Hoog in de nok (9,5 meter) van onze schuur in Wilhelmsoord bevindt zich een uilenkast en de schuur heeft een invliegopening aan de noord- en zuidkant. Toen we net gekomen waren dacht ik, ja prachtig, zulke mooie vogels en bovendien heel goede muizenverdelgers. Die zien we hier heel graag! En ook horen we ze bijna elke avond krijsen. In Orvelte nestelde ook een paar kerkuilen in de schuur, af en toe heb ik ze gezien en genoot ervan. Eén keer heb ik zelfs geholpen om zijn jongen weer in het nest te zetten. Die maakten - met alle respect- een wat onnozele indruk (inderdaad: uilskuikens), ze waren gewoon over de rand van het nest gestapt en hadden een aardige smak gemaakt. De kast is toen uitgemest, die was in de loop der jaren helemaal volgeraakt zodat de kuikens zo over de rand konden stappen.
De uil hier heb ik nog maar één keer gezien, 's nachts toen hij op jacht was op ons pachtland. Dat is een eldorado voor de muizen, er stond korrelmais op waarvan alleen de kolven geoogst zijn. Er is natuurlijk wel af en toe een korreltje gemorst, en bovendien wordt de hele rest van de plant verhakseld zodat er een heerlijke warme strooisellaag over de akker ligt.
Eén keerzijde hebben de kerkuilen wel: ze laten af en toe wat vallen...dat is toch niet zo handig in een schuur waar veel met levensmiddelen wordt gewerkt, als we bezoek krijgen van de keuringsdienst van waren komt er zeker commentaar.
Vandaar dat ik in overleg met de vrijwilliger die de nestkasten beheert, besloten heb om hem om te keren zodat de uilen niet meer in de schuur kunnen vliegen, maar wel in de kast kunnen. Het was even spannend of ze dat zouden accepteren, maar gelukkig zijn ze gebleven! Naar alle waarschijnlijkheid zijn ze nu aan het broeden.
Wouter
Schorseneer | Arenosa, Lelystad |
Rode bieten | Lyts Ropta, Sexbierum |
Pode kool | van Vilsteren, Flevoland |
Witlof | Klompe, Biddinghuizen |
Paksoi | van Brakel, St.-Annaland |
al deze produkten hebben het - keurmerk
In week 15 verwacht:
Bloemkool?, Alfalfa, winterpeen,...
Vanaf eind april verwachten we de eerste produkten van onze nieuwe plek te oogsten. Natuurzuiver, onbespoten, op schone grond geteeld, met gebruikmaking van uitsluitend biologisch uitgangsmateriaal en biologische mest. Maar nog niet voorzien van een keurmerk.
Hecht u veel waarde aan het keurmerk, dan bieden we u de mogelijkheid uw pakket van mei tot 22 oktober om te zetten in een 100% Eko-pakket. De prijs blijft dan gelijk, maar u ontvangt alleen aangekochte produkten.
Openingstijden van onze boerderijwinkel:
maandag | 15-18 uur |
donderdag | 17-19 uur |
zaterdag | 10-16 uur |
Versaanbod week 15
De complete lijst krijgt u op verzoek wekelijks toegemaild.
U kunt ook kijken bij Versaanbod.
