Week 45, 6 nov 2008November en andijvieDinsdagochtend. Vol goede moed en met twintig kisten op de kar stap ik naar ons laatste bed andijvie. Die gaat deze week in de pakketten. Het is al november, maar toch hebben we nog andijvie. Niet veel, maar genoeg voor onze abonnees. En wat is-ie nog mooi!
Martin Inhoud groentepakketonder voorbehoud van wijzigingen
Volgende week verwacht:
Chinese kool is een snel groeiende kool die afkomstig is uit Oost-Azië. Het wordt ook wel Chinakool of pe-tsai genoemd.
ReceptenPompoensoep1 pompoen (ong. 1 kg), 1 ui (dunne ringen), 1 teentje knoflook (fijn gesneden), 1 ltr. groentebouillon, 30 g verse gember, 1 eetl. citroensap, 1 a 2 laurierblaadjes, 3 dl. melk, 1¼ dl. creme fraiche, verse peterselie, zeezout en verse peperSchil de pompoen, verwijder de pitten en snijdt het vruchtvlees in blokjes van ong. 2,5 cm. Verhit de olie in een zware pan, voeg de ui en knoflook toe en bak die op een laag vuur zacht en glazig. Voeg de pompoen toe en bak het geheel 3 a 4 min. op een laag vuur. Voeg de bouillon toe en breng het geheel op middelhoog vuur aan de kook. Breng dit geheel op smaak met zeezout en verse peper, voeg vervolgens de fijngesneden gember, het citroensap en de laurierblaadjes toe. Dek de pan af en laat dit op zacht vuur ong. 20 min. doorkoken tot de pompoen zacht is. Verwijder de laurierblaadjes en laat de soep iets afkoelen. Pureer de soep met de staafmixer of keukenmachine tot een glad geheel. Voeg de melk toe en verwarm de soep langzaam tot het bijna kookt. Breng de soep eventueel nog op smaak met zeezout en peper. Serveer de pompoensoep in een kom of bord. Garneer de soep tot slot met een klein lepeltje creme fraiche en strooi een beetje fijngesneden peterselie hierover. Gemengde bitterzoete salade1 of een halve krop andijvie, 100 g pompoen of wortel in heel dunne reepjes of schijfjes geschaafd of geraspt, ½ appel in kleine stukjes gesneden, 2 halve perziken uit glas in stukjes gesneden, evt. 1 eetl. gekonfijte gemberstukjes, een handje pompoenpitten, lichtgeroosterdDressing: 5 eetl. olijfolie, 5 eetl. azijn, evt. 3 eetl. witte wijn, ½ eetl. vruchtendiksap of honing, 1 theel. mosterd, peper en zout Was de groente en snijd ze in heel smalle reepjes. Meng er pompoen of wortel, appel, perzik en evt. gember door. Meng de dressing en giet deze over de salade. Schep de salade een paar maal om en strooi er de pompoenpitten over. Laat de dressing minimaal een kwartiertje intrekken. Vlindertjes met Chinese kool½ Chinese kool, 400 gr vastkokende aardappelen, 3-4 teentjes knoflook, zout & peper, 300 gr volkoren vlindertjes (farfalle), 150 gr boter, 3 blaadjes salie, 75 gr geraspte gruyère, nootmuskaatSnijd de Chinese kool in reepjes, schil de aardappelen en snijd ze in stukjes. Pel de knoflook en hak de teentjes fijn. Kook de aardappelen in water met zout. Voeg na 5 minuten de vlindertjes en na 10 minuten de Chinese koolreepjes toe. Fruit de knoflook in de boter en roer de salieblaadjes erdoor. Giet de pasta met de groenten af en doe ze in de pan met de boter. Bestrooi met de kaas en meng alles op een zacht vuur, onder voortdurend roeren, tot de kaas gesmolten is. Kruid met peper en nootmuskaat en dien op. |