HOME

meer pakketbrieven

meer recepten
logo

Week 46, 13 nov 2008

Gewoon biologisch

Af en toe vraag ik mensen, waarom ze biologische levensmiddelen kopen. Het spannende daaraan is, dat de antwoorden werkelijk heel divers zijn. De één wil geen gifstoffen in zijn voeding, de ander is allergisch tegen allerlei smaak- en geurversterkers, iemand wil zoveel mogelijk uit de regio eten en komt bij de biologische boer terecht, nog een ander wil geen vlees van de bioindustrie, de topkok koopt biologisch uitsluitend vanwege de lekkere smaak, voor de aspergeklant met de grote auto is ook duur eten een statussymbool.
En nu jij vragen jullie? Nu kan ik meteen zeggen zo ongeveer het enige waar ik echt niet aan bespaar is eten. En daar zijn verschillende redenen voor: De meeste biologische producten vind ik echt lekkerder (alléén voor chips geldt dat nog niet...). Verder vind ik ook belangrijk dat biologische producten duidelijker zijn.
In brood zit bv. gewoon meel, zout, water en rijsmiddel en niet nog suiker, allerlei vetten, broodverbeteraar en nog wat E-nummers en soms conserveermiddel.
Ook weet ik dat bij biologische productie in het algemeen gestreefd wordt naar gebruik maken van natuurlijke kringlopen, zuinig zijn met grondstoffen, zorgen voor een zo goed mogelijk dierenwelzijn. Het gaat me niet per sé om residuvrij maar meer daarom dat de biologische boer al dat vergif gewoon niet hoeft te gebruiken en daar wil ik aan meedoen.
Voeding is nog één van de weinige terreinen waar ik als burger zelf kan bepalen wat ik goed vind door dát te kopen. En tenslotte nog een laatste zijpaadje: als ik uit eten ga kan ik van alle soorten eten genieten, als ze met zorg en liefde toebereid zijn. Want dat is het allerbelangrijkste ingrediënt!

Kathinka

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen

Koolrabi Superschmelz   't Leeuweriksveld
Prei   't Leeuweriksveld
Eikebladsla   Lechaim, Nijeveen
Aardpeer   Van Geffen, Lelystad
Rode/gele paprika   Ruud van Schie, Ens

Volgende week verwacht:
Groene kool, winterpeen, taugé, witlof, ...

Aardpeer wordt ook wel Topinamboer genoemd. Aardpeer is een zonnebloemsoort. Wanneer je deze knolletjes in de grond stopt, bloeien er in de zomer kleine zonnebloemen. Aardperen kun je ook rauw en gestoofd eten.
De knollen zijn zoet door het grote gehalte aan suikers (fructose). Bij jong geoogste exemplaren (november) doet de smaak denken aan artisjokbodem. Rauwe aardpeer bevat circa 17 procent zetmeel (vooral inuline) en suikers, 2 procent eiwit en 1,6 procent vezels.
De voedingswaarde per 100 gram bedraagt 76 kilocalorieën. De inuline in aardpeer zou de calciumopname in het lichaam bevorderen en de microflora en immuunfunctie van de darmen verbeteren. Vaak wordt aardpeer als gunstig aangemerkt voor suikerpatiënten.

Versaanbod week
De complete lijst krijgt u op verzoek wekelijks toegemaild.
U kunt ook klikken op Versaanbod.
 
Aanbieding:  
Prei* 2.00/kg
Taugé 0.95 / 150g
(* = eigen produkt van 't Leeuweriksveld)  

Recepten

Koolrabi met gehakt en dille voor 2 personen

2 koolrabi's, 200 g. gehakt, 20 gram zonnebloempitjes, 20 gram rozijnen, verse dille, zeezout naar smaak, olijfolie

Rozijnen wellen in een klein beetje kokend­heet water. Zet de rozijnen net onder water.
Koolrabi schillen en in dunne plakjes snijden en daarna in smalle reepjes.
Gehakt roerbakken in olie zodat het in kleine stukjes uit elkaar valt. Het gerulde gehakt uit de olie scheppen en apart bewaren.
Zonnebloempitjes, rozijnen met water en koolrabi toevoegen aan de in de pan overgebleven olie en al roerende een paar minuten stoven.
Dille fijn hakken of knippen.
Gehakt en dille toevoegen aan de koolrabi en op smaak maken met zout.

