Week 51, 17 dec 2008Bestellen en oogstenEén van mij taken in het bedrijf is de bestellingen doen voor de winkel, de bestelpakketten en nog een paar kleine wederverkopers. Daar ben ik op maandag altijd even mee bezig, brood en zuivel, droogwaar en dan de groentes en fruit van verschillende collegaboeren en wat daar niet te krijgen is, van de Zaai-Ster. Goed inschatten wat we werkelijk nodig hebben, zodat er genoeg van alles is, maar ook weinig bederft. Als ik klaar ben met bestellen hang ik dan nog een lijst aan het prikbord met wat er geoogst moet worden uit onze eigen tuin. Die is in de zomer vanzelfsprekend langer, maar ook nu is er nog een flinke lijst: boerenkool, groene kool, spruiten, de allerlaatste groenselderij,
prei, groenlof, veldsla, winterpostelein en uit de bewaring chinese kool, koolrabi en rode biet. Kathinka Inhoud groentepakketonder voorbehoud van wijzigingen
Volgende week dubbelpakket:
- Attentie: in week 52 bezorgen we alle pakketten één dag eerder dan normaal, omdat eerste kerstdag op donderdag valt.
Op Vrije School Michaël te Emmen wordt a.s. vrijdag 19.30u het Oberufer Kerstspel opgevoerd. Een mooie gelegenheid om echt in kerststemming te komen! Iedereen is van harte welkom.
ACTIE: KLANTEN WERVEN KLANTEN
ReceptenWinterpostelein met geitenkaas en zoete noten1 zakje winterpostelein2 eetl. limoen- of citroensap 1 theel. mosterd 1 eetl. gembersiroop 1 sinaasappel 2 eetl. olijfolie 50 g geitenkaas 50 g hazelnoten 1 eetl. honing Winterpostelein wassen en goed laten uitlekken. Limoen- of citroensap, mosterd, gembersiroop en olie mengen tot een romige dressing. Dit gaat goed met een kleine garde. Sinaasappel schillen, klein snijden en mengen met de dressing en de winterpostelein. Kaas over de salade verdelen. Noten roosteren in een droge koekepan en voeg als de noten beginnen te geuren de honing toe. Laat de honing om de noten smelten op een laag vuur. Roer een paar maal om en schep de honingnoten over de salade. Wortelen met pit400 g wortels in schijfjes van 2 cm dik½ theel. kurkuma- of gemberpoeder ½ theel. mosterdzaad (of -poeder) 1 teen knoflook fijngesneden 1 theel. sambal of een mespuntje chilipeper snufje zout scheutje olie om in te bakken 1 theel. honing 1 eetl. citroensap Kook de wortelstukjes 3 min. in een laagje water zo dat ze nog niet echt gaar zijn. Fruit de knoflook met de specerijen 5 min. in hete olie en voeg er de uitgelekte wortelstukjes aan toe. Voeg honing en zout toe en roer het geheel een paar maal om. Laat nog een paar minuten met deksel op de pan op een laag pitje staan. Voeg eventueel een klein scheutje water toe om aanbakken te voorkomen. Besprenkel deze pittig gekruide wortels met citroensap vlak voor het opdienen. Heerlijk bij gekookte rijst of quinoa. Salade van Chinese kool en mango1/3 Chinese kool, in dunne reepjes gesneden1 rijpe mango, in kleine blokjes gesneden 2 eetl. rozijnen, gewassen en geweld. Dressing: ½ bekertje zure room en/of mayonaise 2 eetl. yoghurt ½ theel. mosterd. Garnering: 1 eetl. pompoenpitten Meng Chinese kool en mango door elkaar. Maak een dressing van de ingredienten en schep alles een paar maal goed om. Garneer de salade met pompoenpitten. Hartige pompoenkoekjes300 g pompoen, grof geraspt1 ui fijngesnipperd of grof geraspt evt. 1 teen knoflook, geperst 1 ei losgeklopt 2 eetl. boekweitmeel 30 g geraspte kaas naar wens ½ theel. zout peper 1 theel. korianderpoeder evt. 1 theel. gemberpoeder evt. een handvol hazelnoten, grof gehakt olijfolie om in te bakken Meng de ingredienten, behalve de olijfolie, door elkaar met een vork of met de hand. Verhit een scheutje olie in een koekepan of in een ruime wok, leg kleine hoopjes van het mengsel in de olie en druk ze plat. Bak de platte koekjes aan beide kanten. Heerlijk krokant bijgerecht of een hartige snack voor tussendoor. Variatie: Meng door het mengsel ook geraspte rauwe aardappel. |