Week 52, 24 dec 2008Terugblik2008 was het vijfde "levensjaar" van 't Leeuweriksveld en een jaar met veel onzekerheid, aangezien we wisten dat we na dit jaar op een andere plek verder zouden moeten. Gedurende het jaar hebben we ons aan verschillende toekomstperspectieven vastgehouden (helemaal geen perspectief is niet uit te houden!). Aanvankelijk nog het plan van een stadsboerderij met de vrije school ernaast op de locatie van de dierentuin in Emmen-centrum - dit bleek volstrekt onhaalbaar. Daarna werd ons de boerderij aan Orvelterveld 7, die we nog tot 1 februari a.s. huren, te koop aangeboden. We hebben samen met een compagnon een goed plan gemaakt, maar door omstandigheden waar wij geen invloed op hebben lukte dit ook niet. Toen was het augustus, het vertrouwen hadden we niet verloren maar elk concreet perspectief wel. Dankzij een "toevallige" ontmoeting met een ouder boerenechtpaar, heel veel goede hulp van diverse klanten en sympathisanten en de Triodosbank hebben we toen onze nieuwe plek kunnen verwerven. Ook was 2008 het jaar waarin we de abonnees van De Inspring mochten overnemen. Wij wensen u een heel goed kerstfeest! Irene N., Irene H., Martin, Anna, Roos, Kathinka en Wouter. Inhoud groentepakketonder voorbehoud van wijzigingen
Opmerking over de zilverprei: deze moet in de koelkast bewaard worden, omdat het vacumeren helaas niet altijd goed gelukt is!
In week 2 verwacht:
- Attentie: Deze week ontvangt u een dubbel pakket. (fruittassen uitgezonderd). Ook de aardappelabonnementen voor week 1 staan nu al voor u klaar. In week 1, op woensdag 31 december en donderdag 1 januari, leveren we géén pakketten.
ACTIE: KLANTEN WERVEN KLANTEN
ReceptenVeldslasalade1 zakje veldsla1 grapefruit of 1 sinaasappel in kleine stukjes gesneden 3 eetl. pijnboompitten of een aantal walnoten. Dressing: 4 eetl. (wijn-)azijn 4 eetl. olie, peper en zout Was de veldsla en meng er de stukjes fruit door. Maak de dressing en meng deze door de salade. Strooi er licht geroosterde pitten of grof gehakte walnoten over. Serveer deze frisse salade bijvoorbeeld bij een (bruine) bonenschotel of bij een hartige taart of pizza. Rode bietjes met citroen of gember400 g rode bieten1 stukje verse gember, geraspt of ½ theel. gemberpoeder 1 ui, gesnipperd een scheutje olie ½ theel. karwijzaadjes en/of venkelzaadjes 2 eetl. citroensap evt. een handje rozijnen zwarte peper en zout evt. 1 theel. suiker Laat de rozijnen wellen. Kook de rode bieten in ruim een half uur gaar in water en verwijder de schil. Snijd de gekookte bietjes in stukjes of rasp ze op een grove rasp. Bak ui met kruidenzaadjes en gember in olie en voeg er gekookte bietjes, citroensap, rozijnen en eventueel suiker aan toe. Maak het geheel op smaak met peper en zout. Heerlijk met aardappelpuree en (bloed)worst of speklapjes. Schorseneren met geitenkaas en amandelen400 g schorseneren200 g geiten-roomkaas een handje amandelen 1 eetl. honing ½ theel. tijm Schorseneren onder een stromende kraan schillen met een dunschiller. Geschilde schorseneren meteen in water leggen. Groenten in 10 a 15 minuten gaar koken. Grill voorverwarmen. Amandelen fijn hakken. Schorseneren in een ovenschaal leggen. Roomkaas erop scheppen. Honing over de kaas laten druppelen. Amandelen en tijm erover strooien. Zet de schorseneren 5 a 10 minuten onder de grill. Stoofperen met chocoladesaus600 g stoofperenflinke scheut vlierbessensap oerzoet of suiker naar smaak ½ kaneelstokje 2 kruidnagelen 75 g pure chocolade 50 ml. slagroom 3 eetl. (duindoorn)siroop 2 eetl. zonnebloempitten Stoofperen schillen, in 4 partjes snijden, klokhuis verwijderen en samen met oerzoet, vlierbessensap, kaneelstokje, kruidnagelen en zoveel water dat de peren ruim onder staan, koken totdat de peren roodgekleurd zijn. Dit duurt ongeveer een uur. Chocolade raspen. Slagroom aan de kook brengen op een vlamverdeler. Vuur laag zetten. Chocolade lepel voor lepel door de slagroom roeren tot alles gesmolten is. Duindoornsiroop toevoegen. Saus in een kommetje schenken en laten afkoelen. Zonnebloempitjes roosteren in een droge pan totdat de zaden lichtbruin kleuren en heerlijk geuren. Stoofperen op bordjes verdelen. Chocoladesaus over en rondom de peren schenken. Zonnebloempitjes over het nagerecht strooien. Soep van koolrabikoolrabi, geschild en in stukken gesneden2 aardappels 1 ui klontje boter 1 theel. majoraan evt. 1 dl. tomatensap ¾ liter (kippen)bouillon ½ dl. creme fraiche evt. een paar takjes peterselie Stoof koolrabi, ui en aardappel in ongeveer 15 min. gaar in boter met een scheutje water. Pureer de groente en voeg er de bouillon, tomatensap en majoraan aan toe. Breng de soep aan de kook en breng op smaak met peper en zout. Serveer de soep met creme fraiche en evt. vers geknipte peterselie er bovenop. "Zilverprei"In de pakketten vindt u deze week als verrassing een potje ingemaakte prei. (Met dank aan Joke en Els die geholpen hebben). Hier kunt u lekker van smullen bij elk gerecht, het is vergelijkbaar met zilveruitjes. |