logo

Week 26, 24 juni 2009

Bloemen plukken

Eén van de mooie elementen van de b.d. landbouw zijn de preparaten. Er zijn twee spuitpreparaten respectievelijk voor het bevorderen van de bodemvruchtbaarheid (hoornmest) en voor het bevorderen van de voedingswaarde van de gewassen (hoornkiezel). Het hoornmestpreparaat wordt gemaakt door koeiemest in een koehoorn in de grond te laten overwinteren. In het voorjaar graaf je de hoorns op, neemt de mest, die een aangename geur heeft gekregen, eruit en verroert die een uur lang intensief in een vat met water. Dit water spuit je vervolgens met een grove druppel over de grond. Het kiezelpreparaat wordt gemaakt door een stuk bergkristal of een mooie kiezelsteen helemaal te verpulveren en tenslotte fijn te malen tussen twee glasplaten. Dit kiezelmeel wordt weer in een koeiehoorn gevuld en een half jaar in de grond bewaard, ditmaal gedurende de zomer. Ook het zo geprepareerde kiezelmeel wordt een uur geroerd in een ton met water en kan daarna met een fijne nevel over het gewas gespoten worden.
Vervolgens zijn er zes compostpreparaten die aan de mest of compost toegevoegd worden, om de rijping daarvan in goede banen te leiden. Ook de compostpreparaten kun je zelf maken (alleen dat is al heerlijk. Reguliere boeren zijn door en door afhankelijk van de chemische laboratoria van multinationals). Bloemschermen van duizendblad worden in een herteblaas opgehangen op een lichte en luchtige plek, kamillebloempjes worden in een schoongemaakte runderdarm begraven in de grond, paardebloem gaat in een darmscheil in de grond, brandnetel gaat zo in de grond, eikeschors in de schoongemaakte schedel van een landbouwhuisdier. Uit valeriaanbloemen tenslotte wordt sap geperst.
Hokuspokus? Misschien. Maar zeker niet méér dan die chemische laboratoria. En je merkt dat het goed werkt!

Wouter

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen

Kropsla - 't Leeuweriksveld
Knolvenkel - 't Leeuweriksveld
Raapjes - 't Leeuweriksveld
Romanesco - 't Leeuweriksveld
    of bloemkool - Eko De Eerste, Marknesse
Courgette/spinazie/bosui - 't Leeuweriksveld

't Leeuweriksveld is aan het omschakelen naar biologische landbouw, de overige produkten hebben het EKO-keurmerk - keurmerk

In week 27 verwacht:
peultjes, broccoli, eikebladsla, nieuwe aardappels, …

Nieuwe folders
Wij hebben mooie nieuwe folders! Weet u mensen die geïnterresseerd zijn in onze producten? Wij sturen u graag enkele folders toe, om uit te delen.

80.000 preiplanten...
Op vrijdag 3 en zaterdag 4 juli organiseren we een meewerkdag op 't Leeuweriksveld. Beide dagen planten we prei, in voorgeponste gaatjes. Eenvoudig maar mooi werk, gezellig, kinderen kunnen mee. Wij zorgen voor eten en drinken. Iedereen is welkom, wel graag even aanmelden. We werken tussen 8.15u en 17u, maar u kunt natuurlijk ook een deel van de dag komen!

Wilt u afwezigheid wegens vakantie tijdig aan ons doorgeven a.u.b.: vóór het begin van de betreffende week/weken. Nog beter: gun een vriend of familielid tijdelijk het genot van uw pakket!

Openingstijden van onze boerderijwinkel:

maandag15-18 uur
donderdag17-19 uur
zaterdag  9-16 uur

Versaanbod week 27
De complete lijst krijgt u op verzoek wekelijks toegemaild.
U kunt ook kijken bij Versaanbod.

