Week 6, 5 feb 2009Winkel a.s. zaterdag openOnze verhuizing is geslaagd! Dankzij heel veel goede hulp van klanten en sympathisanten - ik zal geen namen noemen, want sommigen stellen dat niet op prijs, maar: iemand heeft meer dan een week lang met onze trekker de machines en het ander zwaar materieel naar Wilhelmsoord gereden, vaak meerdere ritten per dag; twee mensen hebben geholpen met schilderen/oliën in de nieuwe winkel en kantoor; iemand heeft op de kinderen gepast en heerlijk gekookt voor ons verhuizers; meerdere mensen hebben geholpen alles op tijd en ordelijk in te pakken, te laden en te lossen; de weergoden hebben optimaal meegewerkt; wij leeuweriken hoefden alleen nog maar mee te doen als het ware, wat we natuurlijk met veel plezier gedaan hebben. Ons vrachtwagentje en ook het busje met aanhanger hebben uitstekende diensten bewezen als verhuisauto. Wouter Inhoud groentepakketonder voorbehoud van wijzigingen
In week 7 verwacht:
Groenselderij, een broer van de knolselderij, is de ongebleekte versie van bleekselderij. Bleekselderij is namelijk ontstaan door de selderij af te schermen voor licht. De smaak van groenselderij is wat scherper dan die van bleekselderij, en hij is in veel recepten met bleekselderij een prima vervanger daarvoor. Smaakmakers voor groen- of bleekselderij zijn: walnoten, mosterd, belegen kaas, paprikapoeder en uitgebakken spekjes. Hoewel de groenselderij ook wat steviger is dan bleekselderij, kunt u eens proberen de groente rauw te eten met een dipsausje. → Met ingang van deze week gelden de aangekondigde nieuwe afhaaltijden. Een betrouwbare indicatie vindt u bij Neerzetpunten.
ReceptenSalade van groenselderij met champignons5 stengels groenselderij250 gr champignons eetl citroensap 150 gr kaas ca. 100 gr ham 150 gr mandarijn 1 dl kwark 2 el mayonaise 1 theel gedroogde dille peper en zout Maak de groenselderij schoon en snijd ze in smalle boogjes. Kook dit 2 min. in ruim water met zout. Giet de selderij af en laat het in een vergiet onder koud stromend water afkoelen. Laat goed uitlekken. Borstel de champignons schoon en snijd ze in plakjes. Besprenkel ze met citroensap. Snijd de ham en kaas in blokjes. Halveer de partjes mandarijn. Meng de selderij, champignons, mandarijn, ham en kaas door elkaar. Maak een sausje van de kwark, mayonaise, dille, zout en peper. Schep de saus voorzichtig door de salade. Quinoa met selderij en pindasausvoor 2 personen100 g quinoa* ½ struik groenselderij evt. 150 g wortel een scheutje olie 1 theel. bouillonpoeder 1 laurierblad zout 1 dl pindasaus * In plaats van quinoa kunt u ook gierst, bulgur, couscous of rijst gebruiken. Spoel de quinoa in een zeef onder de kraan goed af. Kook de quinoa in ongeveer 15 minuten in water met bouillonpoeder, een snufje zout en laurierblad gaar. Snijd de groenselderij en wortel in kleine stukjes. Stoof de groente in een laagje water met een scheutje olie in een kwartier beetgaar. Schep de groente door de gekookte quinoa en laat het geheel nog ongeveer een kwartier op een warme plaats staan. Dien deze schotel op met warme pindasaus. U kunt de pindasaus zelf maken van melk of water met pindakaas, sambal, kerrie en zoete sojasaus en binden met een bindmiddel naar keuze. Wortelkoekjes met appel en gembervoor 2 personen350 gram wortelen 1 kleine bloemige aardappel 1 appel ½ eetl geraspte, verse gemberwortel 1 à 2 eetl vers geknipt bieslook 1 eetl bloem zeezout naar smaak vers gemalen peper boter olijfolie Worteltjes wassen of schrappen en raspen. Appel en aardappel schillen, raspen en mengen met de wortelen. Bieslook en gember toevoegen en alles door elkaar scheppen. Bloem, zout en peper toevoegen en het mengsel omscheppen. Ei klutsen en erdoor roeren. In een grote koekenpan ½ eetlepel olijfolie en ½ eetlepel boter verhitten, op vrij hoog vuur. Voor elk pannenkoekje, 1 eetlepel wortelbeslag in het schuimende mengsel laten glijden. Max. 5 pannenkoekjes tegelijk bakken. Paksoi met rozijnen en gehaktvoor 2 personen400 g paksoi 1 of 2 teentje(s) knoflook scheutje olie 150 g (vegetarisch) gehakt peper zout 1 theel. gemberpoeder 2 theel. suiker of honing een handvol rozijnen eventueel maïzena of een ander bindmiddel Week de rozijnen in water. Was de paksoi, en snijd ze in reepjes. Pers de teentjes knoflook, Bak het gehakt met knoflook los in olie. Voeg gemberpoeder, suiker, de paksoi en rozijnen toe en laat het ongeveer 5 min. stoven. Schep het mengsel ondertussen een paar maal om. Maak het geheel op smaak met peper en zout. Bind het vocht naar wens met een bindmiddel. Serveer met rijst, couscous of nieuwe aardappeltjes en een (tomaten)salade. |