Week 8, 19 feb 2009
Op de kaart
De afgelopen tijd was 't Leeuweriksveld meerdere keren in de lokale pers, in enkele kranten en en op radio Emmen. We moeten immers laten weten dat we er zijn! En zo te zien is dat al aardig gelukt, want we hebben al veel nieuwe klanten voor de winkel en ook voor onze groente- en fruitabonnementen en bestelpakketten mogen verwelkomen.
Wat weer de nodige nieuwe uitdagingen met zich meebrengt, want er moet opeens veel meer besteld, uitgeprijsd en ingeruimd worden. Klanten die ongeduldig worden omdat ze even moeten wachten tot we de prijs van dit of dat nieuwe artikel hebben gevonden, een scala aan vragen naar produkten...een winkel goed runnen is een vak op zich! In het begin is het bestellen extra lastig, omdat je nog niet goed kunt inschatten hoeveel je zult kunnen verkopen. En we willen natuurlijk zo weinig mogelijk nee verkopen. Bij de droogwaren is het niet zo moeilijk, die zijn vaak twee jaar houdbaar. Bij brood, groente en zuivel komt het er echt op aan.
Als er brood over is, kan het wel in de diepvries, want ook voor diepvriesbrood is veel belangstelling. Een groot voordeel is dat we nu meer bestelmomenten hebben, omdat er vier dagen in de week een behoorlijke omzet is, dat waren er in Orvelte nog maar twee. Als er nu verse produkten over zijn, is er veel meer kans dat ze de volgende dag nog verkocht kunnen worden.
Tussen de bedrijven door doen we ons best om ons hier in te richten en verder te werken aan de verbouwing, stapje voor stapje komt er meer orde in de chaos...
Wouter
Inhoud groentepakket
onder voorbehoud van wijzigingen
Groene kool | 't Leeuweriksveld |
Winterpeen | Gerbranda State, Sexbierum |
Witlof | Klompe, Biddinghuizen |
Raapjes | via de Zaai-Ster |
Rode paprika | via de Zaai-Ster |
In week 9 verwacht:
Pastinaak, winterpostelein, ...
Openingstijden van onze boerderijwinkel:
maandag | 15-18 uur |
donderdag | 17-19 uur |
zaterdag | 10-16 uur |
Versaanbod week 9
De complete lijst krijgt u op verzoek wekelijks toegemaild.
U kunt ook kijken bij
Versaanbod.
Aanbieding
Prei * | 2,25 / kg |
Navelsinaasappels | 2,20 / kg |
* = eigen produkt van 't Leeuweriksveld
Recepten
Groene kool ovenschotel
Bij-/hoofdgerecht voor vier personen
100 gr rijst
1 groene kool
zout
3 eetl olie
2 eetl bloem
1 pot gepelde tomaten (400 gram)
1 ui
oregano
peper
3 dl melk
35 gr boter
100 gr blauwe schimmelkaas
75 gr pinda's
1 eetl gember (gehakt)
Kook de rijst zoals je gewend bent. Haal 15 bladeren van de kool af en verwijder de harde nerf. Kook deze bladeren 5 minuten in water met wat zout. Giet ze af en laat ze uitlekken.
Rode saus: doe 1 eetl. olie in een pan, fruit hierin de gesnipperde ui. Schep hierover 1 eetl. bloem en fruit even mee. Voeg dan de tomaten toe, prak deze fijn en roer het geheel tot een saus. Breng op smaak met zout, peper en oregano. Ca. 3 minuten door laten pruttelen.
Kaassaus: In een andere pan, smelt de boter, doe hierbij de overige 2 eetl. bloem. Maak er met de melk een gladde saus van. Voeg 2/3 van de kaas hieraan toe en laat smelten.
Rijst/groentemengsel: van het restant van de groene kool snijd je hele fijne snippers (ca. 4 eetl.), deze fruit je in de 2 eetl. olie die je nog hebt. Bak dit even aan, voeg de rijst en de pinda's toe en bak deze even mee. Breng op smaak met zout, peper en gember.
Doe in een ingevette ovenschaal de helft van de rode saus, dit afdekken met 3 bladeren, hierop het rijst/groente-mengsel, afdekken met 3 bladeren, hierop de helft van de kaassaus, afdekken met 3 bladeren, hierop de rest van de rode saus en afdekken met 3 bladeren, de rest van het rijst/groente-mengsel en weer afdekken. Tot slot de rest van de kaassaus erop. Verkruimel de rest van de kaas en strooi dat hierover. Zet het geheel ca. 30 minuten in een oven van 175°C.
Ovenschotel met raapjes
4 rapen
400 g aardappelen
250 g paddestoelen
1 citroen
boter
25 g bloem
200 ml groentebouillon
200 ml halfvolle melk
kruidenBoursin of andere kruidenkaas
100 g gemalen kaas
2 tomaten
peper
zout
muskaatnoot
Schil de rapen en aardappels en kook ze afzonderlijk gaar. Snij 250 g paddestoelen in plakken, besprenkel ze met citroensap en stoof ze gaar. Snij de gekookte aardappelen en raapjes in plakken en schik ze samen met de paddestoelen in een vuurvaste schotel. Maak een saus van 2 eetlepels boter, de bloem, de groentebouillon en de melk. Roer er 100 g kaas of Boursin door. Kruid met peper, zout, muskaatnoot en giet over de groenten. Zet 15 minuten
in een op 180°C voorverwarmde oven. Bestrooi met 100 g gemalen kaas en verdeel de in blokjes gesneden tomaten over de schotel. Zet de schotel in de oven tot de kaas is gesmolten.
Witlof met paprika en ui
500g witlof
3 uien
2 paprika's
2 eetlepels olie
1 eetlepel wijnazijn
2 theelepels basterdsuiker
peper
zout
Maak de witlof schoon, snij ze in reepjes, was ze en laat ze uitlekken. Maak de uien schoon en snipper ze. Maak de paprika's schoon en snij ze in kleine stukjes, Verhit de olie in een wok en bak hierin even de uien. Voeg dan de paprika's toe en bak deze even mee. Doe er dan de witlof bij en roerbak dit alles 8 minuten. Roer er dan de azijn, suiker, peper en wat zout door.
Wortels met rijst en falafelballetjes
voor twee personen
400 gram wortels
scheutje olie
1 teentje knoflook
1 theel. korianderpoeder
1 theel. gemberpoeder
peper en zout
een handje rozijnen
1 pak falafelmix
rijst
Kook de rijst. Maak ondertussen de wortels schoon en snijd ze in dunne plakjes. Pers de knoflook. Bak de wortelplakjes samen met knoflook en specerijen in een scheutje olie. Voeg een scheutje water en de rozijnen toe en laat 5 minuten sudderen. Kneed van de falafelmix kleine balletjes of platte koekjes (volg het recept op de verpakking) en frituur deze in zonne-bloemolie. Meng de wortels met de rijst, rozijnen en falafelballetjes. Lekker met een frisse salade. Variatie: U kunt ook gehaktballetjes gebruiken in plaats van falafelballetjes.
naar boven