Aanbieding

Broccoli *1,40 / 500 g
Tuinbonen * 2,50 / kg
Aardbeichocola Vivani1,59 / st

* = eigen produkt van 't Leeuweriksveld


Recepten

Meiraapschotel met gehakt en rijst

Iraans recept (originele titel: Ash-e shalgham)

500 gr. meiraap
100 gr basmati rijst
200 gr lamsgehakt
2 grote uien
50 gr spliterwten
½ theel. geelwortel
100 gr verse of 2 theel gedroogde munt
plantaardige olie
zout
zwarte peper

Rasp de uien of snijd ze heel fijn. Meng het gehakt met de ui, zout en zwart peper.
Vorm kleine ballen en braad deze in olie bruin. Voeg 4-5 glazen heet water toe en de spliterwten en kook dit ongeveer 10 minuten op halfhoog vuur.
Was de meiraap en de rijst. Schil de raap en snijd deze in stukken.
Voeg beide toe aan het gehaktmengsel. Voeg ook geelwortel toe, zout en zwarte peper.
Vermeng dit goed en laat op een laag vuur ongeveer 15-20 minuten sudderen. Roer af en toe.
Indien je verse munt gebruikt, was deze en hak het fijn. Bak de munt 2-3 minuten op een halfhoog vuur.
Schep het gehaktmengsel in borden en verdeel de munt erover.

Knolvenkel met garnalen

hoofdgerecht voor 2 personen

Knolvenkel met garnalen lijkt een vreemde combinatie maar het is heerlijk en dit recept is dan ook al jaren een favoriet recept van Irene Huitsing!

2 stuks knolvenkel
100-200 gr garnalen (Hollandse zijn het lekkerst, roze kan ook)
200 gr macaroni
1 ui
1 bekertje crème fraîche

Was de knolvenkel, snijd de stengels eraf. Haal de kern eruit en snijd de rest in stukjes.
Kook de knolvenkel in 10 minuten gaar in een bodempje heet water. Kook de macaroni klaar volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
Snijd de ui en fruit deze even in een koekepan. Wanneer de ui en knolvenkel klaar zijn, voeg deze bij elkaar in één pan en voeg de crème fraîche toe.
Warm deze 2 à 3 minuten mee. Voeg als laatste de garnalen toe en warm deze heel kort mee.
Schep de macaroni op twee borden en verdeel het venkel/garnalenmengsel erover. Eet smakelijk!

Kropsla met avocado en olijven

Bijgerecht voor 2 personen

1 krop sla
1 avocado
½ eetl. citroensap
1,25 cl wijnazijn (wit)
2,5 cl olijfolie (extra vierge)
2 takjes tijm
peper
8 olijven (zwart)
25 gr tomaten (gedroogd)
1/8 groentebouillonblokje
0.125 dl water

Verwijder de buitenste bladeren van de sla en was het overgehouden kropje. Halveer de krop en verwijder het stronkje. Laat op een theedoek goed uitlekken. Schil de avocado, verwijder de pit en snij in blokjes. Besprenkel met citroensap. Breng in een steelpan het water met de azijn aan de kook. Los 1/8 deel van het bouillonblokje erin op. Haal de pan van het vuur. Roer de olie, tijm en peper erdoor. Snij de olijven in plakjes. Snij de tomaten in reepjes. Leg de halve slakropjes met de snijkant boven op de borden. Verdeel de avocadoblokjes erover en ernaast. Druppel de vinaigrette over de sla en de avocado. Verdeel de olijven en de tomaatreepjes erover.

Gegratineerde romanesco of bloemkool

bijgerecht voor 2 personen

400 gr romanesco of bloemkool
30 gr boter
2 theel. bloem
½ kop melk
zout, peper
nootmuskaat
1/3 kop geraspte kaas
2 eetl paneermeel

Snijd de bloemkool in roosjes. Kook de roosjes in een pan met een bodempje water net gaar.
Verhit 30 gr boter in een pannetje. Voeg de melk en de bloem toe.
Roer tot de saus kookt en indikt. Breng hem op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
Doe de bloemkool in een ovenschaal en schenk de saus erover. Meng de geraspte kaas met het paneermeel.
Strooi dit mengsel over de bloemkool. Bak de bloemkool 2 minuten onder de geen hete grill tot hij goudbruin is.
Warm serveren.

naar boven
naar boven