logo

Week 20, 13 mei 2009

Water (2)

Dankzij de goede hulp van een klant-sympathisant met verstand van installatietechniek, die bovendien een afgedankte hydrofoor van zijn werkgever op de kop wist te tikken, hebben we nu een eigen waterleiding in de schuur en naar de tunnelkas. De hydrofoor betrekt zijn water uit onze eigen bron, zodat we geen drinkwater meer hoeven te gebruiken voor het spoelen van de groente. Zo hoort het ook, natuurlijk, want drinkwater is daarvoor te goed en te duur. Alweer een mooie stap vooruit bij de inrichting van ons bedrijf! Voor het zover was, waren er heel wat uurtjes denk- en knutselwerk nodig. De "grote" pomp, die 15 m diep in onze bron hangt, mag niet te vaak aan- en uit gaan, daarom is er een voorraadvat van 1000 liter dat als de waterstand beneden een minimumpeil komt, automatisch weer volgepompt wordt. Uit dit grote vat haalt de "kleine"pomp van de hydrofoor zijn water en houdt met behulp van een drukvaatje ons waterleidingsysteem op ca. 3,5 bar.
Onafhankelijk daarvan kan ik ook de grote pomp bedienen om te beregenen; zodat we nu gelijktijdig kunnen beregenen, spoelen en watergeven in de kas met eigen water.
Zaterdag eind van de middag was het allemaal voor elkaar. Blij en voldaan ging ik alle tappunten gebruiken, functioneerde perfect... tot na een uur opeens de beregening stilviel zonder aanwijsbare oorzaak. We gingen al aan onszelf twijfelen, maar dat was gelukkig niet nodig want de gloednieuwe diepwelpomp bleek een fabricagefout te hebben, waardoor de overbrenging van de motor naar de pomp doorgescheurd is...Net als je denkt dat je de boel enigszins onder controle krijgt, komt het leven weer met een verrassing. Gelukkig valt dit helemaal onder de garantie, we hebben nu een tijdelijke vervanging en volgende week komt er een nieuwe pomp!

Wouter

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen

Rode Bataviasla't Leeuweriksveld, Wilhelmsoord
Raapstelen't Leeuweriksveld, Wilhelmsoord
 òf
AspergesDe Morene, Drouwen
Chinese koolJochum De Boer, Kimswerd
WitlofKlompe, Biddinghuizen
Rode bietLyts Ropta, Sexbierum

't Leeuweriksveld, Wilhelmsoord is aan het omschakelen naar biologische landbouw, de overige produkten hebben het EKO-keurmerk - keurmerk

In week 21 verwacht:
Asperges voor degenen die deze week nog geen asperges hadden, lenteui, kropsla, koolrabi, andijvie, peen

Vanwege hemelvaartsdag wordt de uitlevering van alle pakketten volgende week één dag vervroegd.

OPEN DAG 6 en 7 juni.
Ook dit jaar doen we mee met de landelijke open dagen bij de biologische boer. U bent van harte welkom op zaterdag en zondag tussen 10 en 16 uur!

Wilt u afwezigheid wegens vakantie tijdig aan ons doorgeven a.u.b.: vóór het begin van de betreffende week/weken. Nog beter: gun een vriend of familielid tijdelijk het genot van uw pakket!

Openingstijden van onze boerderijwinkel:
maandag15-18 uur
donderdag17-19 uur
zaterdag  9-16 uur

Versaanbod week 21
De complete lijst krijgt u op verzoek wekelijks toegemaild.
U kunt ook kijken bij Versaanbod.

Aanbieding

Koolrabi *0,80 / st
Andijvie *1,40 / st

* = eigen produkt van 't Leeuweriksveld


Recepten

Raapstelen-quiche

4 personen

500 gr raapstelen
diepvriesbladerdeeg
zout en peper uit de molen
50 ml crème fraîche
100 gr camembert
3 eieren
nootmuskaat
50 gr geraspte kaas

Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed de ingevette vorm met het deeg. Was de raapstelen en verwarm ze met aanhangend water in een pan tot de groente geslonken is. Laat de groente uitlekken en snijd ze grof. Klop de eieren los met de crème fraîche, peper, zout en nootmuskaat naar smaak en meng de groente erdoor. Snijd de camembert in blokjes en meng dit door het groentenmengsel. Vul de quichevorm ermee. Strooi de geraspte kaas erover en bak de quiche in ca. 35 minuten gaar in de oven.

Bataviasalade met kruidensaus

4 personen

1 krop bataviasla
2 stengels selderij
200 gr verse champignons
1 eetl citroensap
1 kleine rijpe avocado

Voor de slasaus: 2 eetl crème fraîche
3 eetl room
1 eetl vers geraspte mierikswortel
zout en peper
1 à 2 eetl witte wijnazijn.

Garnering: 2 eieren, hardgekookt
1 bakje tuinkers

De buitenste bladeren van de sla verwijderen. De rest van de bladeren losmaken, spoelen en dan goed laten uitdruipen. Selderij spoelen en in dunne stukjes snijden. Champignons schoonmaken en in dunne plakjes snijden en bedruppelen met citroensap. De avocado schillen en halveren en de pit verwijderen; het vruchtenvlees dwars in plakjes snijden. Meng de ingrediënten voor de slasaus en verdeel de saus door de salade. Garneer met de eitjes en tuinkers.

Haringsalade met rode biet en aardappel

4 personen

2 vastkokende aardappels
1 sjalotje
1 friszure appel (bv Granny Smith)
3 rode bieten
75 gr zoetzure augurken
6 nieuwe haringen
sap van 1/2 citroen
2 eetl crème fraîche
1 eetl mayonaise
zout, peper.
Garnering: 4 stronkjes witlof, 1/4 bosje verse bieslook

Kook de bietjes gaar. Laat ze afkoelen. Snijd de aardappels in kleine blokjes en kook ze beetgaar en laat ze afkoelen. Pel en snipper het sjalotje. Schil de appel, verwijder het klokuis en snijd hem in kleine blokjes. Snijd ook de bieten, augurken en haringen in blokjes. Meng in een kom alle blokjes, citroensap, en mayonaise. Breng de salade op smaak met zout en peper. Verwijder de bittere kontjes van de witlofstronken en haal de blaadjes los. Schep de salade op een schaal en garneer met wat bieslook en witlofblaadjes.

Chinese kool met kip en cashewnoten uit de wok

4 personen

½ Chinese kool
200 gr kipfilet
5 eetl olie
1 teentje knoflook, uitgeperst
¼ liter kippenbouillon
ketjap manis
75 gr ongezouten cashewnoten

Snijd de Chinese kool in repen en de kipfilets in blokjes. Verhit de wok. Giet de olie in de pan en bak de kipstukjes gaar. Schep ze uit de pan en houd ze warm. Giet de sesamolie in de wok en bak de koolreepjes met de knoflook al roerend in enkele minuten beetgaar. Giet de bouillon op de groente en doe de stukjes kip terug in de pan. Schep alles goed om en breng het gerecht op smaak met een scheutjes ketjap. Strooi er cashewnoten over.

naar boven
naar boven