Vorige week vrijdag heb ik palen in de grond gezet. Dat ging met een grondboor; zo'n ding met twee handvatten dwars en een grote kurketrekker onderaan. Aan die palen bevestigde ik grofmazig gaas, waarin binnenkort de peultjes en de capucijners zich een weg omhoog klimmen. Bij het boren viel me op dat op nog geen halve meter diepte het bruingele zand al begon, en een meter diep zit het echte geel-witte zand. De 'bouwvoor', de vruchtbare grond met al het bodemleven waar wij biologische boeren zo hoog van opgeven, is dus maar enkele decimeters dik. Dat lijkt weinig, zeker als je denkt dat de Aarde een doorsnee heeft van zo'n 13.000 km. Je zit dus letterlijk en figuurlijk alleen maar de huid van de aarde te verzorgen.
Dat lijkt onbelangrijk, maar denk eens aan onze eigen huid. Waar zouden we zijn zonder ons velletje? Nou, dat bedoel ik.
Terug naar die vrijdag: ik spande het gaas tussen de palen en er stond een redelijk windje. Ineens wist ik hoe ze in Westerns het geluid van een gierende wind op de prairies maken: met bonengaas! Hhhwoezjzjzjzj.
En verder hoorde ik natuurlijk weer allerlei vogeltjes die zich zo lang stil hadden gehouden: 't is lente, dus alles barst weer los! Ook de veldleeuwerik hebben we hier gehoord, dus 't Leeuweriksveld doet zijn naam nog steeds eer aan!
Martin
Tomaten | Eef Maassen, Ens |
Komkommer | Eef Maassen, Ens |
Andijvie | Jochum De Boer, Kimswerd |
Witlof | Klompe, Biddinghuizen |
Rode biet | Lyts Ropta, Sexbierum |
al deze produkten hebben het - keurmerk
In week 18 verwacht:
Paksoy, peen, bloemkool...
Op koninginnedag, donderdag 30 april a.s. worden de pakketten op de normale tijd bezorgd.
Op hemelvaartsdag, do. 21 mei a.s. bezorgen we geen pakketten. De uitlevering van alle pakketten wordt die week één dag vervroegd.
Wilt u afwezigheid wegens vakantie tijdig aan ons doorgeven a.u.b. (vóór het begin van de betreffende week/weken.
Nog beter: gun een vriend of familielid tijdelijk het genot van uw pakket!
Vanaf volgende week oogsten we de eerste produkten van onze grond in Wilhelmsoord. Natuurzuiver, onbespoten, op schone grond geteeld, met gebruikmaking van uitsluitend biologisch uitgangsmateriaal en biologische mest. Maar nog niet voorzien van een keurmerk.
Hecht u veel waarde aan het keurmerk, dan bieden we u de mogelijkheid uw pakket van mei tot 22 oktober om te zetten in een 100% Eko-pakket. De prijs blijft dan gelijk, maar u ontvangt alleen aangekochte produkten.
Openingstijden van onze boerderijwinkel:
maandag | 15-18 uur |
donderdag | 17-19 uur |
zaterdag | 9 -16 uur |
Versaanbod week 18
De complete lijst krijgt u op verzoek wekelijks toegemaild.
U kunt ook kijken bij Versaanbod.
Aanbieding
Paksoy * nieuwe oogst vollegrond! | 1,00 / st |
Asperges AA1 Jacob Engels | 11,00 / kg |
* = eigen produkt van 't Leeuweriksveld
voor 4 personen
14 blaadjes witlof
1 groene appel
2 stengels bleekselderij
4 eetl crème fraîche
2 eetl tuinkers
4 eetl gehakte bieslook
2 theel citroensap
2 theel notenolie (bv.walnoten- of arganolie)
8 mooie blaadjes rood- of witlof, ongeveer even groot
Snijd de witlof, appel en bleekselderij in kleine blokjes. Meng met de crème fraîche, de tuinkers en het bieslook. Roer het citroensap en de notenolie erdoor. Schep de witlofsalade in de blaadjes roodlof.
1 ui
25 gr boter
1 eetl kerriepoeder
400 gr andijvie
1 theel maizena
zout
Snijd de andijvie. De ui pellen en snipperen. In een braadpan de boter verhitten en hierin de ui met de kerriepoeder ca.3 min.zachtjes bakken. De andijvie erdoor scheppen. Evt.een scheutje water toevoegen en de groenten met de deksel op de pan op halfhoog vuur in ca.5 min.laten slinken, af en toe omscheppen. Zout toevoegen en de andijvie nog 5 min laten gaarkoken. In een kommetje de maïzena met een ½ eetl water tot een glad papje roeren. Al roerend bij de andijvie voegen en blijven roeren tot de groente gebonden is.
300 gr rode bieten
1 scheut olijfolie
1 ui
1/2 theel kummel
peper en zout
1 theel honing
1 laurierblaadje
1 eetl citroensap of 1 eetl azijn
handje rozijnen
150 gr macaroni
1/2 dl room
blokjes feta of 1 blikje makreel of tonijn
bieslook vers geknipt
augurkjes in stukjes gesneden
Schil de rauwe bieten en snijd ze in (heel) kleine blokjes. Snipper de ui fijn. Fruit de ui in de olie en voeg dan de bietjes toe. Schep het mengsel enkele minuten om. Voeg kruiden en zout toe. Laat met het deksel op de pan alles ongeveer 10 min. smoren. Schep af en toe om en voeg indien nodig iets water toe. Roer dan de rozijnen, citroensap of azijn en honing erdoor en laat nog ongeveer 5 minuten stoven. Kook ondertussen in een pan water met zout de macaroni gaar. Giet de macaroni af en meng er feta of vis, met de room, bieslook, augurk en bietjes door. Schep het mengsel in een ingevette ovenschaal en deze ruim een half uur in het midden van een voorverwarmde oven op 175 graden.
2 tomaten
1 komkommer
1 citroen
2 eetl groene pesto
2 eetl crème fraîche
scheutje slaolie
scheutje azijn
zout, peper
bieslook
Pers of knijp de citroen uit in een schaaltje, en rasp een deel van de schil grof. Doe dit in hetzelfde schaaltje, en voeg de azijn en de slaolie toe. Laat een poosje staan. Snijd de komkommer en de tomaat in niet te kleine stukjes. Voeg de pesto en de crème fraîche toe aan het citroenmengsel, roer het goed door elkaar en voeg naar smaak zout en peper toe. Blijf roeren tot je een mooie, stevige dressing krijgt. Doe de tomaat en de komkommer in een schaal, en giet hier de citroen/pestodressing over. Knip de bieslook in grove stukken en strooi die over de salade.
500 gr andijvie
30 gr margarine
2 uien
½ theel knoflookpoeder
1 eetl ketjap manis
peper en zout naar smaak
Snipper de uien. Fruit de uien. Was de andijvie en snij dit in dunne reepjes. Smelt de boter in een ruime pan. Bak de dungesneden andijvie waarbij u de andijvie met een houten roerlepel constant omroert zodat het vocht loskomt van de andijvieblaadjes. Na ongeveer 2 minuten kan de andijvie op smaak gemaakt worden met wat zout, peper, knoflookpoeder en ketjap. Roer de gefruite uien door de andijvie.