HOME

meer pakketbrieven

meer recepten
logo

Week 48, 27 nov 2008

Geld en landbouw (naar aanleiding van de kredietcrisis)

Voor de geldeconomie valt er vast nog wel wat van de landbouw te leren, denk ik de laatste tijd sinds de kredietcrisis actueel is. Het bijzondere van landbouw is dat de produkten zelden langer dan een jaar meegaan: ze moeten tijdig geconsumeerd worden, anders zijn ze bedorven. Binnen één seizoen ontstaat de waarde en vergaat ze ook alweer. Maar ook voor industrieprodukten geldt dat ze allemaal na kortere of langere tijd weer versleten of anderszins verouderd zijn, en worden afgedankt.
Hoe zit het nou bij geld?
Geld is toch eigenlijk alleen een teken ervoor, dat er werkelijke waardes geproduceerd zijn. Als er zo- en zoveel consumptiegoederen in omloop zijn, dan moeten die ook gekocht en verkocht kunnen worden en er moet dus de juiste hoeveelheid geld in omloop zijn om dit mogelijk te maken.
Het bijzondere van geld is nu dat we meestal geneigd zijn om de waarde ervan vooral vast te houden en zelfs mettertijd nog te vergroten door het op de bank te zetten tegen zo hoog mogelijke rente of ermee te speculeren. Een kind kan toch eigenlijk op zijn vingers aftellen dat dat niet goed kan gaan... Net zoals er geldschepping is (door de Nederlandsche Bank en de grote handelsbanken) zou ook de geldvernietiging ordelijk geregeld moeten worden. Alleen als de landbouwmethoden of de industriële produktieprocessen verbeterd worden én als de daardoor meer geproduceerde consumptiegoederen ook werkelijk in een behoefte voorzien - dan mag de geldhoeveelheid toenemen. Hij zou dus steeds op levendige wijze aan de totale hoeveelheid actief gebruikte produktiemiddelen moeten worden gekoppeld. Een organische geldorde in plaats van de huidige mechanische!

Wouter

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen

Boerenkool   't Leeuweriksveld
Rode biet   't Leeuweriksveld
Winterpostelein   't Leeuweriksveld
Spruitjes   't Leeuweriksveld
Paprika's   Aldo van Os, Erica

Volgende week verwacht:
Boerenkool, laatste keer paprika, bietjes, ...

ACTIE: KLANTEN WERVEN KLANTEN
ABONNEER IEMAND OP ÉÉN VAN ONZE PAKKETTEN EN U ONTVANGT ZELF EEN GRATIS PAKKET!
DE NIEUWE ABONNEE MAG U ZELFS BLIJMAKEN MET TWEE GRATIS PAKKETTEN.
GEBRUIK DE BIJGAANDE FOLDERS.
Tip: dit is ook een heel waardevol sinterklaas- of kerstcadeau. U unt iemand voor één kwartaal abonneren en betaalt dan maar 10 van de 13 pakketten.
Voorbeeld: voor slechts 49,50 schenkt u iemand 3 maanden lang een éénpersoons groentepakket!

Versaanbod week 49

De complete lijst krijgt u op verzoek wekelijks toegemaild.
U kunt ook klikken op Versaanbod.

Aanbieding:  
Bloemkool (grote) 1,30 /st
Veldsla * 1,20 / 100g
Aardappels Raja * 1,00 / kg
(* = eigen produkt van 't Leeuweriksveld)  

Recepten

Spruitjessoep

200 g spruitjes
1 appel
100 gram (geiten)blauwschimmelkaas
½ liter water


Spruitjes schoonmaken. Zoveel mogelijk groene blaadjes laten zitten. Spruitjes in 10 minuten gaar koken. Appel schillen, in kleine stukjes snijden en de laatste paar minuten meekoken. Met een roerzeef of staafmixer pureren.

Boerenkool in roomsaus

250 g boerenkool
½ theel. zout
een klont boter
½ eetl. bloem
1 dl. melk
1 dl. slagroom
zwarte peper, vers gemalen


Kook de boerenkool met zout in een flinke laag water in ± 15 min. gaar. Giet ze af en maak ze heel fijn in een keukenmachine of met de staafmixer. Smelt in een grote pan de boter. Neem de pan van het vuur en roer de bloem erdoor. Voeg dan de melk en de room toe terwijl u goed klopt met een garde, zodat de saus glad wordt. Plaats de pan weer op een laag vuur en blijf goed roeren tot de saus aan de kook komt en dikker wordt. Voeg daarna de peper toe en de fijngehakte boerenkool en laat de kool in de saus nog even koken.

Deze boerenkoolroomsaus wordt in Denemarken in de winter traditioneel opgediend met gekarameliseerde aardappeltjes en gebraden varkensvlees. U kunt de saus echter ook bij een gekookte graansoort zoals gierst en een (vegetarische) burger serveren.

Frisse salade van winterpostelein

een zakje winterpostelein
1 kiwi of 1 rijpe peer, in kleine stukjes
1 eetl. pijnboompitten of 6 macadamianoten
evt. geconfijte gember, in kleine stukjes.

Dressing: 4 eetl. olijfolie
2 eetl. azijn of citroensap
1 theel. gembersiroop of honing
peper en zout


Was de groente en laat ze uitlekken. Rooster de pijnboompitten of de grof gehakte macadamianoten. Klop de dressing. Meng de stukjes kiwi of peer met de dressing, pijnboompitten of macadamianoten en eventueel gemberstukjes door de winterpostelein. Laat de dressing een kwartiertje intrekken en serveer.

Snelle romanescoschotel

Pasta voor 2 personen
1 romanesco, in kleine stukjes gesneden
peper en zout
1 dl. creme fraiche
1 theel. (of meer) mosterd
100 g (of meer) geraspte kaas
evt. 1 of 2 tomaten, in plakjes gesneden


Kook de romanesco en de pasta (eventueel samen in een pan) in water met zout beetgaar en giet deze af. Roer creme fraiche, mosterd, de helft van de geraspte kaas en peper en zout door elkaar. Meng dit door de pasta met romanesco. Leg er plakjes tomaat op en strooi er de overige kaas over. Serveer direct of zet het gerecht in een vuurvaste schotel even onder de grill of in de oven om door te laten warmen tot de kaas mooi goudbruin is.

Variatie met kruiden en kappertjes: Maak de schotel op smaak met knoflook, stengeluitjes, oregano en/of basilicum en meng er een aantal eetlepels kappertjes door.