Week 48, 27 nov 2008Geld en landbouw (naar aanleiding van de kredietcrisis)Voor de geldeconomie valt er vast nog wel wat van de landbouw te leren, denk ik de laatste tijd sinds de kredietcrisis actueel is. Het bijzondere van landbouw is dat de produkten zelden langer dan een jaar meegaan: ze moeten tijdig geconsumeerd worden, anders zijn ze bedorven. Binnen één seizoen ontstaat de waarde en vergaat ze ook alweer. Maar ook voor industrieprodukten geldt dat ze allemaal na kortere of langere tijd weer versleten of anderszins verouderd zijn, en worden afgedankt.
Wouter Inhoud groentepakketonder voorbehoud van wijzigingen
Volgende week verwacht:
ACTIE: KLANTEN WERVEN KLANTEN
Versaanbod week 49De complete lijst krijgt u op verzoek wekelijks toegemaild.
ReceptenSpruitjessoep200 g spruitjes1 appel 100 gram (geiten)blauwschimmelkaas ½ liter water Spruitjes schoonmaken. Zoveel mogelijk groene blaadjes laten zitten. Spruitjes in 10 minuten gaar koken. Appel schillen, in kleine stukjes snijden en de laatste paar minuten meekoken. Met een roerzeef of staafmixer pureren. Boerenkool in roomsaus250 g boerenkool½ theel. zout een klont boter ½ eetl. bloem 1 dl. melk 1 dl. slagroom zwarte peper, vers gemalen Kook de boerenkool met zout in een flinke laag water in ± 15 min. gaar. Giet ze af en maak ze heel fijn in een keukenmachine of met de staafmixer. Smelt in een grote pan de boter. Neem de pan van het vuur en roer de bloem erdoor. Voeg dan de melk en de room toe terwijl u goed klopt met een garde, zodat de saus glad wordt. Plaats de pan weer op een laag vuur en blijf goed roeren tot de saus aan de kook komt en dikker wordt. Voeg daarna de peper toe en de fijngehakte boerenkool en laat de kool in de saus nog even koken. Deze boerenkoolroomsaus wordt in Denemarken in de winter traditioneel opgediend met gekarameliseerde aardappeltjes en gebraden varkensvlees. U kunt de saus echter ook bij een gekookte graansoort zoals gierst en een (vegetarische) burger serveren. Frisse salade van winterposteleineen zakje winterpostelein1 kiwi of 1 rijpe peer, in kleine stukjes 1 eetl. pijnboompitten of 6 macadamianoten evt. geconfijte gember, in kleine stukjes. Dressing: 4 eetl. olijfolie 2 eetl. azijn of citroensap 1 theel. gembersiroop of honing peper en zout Was de groente en laat ze uitlekken. Rooster de pijnboompitten of de grof gehakte macadamianoten. Klop de dressing. Meng de stukjes kiwi of peer met de dressing, pijnboompitten of macadamianoten en eventueel gemberstukjes door de winterpostelein. Laat de dressing een kwartiertje intrekken en serveer. Snelle romanescoschotelPasta voor 2 personen1 romanesco, in kleine stukjes gesneden peper en zout 1 dl. creme fraiche 1 theel. (of meer) mosterd 100 g (of meer) geraspte kaas evt. 1 of 2 tomaten, in plakjes gesneden Kook de romanesco en de pasta (eventueel samen in een pan) in water met zout beetgaar en giet deze af. Roer creme fraiche, mosterd, de helft van de geraspte kaas en peper en zout door elkaar. Meng dit door de pasta met romanesco. Leg er plakjes tomaat op en strooi er de overige kaas over. Serveer direct of zet het gerecht in een vuurvaste schotel even onder de grill of in de oven om door te laten warmen tot de kaas mooi goudbruin is. Variatie met kruiden en kappertjes: Maak de schotel op smaak met knoflook, stengeluitjes, oregano en/of basilicum en meng er een aantal eetlepels kappertjes door. |