Week 4, 22 jan 2009Beste abonnees!De afgelopen week hebben we afscheid genomen van Irene Nieuwaal, die twee jaar lang bij ons gewerkt heeft. Begin 2007 is ze, na 7½ jaar voor De Wenning gewerkt te hebben, overgestapt naar 't Leeuweriksveld. We hebben veel profijt gehad van haar ervaring en kennis, die ze met veel enthousiasme en inzet heeft ingebracht. Veel klanten zullen haar wel eens aan de lijn gehad hebben en iedereen die iets extra bestelde of überhaupt wekelijks een bestelpakket had, kreeg dit door haar ingepakt en klaargemaakt. Ook zorgde Irene voor de recepten die u wekelijks op de achterkant van deze brief vindt. Kathinka Inhoud groentepakketonder voorbehoud van wijzigingen
In week 5 verwacht:
→ Bestellingen, afwezigheid en andere meldingen voor week 6 graag uiterlijk op donderdag 29 januari aan ons doorgeven. Dit i.v.m. de verhuizing. Zoals het er nu uitziet zullen we op 1, 2 en een deel van 3 februari helaas niet bereikbaar zijn via de email en de vaste telefoon. Als gevolg van onze verhuizing per 1 feb. aanstaande zijn we ook genoodzaakt onze uitleverroutes te herzien. Dat betekent voor de meesten van u dat het afhaaltijdstip verandert. Wij rekenen op uw begrip hiervoor. In de bijlage bij de pakketbrief van vorige week vindt u een overzicht van alle neerzetpunten met daarbij een indicatie van de nieuwe afhaaltijden vanaf 1 februari 2009. De "precieze" tijden moeten in de praktijk blijken, we zullen deze t.z.t. op deze website publiceren. Zie Neerzetpunten.
ReceptenErwtensoepHoofdgerecht voor twee personen200 g gedroogde erwten ½ liter water 1 kleine wortel, in stukjes 150 g prei, in smalle ringen 150 g knolselderij, in stukjes 1 ui, gesnipperd 200 g spek in blokjes 2 laurierbladeren 1 bouillonblokje peper uit de molen zout evt. een half kopje quinoa of bulgur Week de erwten minimaal 12 uur in water. Breng de erwten in het weekwater aan de kook en voeg spek, bouillonblokje, laurier, wortel, prei, knolselderij, ui, peper en zout toe. Laat de soep met deksel op de pan op een klein pitje ongeveer een uur koken. Voeg als u van dikke gevulde soep houdt eventueel een handje quinoa of bulgur toe. Maak de soep op smaak met vers gemalen peper en zout. Serveer er roggebrood of ander donker brood met boter bij. Variatie vegetarisch: u kunt het spek ook weglaten en vegetarische worstjes of balletjes gebruiken. Variatie linzensoep: in plaats van erwten kunt u ook linzen voor deze maaltijdsoep gebruiken. U hoeft de linzen slechts een uur te laten weken en de soep is na ruim een half uur koken klaar. Veldsla/winterpostelein met champignonsLunch/bijgerecht voor twee personen150 gr veldsla of winterpostelein 10 cherrytomaatjes 1 kleine ui 2 eetl (kruiden)azijn 1 theel mosterd 3 eetl (noten)olie 4 takjes peterselie, fijngeknipt peper zout 1 bakje (kastanje)champignons 1 eetl margarine 1 teentje knoflook citroensap 2 eetl fijngehakte cashewnoten. Verdeel de sla over twee borden. Snij de tomaatjes doormidden en leg ze op de sla. Pel en snipper de ui. Roer in een kommetje een sausje van de azijn, mosterd, olie, peterselie, ui, zout en peper. Maak de champignons schoon en snij ze in plakjes. Verhit in een koekenpan de margarine en pers het teentje knoflook erboven uit. Doe de plakjes champignon ook in de pan en bak deze in ongeveer drie minuten mooi bruin van kleur. Strooi er een beetje peper over en besprenkel de gebakken champignons met citroensap. Verdeel de champignons over de sla. Sprenkel de dressing erover. Strooi tenslotte de gehakte cashewnoten over de champignons. Lekker met donkerbruin brood. Hongaarse zuurkoolHoofdgerecht voor 2 personen300 g zuurkool 2 middelgrote aardappelen, geschild, in blokjes 1 kleine ui, fijngehakt 1 teentje knoflook, fijngehakt ½ rode paprika, in blokjes 150 g kruidentofu in blokjes 3 dl kruidenbouillon 1 eetl. paprikapoeder (mild) 1 theel. karwijzaad 2 dl soja cuisine of room 1 eetl. olijfolie verse peper en zeezout naar smaak Bak ui en knoflook in de olie glazig. Bak paprikapoeder, stukjes tofu, paprika en blokjes aardappel 2 min. mee. Haal de zuurkool uit elkaar met een vork en voeg die toe, samen met bouillon, karwijzaadjes, peper en zout. Laat 15 min. zachtjes laten stoven. Meng er op het laatst de room door. Zuurkool-wortel-saladeVoor twee personen150 gram zuurkool 1 middelgrote wortel 1½ eetlepel mayonaise 2 eetlepels geroosterde sesamolie of 1 eetlepel sesamzaad en 2 eetlepels olijfolie Zuurkool fijn snijden. Wortel raspen. Alle ingrediënten mengen. Als je sesamzaad gebruikt is het lekker om de zaden eerst even te roosteren in een droge koekenpan. |