HOME

meer pakketbrieven

meer recepten
logo

Week 4, 22 jan 2009

Beste abonnees!

De afgelopen week hebben we afscheid genomen van Irene Nieuwaal, die twee jaar lang bij ons gewerkt heeft. Begin 2007 is ze, na 7½ jaar voor De Wenning gewerkt te hebben, overgestapt naar 't Leeuweriksveld. We hebben veel profijt gehad van haar ervaring en kennis, die ze met veel enthousiasme en inzet heeft ingebracht. Veel klanten zullen haar wel eens aan de lijn gehad hebben en iedereen die iets extra bestelde of überhaupt wekelijks een bestelpakket had, kreeg dit door haar ingepakt en klaargemaakt. Ook zorgde Irene voor de recepten die u wekelijks op de achterkant van deze brief vindt.
Als feestelijk afscheid gingen we vrijdagavond met zijn allen uit eten in Assen waar Irene woont. Ze had een restaurant "De Gulle Gans" uitgekozen. Een smal, onopvallend huisje tussen een hoop grote eethuizen, maar binnen was get oergezellig en we hadden het erg naar onze zin. Een mooi afscheid voor Irene, die dus bijna tien jaar aan het Orvelterveld gewerkt heeft.
Irene werkt nu bij de Zorgboerderijwinkel in Westerbork, tevens het nieuwe neerzetpunt voor onze abonnees in Westerbork en afnemer van onze groenten.
Dus we komen haar nog wel eens tegen!
Haar werk voor 't Leeuweriksveld wordt overgenomen door Irene Huitsing (administratie) en ondergetekende (bestelpakketten).

Kathinka

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen

Prei   't Leeuweriksveld
Veldsla of winterpostelein   't Leeuweriksveld
Winterpeen   Gerbranda State, Sexbierum
Knolselderij   Zorgboerderij Emmeloord
Zuurkool   Kramer, Zuid Scharwoude

In week 5 verwacht:
veldsla of winterpostelein, spruiten, witlof

→ Bestellingen, afwezigheid en andere meldingen voor week 6 graag uiterlijk op donderdag 29 januari aan ons doorgeven. Dit i.v.m. de verhuizing. Zoals het er nu uitziet zullen we op 1, 2 en een deel van 3 februari helaas niet bereikbaar zijn via de email en de vaste telefoon.

Als gevolg van onze verhuizing per 1 feb. aanstaande zijn we ook genoodzaakt onze uitleverroutes te herzien. Dat betekent voor de meesten van u dat het afhaaltijdstip verandert. Wij rekenen op uw begrip hiervoor. In de bijlage bij de pakketbrief van vorige week vindt u een overzicht van alle neerzetpunten met daarbij een indicatie van de nieuwe afhaaltijden vanaf 1 februari 2009. De "precieze" tijden moeten in de praktijk blijken, we zullen deze t.z.t. op deze website publiceren. Zie Neerzetpunten.

Versaanbod week 5
De complete lijst krijgt u op verzoek wekelijks toegemaild.
U kunt ook kijken bij Versaanbod.
 
Aanbieding:  
Groene kool * 1,25 / st
Appels Elstar 2,30 / kg
(* = eigen produkt van 't Leeuweriksveld)  

Recepten

Erwtensoep

Hoofdgerecht voor twee personen

200 g gedroogde erwten
½ liter water
1 kleine wortel, in stukjes
150 g prei, in smalle ringen
150 g knolselderij, in stukjes
1 ui, gesnipperd
200 g spek in blokjes
2 laurierbladeren
1 bouillonblokje
peper uit de molen
zout
evt. een half kopje quinoa of bulgur


Week de erwten minimaal 12 uur in water. Breng de erwten in het weekwater aan de kook en voeg spek, bouillonblokje, laurier, wortel, prei, knolselderij, ui, peper en zout toe. Laat de soep met deksel op de pan op een klein pitje ongeveer een uur koken. Voeg als u van dikke gevulde soep houdt eventueel een handje quinoa of bulgur toe. Maak de soep op smaak met vers gemalen peper en zout. Serveer er roggebrood of ander donker brood met boter bij.
Variatie vegetarisch: u kunt het spek ook weglaten en vegetarische worstjes of balletjes gebruiken.
Variatie linzensoep: in plaats van erwten kunt u ook linzen voor deze maaltijdsoep gebruiken. U hoeft de linzen slechts een uur te laten weken en de soep is na ruim een half uur koken klaar.

Veldsla/winterpostelein met champignons

Lunch/bijgerecht voor twee personen

150 gr veldsla of winterpostelein
10 cherrytomaatjes
1 kleine ui
2 eetl (kruiden)azijn
1 theel mosterd
3 eetl (noten)olie
4 takjes peterselie, fijngeknipt
peper
zout
1 bakje (kastanje)­champignons
1 eetl margarine 1 teentje knoflook
citroensap
2 eetl fijngehakte cashewnoten.


Verdeel de sla over twee borden. Snij de tomaatjes doormidden en leg ze op de sla. Pel en snipper de ui. Roer in een kommetje een sausje van de azijn, mosterd, olie, peterselie, ui, zout en peper. Maak de champignons schoon en snij ze in plakjes. Verhit in een koekenpan de margarine en pers het teentje knoflook erboven uit. Doe de plakjes champignon ook in de pan en bak deze in ongeveer drie minuten mooi bruin van kleur. Strooi er een beetje peper over en besprenkel de gebakken champignons met citroensap. Verdeel de champignons over de sla. Sprenkel de dressing erover. Strooi tenslotte de gehakte cashewnoten over de champignons. Lekker met donkerbruin brood.

Hongaarse zuurkool

Hoofdgerecht voor 2 personen

300 g zuurkool
2 middelgrote aardappelen, geschild, in blokjes
1 kleine ui, fijngehakt
1 teentje knoflook, fijngehakt
½ rode paprika, in blokjes
150 g kruidentofu in blokjes
3 dl kruidenbouillon
1 eetl. paprikapoeder (mild)
1 theel. karwijzaad
2 dl soja cuisine of room
1 eetl. olijfolie
verse peper en zeezout naar smaak


Bak ui en knoflook in de olie glazig. Bak paprikapoeder, stukjes tofu, paprika en blokjes aardappel 2 min. mee. Haal de zuurkool uit elkaar met een vork en voeg die toe, samen met bouillon, karwijzaadjes, peper en zout. Laat 15 min. zachtjes laten stoven. Meng er op het laatst de room door.

Zuurkool-wortel-salade

Voor twee personen

150 gram zuurkool
1 middelgrote wortel
1½ eetlepel mayonaise
2 eetlepels geroosterde sesamolie of 1 eetlepel sesamzaad en 2 eetlepels olijfolie


Zuurkool fijn snijden. Wortel raspen. Alle ingrediënten mengen. Als je sesamzaad gebruikt is het lekker om de zaden eerst even te roosteren in een droge koekenpan.