel dunne reepjes of schijfjes geschaafd of geraspt, ½ appel in kleine stukjes gesneden, 2 halve perziken uit glas in stukjes gesneden, evt. 1 eetl. gekonfijte gemberstukjes, een handje pompoenpitten, lichtgeroosterd

Dressing: 5 eetl. olijfolie, 5 eetl. azijn, evt. 3 eetl. witte wijn, ½ eetl. vruchtendiksap of honing, 1 theel. mosterd, peper en zout


Was de groente en snijd ze in heel smalle reepjes.
Meng er pompoen of wortel, appel, perzik en evt. gember door.
Meng de dressing en giet deze over de salade. Schep de salade een paar maal om en strooi er de pompoenpitten over.
Laat de dressing minimaal een kwartiertje intrekken.

Vlindertjes met Chinese kool

½ Chinese kool, 400 gr vastkokende aardappelen, 3-4 teentjes knoflook, zout & peper, 300 gr volkoren vlindertjes (farfalle), 150 gr boter, 3 blaadjes salie, 75 gr geraspte gruyère, nootmuskaat

Snijd de Chinese kool in reepjes, schil de aardappelen en snijd ze in stukjes.
Pel de knoflook en hak de teentjes fijn.
Kook de aardappelen in water met zout.
Voeg na 5 minuten de vlindertjes en na 10 minuten de Chinese koolreepjes toe.
Fruit de knoflook in de boter en roer de salieblaadjes erdoor.
Giet de pasta met de groenten af en doe ze in de pan met de boter.
Bestrooi met de kaas en meng alles op een zacht vuur, onder voortdurend roeren, tot de kaas gesmolten is.
Kruid met peper en nootmuskaat en dien op.