logo

Week 13, 26 maart 2009

Lustrum

Deze week bestaat 't Leeuweriksveld 5 jaar. Aanleiding om even terug te blikken. Destijds woonden Kathinka en ik in Kampen, en de reden dat we in deze regio terecht zijn gekomen was een Duits-Nederlands schoolinitiatief dat toen actief was vanuit de vrije school in Emmen. Doel van het initiatief was om op de vrije school vanaf de kleuterleeftijd tweetalig en bicultureel onderwijs te gaan geven, voor alle belangstellenden uit de grensstreek. Dit wilden wij graag voor onze kinderen - Kathinka is Duits en ik heb er 4 jaar gewoond en gewerkt. Bovendien hoopten we dat er een school zou kunnen ontstaan die echt vrij was van overheidsbemoeienis, en waar het werkelijk alleen om de individuele ontwikkeling van de kinderen zou gaan. Immers elk kind draagt zijn doel in zich, en het mag niet als een middel gezien en behandeld worden om andere doelen te bereiken. Precies dat laatste doet de overheid... Een grensoverschrijdende school paste niet binnen de nationale onderwijswetgeving van Nederland of Duitsland, maar bleek wel op veel sympathie te kunnen rekenen van europarlementariers en andere bestuurders.
Zodat er een goede kans bestond om er een echte vrije school van te maken die toch gedoogd wordt. Helaas is dit vooralsnog allemaal niet gelukt. Er was nog te weinig begrip voor dit ideaal en ook de cultuurverschillen tussen Nederlanders en Duitsers bleken groter dan gedacht !
't Leeuweriksveld heeft dit gelukkig niet kunnen deren, wij hebben ons wel goed kunnen ontwikkelen. En er komen vast weer nieuwe kansen om echt vrije scholen te stichten, dat blijft van levensbelang voor ons allemaal.

Wouter

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen

Prei't Leeuweriksveld, Orvelte
RaapsteelMichel Boon, Schagen
SpitskoolZaai-Ster (Italië)
KomkommerEef Maassen, Ens
WaspeenHortica, Ens

al deze produkten hebben het EKO-keurmerk - keurmerk

In week 14 verwacht:
witlof, rode biet, ...

Vanaf eind april verwachten we de eerste produkten van onze nieuwe plek te oogsten. Natuurzuiver, onbespoten, op schone grond geteeld, met gebruikmaking van uitsluitend biologisch uitgangsmateriaal en biologische mest. Maar nog niet voorzien van een keurmerk.
Hecht u veel waarde aan het keurmerk, dan bieden we u de mogelijkheid uw pakket van mei tot 22 oktober om te zetten in een 100% Eko-pakket. De prijs blijft dan gelijk, maar u ontvangt alleen aangekochte produkten.

Openingstijden van onze boerderijwinkel:

maandag15-18 uur
donderdag17-19 uur
zaterdag10-16 uur

Versaanbod week 14
De complete lijst krijgt u op verzoek wekelijks toegemaild.
U kunt ook kijken bij Versaanbod.

Aanbieding

Raapsteel1,20 / bos
Radijs/bos1,40 / bos
U kunt bij ons ook het uitgebreide assortiment heerlijk brood van "De consequente Biobakker" uit Ahaus (vlak over de grens bij Enschede) bestellen.
Week 13 en 14 in de aanbieding:
Emmerlinger (desembrood van Emmer, een heel oud tarweras)3,45
Sesam gist-bruin1.95

Recepten

Roergebakken prei met kip

3 eetl olijfolie
400 g kipfilet
versgemalen peper
zout
500 g prei
250 g champignons
1 bekertje crème fraîche (125 ml)
1-2 eetl grove mosterd

Snijd de kipfilet in reepjes. Snijd de prei in ringetjes. Snijd de champignons in plakjes. Verhit de olie in een wok en roerbak de kip al omscheppend op een hoog vuur bruin en gaar. Schep de kip uit de pan en bestrooi met peper en zout naar smaak. Bak de prei met de champignons al omscheppend ongeveer 5 minuten op een hoog vuur. Voeg de kipreepjes en de crème fraîche toe en warm alles goed door. Schep de mosterd peper en zout erdoor en serveer direct. Lekker met aardappelpuree.

Raapstelensalade met oude kaas en pijnboompitten

200 gr raapstelen
2 eetl pijnboompitten
1 theel rode diksap
4 plakjes oude kaas
snufje zout
snufje vers gemalen peper
2 eetl balsamico-azijn
1 (lente-)uitje
4 eetl olijfolie

Worteltjes van de raapstelen snijden, raapstelen wassen, droogmaken in theedoek of slacentrifuge en in stukjes snijden.
Ui in stukjes van 1/2 cm snijden. Olie, azijn, diksap en 1/2 eetl. water tot een sausje kloppen. Op smaak brengen met zout en peper. Pijnboompitten goudgeel roosteren in een droge koekenpan. Kaas in stukjes breken. Sausje door de raapstelen scheppen. Verdelen over de borden. Garneren met de pijnboompitten en kaas.

Spitskool met gehakt en witte rijst

voor 2 personen

250 g witte rijst
250 g rundergehakt
250 g spitskool
1 bouillontablet, kip- of runderbouillon
1 grote ui in blokjes gesneden
1 klein teentje knoflook
0,5 theel djahé (gemberpoeder)
0,5 eetl kerriepoeder
(versgemalen) peper
zout naar smaak
olijfolie

De spitskool in dunne reepjes snijden. De ui in blokjes snijden. Pers het teentje knoflook uit. Kook de rijst volgens de aanwijzing op de verpakking. Maak met de bouillontablet de bouillon. Hiervan gebruik je 50 ml. Bak het gehakt in een scheutje olijfolie in een hapjespan op een middelhoog vuur. Met peper en zout het gehakt kruiden naar eigen smaak. Als het gehakt bijna gaar is alvast de blokjes ui toevoegen. Nu ook de knoflook en djahé over het gehakt-ui-mengsel verdelen. 5 minuten voor opdienen de spitskool beetje bij beetje onder omscheppen toevoegen aan het gehakt zodat de kool knapperig blijft. De bouillon over het geheel gieten en doorroeren. Kerriepoeder toevoegen en doorroeren. Serveertip: strooi er gebakken uitjes over.

Worteltjes met geitenkaas, courgettes, munt en amandelen

300 gr. waspeen
300 gr courgettes
2 eetl. olijfolie
2 eetl. amandelen
2 eetl. pijnboompitten
2 kleine of middelgrote geitenkaasjes
sap van 1 citroen
2 takjes munt
zout

Was de worteltjes. Snijd de worteltjes en courgettes in lange repen. Bak de groenten in wat olie net gaar en bruin. Rooster de amandelen en pijnboompitten. Verdeel de geitenkaasjes en de amandelen over de groenten. Besprenkel beide groentes met wat citroensap,zout en de rest van de olie. Verdeel gehakte muntblaadjes en de pijnboompitten over de groenten. Serveer lauw met lekker, knapperig brood.

naar boven
naar boven