Sla met gegratineerde aardperen voor 2 personen

400 g. aardperen, ½ krop sla, 1 ui, 2 teentjes knoflook, ½ bosje peterselie, handje walnoten, 150 g. pittig belegen kaas, vers gemalen peper, olijfolie

Bladeren van de sla los halen, indien nodig wassen en uit laten lekken. Ui schillen, op de wortelkant neerzetten en halveren. Met de lijnen van de ui mee in smalle partjes snijden en fruiten in olie. Aardperen schillen met een dunschiller, in kleine stukjes snijden, met een klein scheutje water toevoegen aan de uien en in 5 à 10 minuten gaar stoven. Kaas raspen op een grove rasp. Walnoten en peterselie fijn hakken. Knoflook boven de aardperen uitpersen. Peper erboven malen. Walnoten en peterselie door de aardperen roeren en bestrooien met kaas. Met deksel de kaas laten smelten. Sla op borden verdelen. Aardperen op de sla scheppen. Lekker met rijst of een ander graan.

Krokante aardpeerkoekjes voor 2 personen

Voor 4 koekjes: 300 gram aardperen, 1 ei, 3 takjes verse peterselie of 1 theelepel gedroogde peterselie, ½ theelepel karwijzaad of kummel of anijszaad, 1 theelepel zout, ½ eetlepel bloem, olie om in te bakken

Peterselie fijn hakken. De dunne steeltjes zijn ook lekker. Ei klutsen en mengen met de kruiden en het zout. Met een grove rasp de gewassen aardperen raspen. Met de hand zo veel mogelijk sap uit de geraspte aardperen drukken. Dit sap kun je drinken. Meng het eventueel met appel- of sinaasappelsap. De aardperen meteen mengen met het eimengsel en de bloem. Olie verhitten en een proefkoekje bakken. Wanneer het koekje uit elkaar valt, doe dan iets meer bloem door het mengsel. Aardpeermassa in gelijke porties verdelen en maak er platte koeken van zo groot als uw handpalm. Bak ze eerst op een hoog vuur totdat het ei begint te stollen. Draai dan het vuur laag en laat ze nog even gaar worden. Ze zijn klaar wanneer de buitenkant krokant is, terwijl de koekjes van binnen nog lekker zacht zijn. Meteen opeten.

Aardpeer met prei en notenbotersaus

300 gr aardpeer, 1 ui, 1 bos prei, 1 el hazelnoten, olie

Schrob de aardperen schoon en snij ze in plakjes. Snij de gewassen prei in ringen. Stoom beide groenten gaar. Hak de noten grof, verwarm de olie en voeg de noten erbij. Breng de saus op smaak met kruidenzout en schenk over de groenten

Ovenschotel van aardperen

½ kg aardpeer , ½ l lichte room, ¼ kg spekreepjes, tijm, zout & peper, parmezaanse kaas, paneermeel

Was de aardperen goed, de schil hoeft er niet af maar het mag wel. Snij de aardperen dwars door het midden in 2 stukken en leg ze in een ovenschotel. Leg daar bovenop de spekreepjes. Giet de room erover heen tot de aardperen en de spekjes net helemaal in de room liggen. Strooi dan wat zout en wat peper eroverheen en voeg de tijm toe. Strooi de parmezaanse kaas voor de helft erover heen en meng dan de room, aardperen en spekjes door elkaar. Strooi de andere helft van de parmezaanse kaas erover heen en het paneermeel. Zet 45 minuten in een voorverwarmde oven op 225°C en dit gerechtje is klaar.