Week 50, 10 dec 2008DoolhofMag ik jullie deze week even plagen met een hobby van me? Wat heeft mijn hobby met 't Leeuweriksveld te maken? Deze hobby alles! 's Avonds of in het weekend zit ik geregeld een uurtje of wat lekker te computeren, om aan www.tleeuweriksveld.nl te werken. Het resultaat mag er zijn, vind ik zelf. Oók door de vele foto's die zijn gemaakt door allerlei mensen van of rond 't Leeuweriksveld. Als het waar is dat één plaatje meer zegt dan duizend woorden, dan is de fotopagina een heel verhaal. Het verhaal van ons Leeuweriken. O ja, over (geen) doolhof gesproken: De recepten zijn op trefwoord te vinden; de trefwoorden staan alfabetisch gerangschikt. Martin Inhoud groentepakketonder voorbehoud van wijzigingen
Volgende week verwacht:
- Attentie: in week 52 bezorgen we alle pakketten één dag eerder dan normaal, omdat eerste kerstdag op donderdag valt.
ACTIE: KLANTEN WERVEN KLANTEN
ReceptenTips voor knolselderij- Snijd de knolselderij in plakken en borstel ze schoon of schil de plakken dik. Kook de plakken 5 min. in water met zout, dep ze droog en bak ze aan beide kanten in olijfolie. Bestrooi ze met kruidenzout of gomasio en serveer met een graansoort en een kleine salade.- Rauw geraspte knolselderij is heerlijk met een fris-romige dressing met stukjes mandarijn, grapefruit, druiven, walnoten en rozijnen. - Snijd de knolselderij in blokjes en kook ze mee in een pompoensoep, groenten-, tomaten-, bonen-, of erwtensoep. - Blokjes selderij zijn ook heerlijk in gemengde groentenschotels en smaken goed bij peulvruchten. Gebruik eventueel wat verse blaadjes van de knolselderij met loof naar smaak in de soep, in een groenteschotel of heel fijngeknipt in salades. - Knolselderij is meerdere dagen in de groentelade van de koelkast te bewaren. Knolselderijfrietjes met sausje400 g knolselderijolie om in te bakken of te frituren kruidenzout Sausje: ½ dl. yoghurt 3 eetl. mayonaise peper en zout naar smaak 2 tenen knoflook geperst 1 theel. gedroogde pepermuntblaadjes Snijd de knolselderij in plakken van 1 cm. dik. Schil de plakken en snijd ze in frietjes. Roerbak deze in olie of frituur ze in de frituurpan. Bestrooi met een weinig kruidenzout. Meng ondertussen de ingredienten voor het sausje met een garde door elkaar. Serveer de frietjes met de frisse yoghurt-mayonaisesaus en bijvoorbeeld gekookte rijst en linzenmoes. Boerenkool met goudreinet250 g boerenkool½ kg aardappels (kruimige), geschild, in vieren 1 goudreinet, geschild, grof geraspt 100 g Friese nagelkaas, in kleine blokjes 50 ml. slagroom 125 g rookworst In een grote pan aardappels doen en boerenkool erop leggen. Laagje water en zout toevoegen en in ca. 20 min. gaar koken. Rookworst uit de verpakking halen en ca. 15 min. boven op boerenkool meeverwarmen. Slagroom verwarmen. Worst uit pan halen. Boerenkool en aardappels afgieten en fijn stampen. Slagroom erbij schenken en tot smeuige stampot stampen. Kaasblokjes en appel erdoor mengen, nog ca. 1 min. goed doorwarmen. Serveren met rookworst. Witlofstamppot700 g aardappels300 g witlof 1 rode ui of 2 sjalotjes 100 g spekblokjes of gerookte tofu 1 dl. melk 25 g roomkaas of creme fraiche 1 theel. citroensap peper en zout Bak de spekjes of tofu bruin. Voeg in kleine stukken gesneden aardappel en de melk toe aan de spekjes (tofu) en laat alles in ong. 10 min. gaarkoken. Voeg dan de roomkaas of creme fraiche toe en stamp een smeuige puree van het aardappelmengsel. Snijd de witlof in dunne reepjes en besprenkel deze met citroensap. Snij de rode ui of sjalotjes in heel dunne ringen. Roer alles door de puree en maak op smaak met peper en zout. Laat de schotel eventueel nog even doorwarmen. |