logo

Week 28, 8 juli 2009

Prei

Hoe komt Jan Splinter door de winter? Nou gewoon, door in het heetst van de zomer al winterprei te planten. De preiplantactie is geslaagd, alle plantjes staan fier rechtop in het gelid op de akker te genieten van het lekkere vochtige weer en van de goed voorbereide, losse teelaarde. De grond was aanvankelijk te zuur en had verdichte lagen. Met dank aan Jantinus, een collega hier uit Wilhelmsoord wiens kunstmeststrooier ik mocht lenen om natuurkalk te strooien en die ons land met zijn diepwoeler bewerkt heeft, is dat opgelost. Ook was de grond kurkdroog, zodat ik eerst alles moest beregenen om te voorkomen dat de gaatjes van de ponsmachine meteen weer dichtvallen.
Een heel aantal klanten heeft vrijdag en zaterdag - ondanks de drukkende hitte- een handje geholpen, zodat de klus zaterdagmiddag om drie uur al geklaard was. En dat op een ontspannen manier, met leuke gesprekken tijdens het werk en lekkere krielaardappelsalade en courgette-kerriesoep tijdens de lunchpauzes.
Een heel verschil met de groep puberende scholieren, die er vorig jaar bij was. Dat is toen ook gelukt, maar het vroeg wel wat extra aandacht...

Wouter

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen

Kropsla - 't Leeuweriksveld
Broccoli - 't Leeuweriksveld
Tuinbonen - 't Leeuweriksveld
Prei - 't Leeuweriksveld
Div. kool - 't Leeuweriksveld

't Leeuweriksveld is aan het omschakelen naar biologische landbouw, de overige produkten hebben het EKO-keurmerk - keurmerk

In week 29 verwacht:
bospeen, capucijners, spitskool, bataviasla, ...

Wilt u afwezigheid wegens vakantie tijdig aan ons doorgeven a.u.b.: vóór het begin van de betreffende week/weken. Nog beter: gun een vriend of familielid tijdelijk het genot van uw pakket!

Automatische incasso

Sinds kort kunt u de bedragen, die u aan ons verschuldigd bent, door ons laten incasseren. Per incasso geldt een minimumbedrag van € 50,- òf, als u dat bedrag niet haalt, een minimumperiode van een kwartaal.
Op verzoek sturen we u een machtigingsformulier.

Nieuwe flyers 't Leeuweriksveld

We hebben mooie nieuwe flyers! Weet u mensen die geïnteresseerd zijn in onze producten? Wij sturen u graag enkele exemplaren toe om uit te delen.

Versaanbod week 29
De complete lijst krijgt u op verzoek wekelijks toegemaild.
U kunt ook kijken bij Versaanbod.

Aanbieding

Bospeen *1,95 / bos
Groene kool, kleine maat * 1,35 / st
Rode bessen1,75 / 250 g
Olijfolie minos erg lekker! 6,505,50 / 0,5 l

* = eigen produkt van 't Leeuweriksveld


Recepten

Catalaanse tuinbonen

Bijgerecht voor 4 personen

1 grote ui
2 tenen knoflook
1 rode paprika
2 eetl olijfolie
100 gr spekreepjes
2 theel Provencaalse kruiden
2 eetl tomatenpuree
1 theel sambal badjak
450 gr tuinbonen
2 deciliter witte wijn

Snipper de ui grof en snijd de tenen knoflook in plakjes. Maak de paprika schoon en snijd deze in stukjes.
Verhit de olie in een hapjespan en bak de reepjes spek uit. Voeg de ui, knoflook en paprika toe en bak het geheel al omscheppend ca. 3 min.
Bak de tomatenpuree en de sambal 1 minuut mee. Voeg de tuinbonen en de wijn toe.
Breng het geheel aan de kook en laat de tuinbonen in 10 minuten zachtjes gaar sudderen. Lekker bij een karbonade, kip of gebakken vis.

Ovenschotel met aardappelen en prei

2 eetl boter
6 stengels prei
1 kg aardappelen
500 gr gehakt
250 gr champignons
400 ml room
2 theel pizzakruiden
125 ml groentebouillon (of anders kippenbouillon)
geraspte kaas
nootmuskaat
peper

Verwarm de oven voor op 200 graden. Was de prei en snijd deze in plakjes.
Maak de aardappels schoon, schil ze eventueel en snijd ze in dunne schijfjes. Maak de champignons schoon.
Verhit de boter in een braadpan en laat de prei en de champignons gaar worden. Kook de schijfjes aardappelen in 5-10 minuten een beetje gaar worden (ze hoeven nog niet helemaal gaar te zijn).
Bak het gehakt in de pan. Doe het gehakt in een ovenschotel. Leg daarop de prei en de champignons.
Schik daar bovenop de aardappelen. Meng de room, bouillon en pizzakruiden en giet het mengsel over de aardappelen.
Bestrooi dit dan met peper en nootmuskaat en de gemalen kaas. Zet dit in de oven totdat de kaas gesmolten is en de saus begint te koken.

Romanesco-/Bloemkoolsoep

45 gram boter
1 ui
500 gr romanesco of bloemkool
5 dl melk
5 dl (vlees)bouillon
1 laurierblaadje
1,25 dl room
1 eetl bieslook

Snipper de ui. Verhit de boter. Voeg de ui toe en fruit hem glazig. Voeg de schoongemaakte, gehakte bloemkool, de melk, de bouillon en een laurierblaadje toe. Aan de kook brengen en met deksel erop 15-20 minutenlaten koken.
Laurierblaadje verwijderen. Het mengsel in een keukenmachine of blender pureren.
Terug doen in de schoongemaakte pan. Aan de kook brengen en de room erdoor roeren. Warm of koud serveren, bestrooid met de gehakte bieslook.

Broccolicouscous met feta

Hoofdgerecht voor 4 personen

200 g couscous
1 citroen
3 eetl olijfolie extra vierge
100 gr tuinerwten
400 gr broccoli
3 takjes munt, alleen de blaadjes
150 gr fetakaas

Bereid de couscous volgens de aanwijzingen op de verpakking. Pers de citroen en schep het citroensap en de olie door de couscous en voeg naar smaak zout en (versgemalen) peper toe.
Laat de couscous tenminste 10 minuten staan. Kook de tuinerwten gaar.
Snijd met een groot scherp mes het buitenste laagje van de broccoli, zodat de broccoli in korreltjes uiteenvalt. Snijd de broccolikorrels fijn.
Snijd de muntblaadjes heel fijn en verkruimel de feta. Schep de broccolikorrels, de tuinerwten en de munt door de couscous en bestrooi het gerecht met de verkruimelde feta.
Serveer direct.

naar boven
naar boven