We zijn begonnen met het planten van asperges. Op een kwart hectare grond is eerst een dikke laag stalmest en compost uitgebracht. Daarna heb ik de grond gespit (nee, niet met de hand). Vervolgens heeft een collega hier uit de buurt met zijn 120 pk trekker geholpen om de grond diep los te maken met een drietandige woelpoot (80 cm). Zelfs die zware trekker had er af en toe moeite mee: aan één kant van onze akker bleek een oerbank te zitten. Dat is harde, donkerroodbruine grond die veel ijzer bevat. Ook de rest van de grond op een geschikt moment nog maar eens laten diepwoelen dus. Daarna heb ik heb een speciale ploeg gehaald, om diepe voren in het land te trekken. En in die voren zijn we nu aan het planten. Een arpergeplant ziet er een beetje uit als de haardos van een rasta: een hoop dikke lokken die vanuit één kruin omlaaghangen. Vanuit die "kruin" maakt de plant de zozeer gewaardeerde stengels, die zich later - als ze tenminste de kans krijgen - gaan tooien met het fijne, lichtgroene blad.
Aspergeteelt is lange termijnwerk: pas over twee jaar begint het bed dat we nu planten wat op te leveren. Maar dan heb je er ook tien jaar lang wat aan: zolang kun je van hetzelfde bed blijven oogsten.
Totdat we onze eigen asperges hebben, zullen we biologische asperges betrekken van Jacob Engels uit Drouwen. De allereersten van dit jaar zijn alweer gestoken, dankzij het mooie warme weer van de afgelopen tijd. Binnenkort kunt u ze bestellen of in de winkel kopen. Later in het seizoen als er volop is, komen ze in het groentepakket!
Wouter
Prei | 't Leeuweriksveld, Orvelte |
Bloemkool | Kees Nieuweboer, Pietersbierum |
Raapstelen | Jochum De Boer, Kimswerd |
Kropsla | Jochum De Boer, Kimswerd |
Koolrabi | De Zaai-ster |
al deze produkten hebben het - keurmerk
In week 17 verwacht: Witlof, komkommer,... ...
Op koninginnedag, donderdag 30 april a.s. worden de pakketten op de normale tijd bezorgd.
Op hemelvaartsdag, do. 21 mei a.s. bezorgen we geen pakketten. De uitlevering van alle pakketten wordt die week één dag vervroegd.
Wilt u afwezigheid wegens vakantie tijdig aan ons doorgeven a.u.b. (vóór het begin van de betreffende week/weken.
Nog beter: gun een vriend of familielid tijdelijk het genot van uw pakket!
Vanaf eind april verwachten we de eerste produkten van onze nieuwe plek te oogsten. Natuurzuiver, onbespoten, op schone grond geteeld, met gebruikmaking van uitsluitend biologisch uitgangsmateriaal en biologische mest. Maar nog niet voorzien van een keurmerk.
Hecht u veel waarde aan het keurmerk, dan bieden we u de mogelijkheid uw pakket van mei tot 22 oktober om te zetten in een 100% Eko-pakket. De prijs blijft dan gelijk, maar u ontvangt alleen aangekochte produkten.
Openingstijden van onze boerderijwinkel:
maandag | 15-18 uur |
donderdag | 17-19 uur |
zaterdag | 9 -16 uur |
Versaanbod week 17
De complete lijst krijgt u op verzoek wekelijks toegemaild.
U kunt ook kijken bij Versaanbod.
Aanbieding
Trostomaat, Aldo van Os, Erica | 3,50 / kg |
Kropsla, Jochum De Boer, Kimswerd | 1,50 / st |
voor 2 personen
250 gr raapstelen
50 gr taugé
(bos)uitje
0,5 liter kippenbouillon
sesamolie
Maak de raapstelen schoon en snij de stelen in grove stukken. Zet ze met een laagje water op en laat ze in een aantal minuten slinken. Voeg vervolgens de bouillon toe. Breng het geheel aan de kook. Maak onderwijl het bosuitje schoon en snijdt deze in ringetjes. Blancheer de uitjes en taugé eventjes. Haal de soep van het vuur wanneer deze kookt. Hak met behulp van een staafmixer de raapstelen in de soep fijn. Roer de taugé en bosuitjes door de soep.
Giet een paar druppels sesamolie in de soepborden en dien de soep op.
hoofdgerecht voor 4 personen
8-10 sneetjes brood zonder korst
1 eetl. olijfolie
300 gr. prei
1 uitgeperste teen knoflook
1 theel tijm
3 eieren
1 dl room
100 gr kaas in blokjes of verkruimelde blauwe kaas
2 tomaten in dunne plakjes
zout, peper
Oven voorverwarmen op 200 graden. Neem een quichevorm of springvorm van 24-26 cm doorsnee en bekleed de vorm en de randen met de sneetjes brood en druk stevig aan.
Snijd de prei in ringetjes. Verhit de olijfolie in een wok en roerbak de prei, knoflook en tijm ca. 2 min. en verdeel dit over de broodbodem. Klop in een kom de eieren los met de room, zout en peper en schenk dit over de prei. Verdeel de blokjes kaas erover. Snijd de tomaat in plakjes, laat de tomaat even uitlekken op keukenpapier en leg deze op de vulling.
Strooi er wat tijm over, maal er zwarte peper boven en sprenkel er wat olijfolie over. Bak de quiche in de oven in 25 min. bruin en gaar.
bijgerecht voor 2 personen
1 à 2 koolrabi's
125 ml slagroom
0,5 eetl grove Zaanse mosterd
versgemalen peper
zout
Koolrabi's dun schillen en doormidden snijden. Koolrabihelften op snijvlak leggen en in dunne plakken snijden (ca 3-5 mm). Plakken in wijde (hapjes)pan leggen en slagroom erover schenken. Slagroom aan de kook brengen en koolrabi afgedekt 5 min. laten koken.
Deksel verwijderen en groente nog ca. 5 min. laten koken, tot koolrabi gaar is en slagroom wat is ingekookt. Koolrabi met schuimspaan in warme schaal scheppen. Van vuur af mosterd door lichtgebonden saus roeren en op smaak brengen met zout en peper. Saus over koolrabi schenken
voor 2 personen
½ krop sla
2 teentjes knoflook
wat gesneden bieslook
enkele verse maggi(kruid)blaadjes
enkele verse basilicumblaadjes
2 bolletjes mozzarella
2 avocado's
2 appels
2 tomaten
2 rode uien
enkele verse champignons
olijfolie met basilicum
Snijd de bolletjes mozzarella in blokjes. Schil de avocado's, ontpit ze en snijd ze in blokjes. Schil de 2 appels, haal de klokhuizen eruit en snijd ze in blokjes. Snijd de tomaten in blokjes. Snijd de uien in fijne schijfjes zodat die ringen geven. Snijd de champignons in schijfjes. Snij de teentjes knoflook in tweeën en wrijf daarmee een slakom in.
Scheur de sla in stukjes en doe ze in de kom. Vervolgens de mozzarellablokjes, de tomatenblokjes, advocadoblokjes en appelblokjes toevoegen. Voeg tevens de champignons en de uiringen toe. Doe de gesneden bieslook en de verscheurde maggi en basilicum erbij. Overgiet alles royaal met de olijfolie met basilicum. Doe daarop naar smaak gemalen peper uit de pepermolen. Eventueel naar smaak een klein scheutje azijn bijvoegen. Lekker om te serveren op in blokjes gesneden gekookte koude aardappelen of gekookte koude pasta.