Aanbieding
Narcissen | 2,00 / bos |
Tulpen | 4,00 / bos |
(De biologische teelt is erg moeilijk, vandaar de relatief hoge prijs. Gangbaar wordt er veel in gespoten.) | |
Andijvie (NL, kas) | 1,75 / st |
voor 4 personen
6 eieren
3 eetl melk of room
1 eetl tijmblaadjes
zout
cayennepeper
1 eetl olijfolie
500 gr gekookte vastkokende aardappelen
1 ui
(2 teentjes knoflook)
500 gr witlof
2 theel honing
150 gr jongbelegen kaas
Een frittata is een soort stevige omelet die langzaam moet stollen omdat de vulling rijk is. Klop de eieren goed los met de melk of room , tijm, zout en cayennepeper naar smaak. Verhit de olie in een hapjespan met antiaanbaklaag en zet de warmtebron laag. Snijd de aardappelen in plakken van ruim een halve cm dikte en bak ze onder af en toe keren in ca. 10 minuten knapperig lichtbruin. Neem ze uit de pan. Pel de ui en knoflook en hak beide fijn. Maak de witlof schoon, halveer de struikjes in de lengte en snij ze bij dikke struikjes nog een keer door. Voeg eventueel wat olijfolie toe en bak de ui en knoflook aan. Voeg de witlof toe, samen met de honing, en breng op smaak met zout en (cayenne)peper. Roerbak 3-4 minuten en voeg de laatste minuut de aardappelplakjes toe. Snijd de kaas in blokjes en schep ze door de groenten en aardappelen. Schenk het eimengsel over de groente en aardappelen en laat de frittata, afgedekt, in ca. 35 minuten op een lage warmtebron stollen. Neem na 35 minuten het deksel van de pan en laat de frittata nog 5 minuten zachtjes bakken zodat al het vocht weg kan. Lekker met een groene salade.
voor 2 personen
400 gr schorseneren
1 dl melk
50 gr parmezaanse kaas
50 ml slagroom
nootmuskaat
peper
Verwarm de oven voor op 200°C.
Schil de schorseneren onder water (met handschoenen aan), zodat het kleverige goedje dat vrijkomt, niet aan je handen gaat zitten. Snijd de schorseneren in stukken. Doe er de melk en zoveel water bij dat ze helemaal onderstaan en kook ze met wat zout in ca. 10 minuten net gaar.
Rasp intussen de kaas. Vet een lage, wijde ovenschaal in met boter. Giet de schorseneren af en leg ze in de schaal. Schenk er de slagroom over. Bestrooi ze met de nootmuskaat en maal er wat peper over. Strooi de geraspte kaas erover.
Zet ze 5 à 10 minuten onder de grill; totdat de kaas gesmolten is en net begint te kleuren.
Lekker met karbonades en aardappeltjes.
voor 4 personen
6 eetl. tamari
4 eetl. sherry
3 eetl. azijn
2 ½ eetl. bruine suiker
500 gr tahoe
3 eetl. olie
2 eetl. geraspte verse gember
600 gr paksoy, gewassen en gesneden
3 eetl. citroensap
peper
peterselie en/of korianderblad
Maak een marinade van de tamari, sherry, azijn en bruine suiker. Snijd de tahoe in blokjes, voeg deze toe aan de marinade en laat 10 minuten staan. Tahoeblokjes afgieten maar het sausje bewaren. De olie in een braadpan verhitten en de tahoeblokjes in enkele minuten bruin bakken. Tahoe uit de pan scheppen; desnoods iets olie aan de pan toevoegen en de paksoy en gember roerbakken totdat ze beetgaar zijn. De rest van de ingredienten toevoegen, samen met de tahoe en het sausje. Lekker met rijst. Garneer desgewenst met een handje cashewnoten of pinda's.
1 kleine rode kool
25 g boter
1/2 dl water
2 theel gedroogde tijm
2 appels (Elstar)
½ liter rode wijn
cranberrycompote (potje van 350 gr)
2 eetl allesbinder
zout
Van rode kool buitenste bladeren verwijderen. Kool in kwarten snijden en witte stronk eruit snijden. Kool in dunne reepjes snijden, wassen en laten uitlekken. Stoof de gesneden rodekool met 25 g boter, ½ dl water en 2 theelepels gedroogde tijm in ca. 20 minuten in een afgedekte pan. Intussen appels schillen, klokhuizen verwijderen en appels in stukjes snijden. Stukjes appel, rode wijn en cranberrycompot mengen met de rode kool en alles nog ca. 5 minuten koken. Allesbinder erdoor roeren en nog ca. 1 minuut verwarmen. Rode kool op smaak brengen met zout.