logo

Week 31, 29 juli 2009

Kerkuilen

Vorige week woensdag - de pakketbrief was nèt af - waren we vlijtig de pakketten aan het inpakken toen Wouter vanuit een hoek van de schuur ineens riep: Kom eens kijken!
Nou, dacht ik, Wouter roept ons niet zo gauw bij ons werk vandaan, dan moet er echt iets bijzonders zijn.
En het was bijzonder. Uit een afvalton kwamen geluiden van een levend wezen. Een muis? Een poes? Nee, een jonge kerkuil!
Blijkbaar had hij vannacht de eerste sprong van zijn leven gewaagd en was al fladderend in de ton terechtgekomen, waar hij op eigen kracht niet meer uit kon komen. Zijn twee grote zwarte ogen staarden ons aan. Kan een uilenjong gelaten kijken?
Hoe dan ook, hij liet zich gedwee fotograferen, en toen nam Wouter hem in de hand en begon de klim naar boven, naar de uilenkast onder de nok van de schuur. Met kunst- en vliegwerk van kistjes, trapjes en ladders werd de kast bereikt. Het deksel moest nog even losgemaakt, maar toen kon ons uilenjong toch eindelijk terug bij broertjes en zusjes. Irene heeft van dit alles wat foto's gemaakt; die staan inmiddels op de website (kijk onder Foto's).
Irene en ik stonden inmiddels in de rij om ook even die wiebelige ladder op te mogen en een blik te werpen in de nestkast. Wat ik zag zal ik niet gauw vergeten. Drie uilenjongen en één ouder. Alle vier staarden ze me aan terwijl ze die typische heen-en-weerbeweging maakten met hun kop.
Toen was het 'uiltje gezien, kastje dicht'. Kerkuilen zijn nachtdieren: het was al ver na bedtijd...

Martin

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen

Groenselderij - 't Leeuweriksveld
Kropsla - 't Leeuweriksveld
Prei - 't Leeuweriksveld
Bloemkool - Gerbranda State, Pietersbierum
Paprika - Aldo van Os, Erica

't Leeuweriksveld is aan het omschakelen naar biologische landbouw, de overige produkten hebben het EKO-keurmerk - keurmerk

In week 32 verwacht:
Bospeen, spitskool, knolvenkel, eikebladsla, tomaten.

Een klant maakte ons opmerkzaam op het volgende:

Petitie Bio BTW-vrij

Een verkoper van biologisch snacks, Leo Dijkgraaf, is een petitie begonnen om de regering ervan te overtuigen dat biologische producten tijdelijk vrijgesteld moeten worden van btw om zo een prijsverlaging in gang te zetten in de richting van gangbare producten Als er 40.000 handtekeningen worden verzameld dan moet volgens de Burger-initiatief-wet dit onderwerp in de Tweede Kamer behandeld worden. Het idee: bevorder de duurzame biologische teelt door als proef twee jaar BTW vrijstelling te geven. Bijna 7000 mensen hebben de petitie 'Bio BTW Vrij' al onderschreven. Onze oproep: teken de petitie op www.biobtwvrij.nl! Meer informatie is ook te vinden op www.vroegevogels.vara.nl.

Versaanbod week 32
De complete lijst krijgt u op verzoek wekelijks toegemaild.
U kunt ook kijken bij Versaanbod.

Aanbieding

Komkommer0,70 / st
Aubergine * 1,90 / 500 g
Karnemelk Drentse Aa1,10 / liter

* = eigen produkt van 't Leeuweriksveld


Recepten

Gemengde salade met groenselderij

bijgerecht voor 4 personen

1 krop sla
2 tomaten
rode paprika
4 stengels selderij
½ komkommer
feta kaas naar smaak
4 eetl olijfolie
2 eetl witte wijnazijn
1-2 eetl appeldiksap
verse kruiden naar smaak

Was de groenten en snij de tomaten, paprika, selderij en komkommer in stukken. Voeg de blokjes feta-kaas toe aan deze salade en verse kruiden naar eigen keuze. Meng de olijfolie, de wijnazijn en de appeldiksap bij elkaar voor de dressing. Doe de dressing over de salade.

Bloemkool-aardappel ovenschotel

1 bloemkool
600 gr aardappelen
zout, peper
2 kleine rode paprika's
1 grote ui
2 eetl boter
2 eetl tarwe bloem
250 ml slagroom
3/8 liter groentebouillon
1 snufje nootmuskaat
150 gr geraspte emmentaler kaas
250 gr gekookte ham in plakken

De aardappels schillen, wassen en in voldoende water ± 20 min. koken. De bloemkool wassen, in roosjes verdelen en 10 min. koken in water met zout.
De paprika's schoonmaken en in smalle reepjes snijden. In kokend water met zout 1 min blancheren en laten uitlekken.
De ui schoonmaken en snipperen. 1 eetl boter verhitten en de ui hierin glazig fruiten. Bestuiven met de bloem en een roux maken.
De slagroom en de groentebouillon erbij schenken en aan de kook brengen. Vervolgens de saus in ± 10 min al roerend laten inkoken tot een romige massa. Goed op smaak brengen met zout, peper en wat nootmuskaat.
Als laatste de geraspte emmentaler erdoor roeren. De oven voorverwarmen op 200º. Een ovenschaal invetten met de rest van de boter.
De aardappels afgieten en in plakjes snijden. In de schaal doen met de bloemkoolroosjes en de paprikareepjes.
De ham in reepjes snijden en ertussen strooien. Bestrooien met zout en peper. De kaassaus erover schenken.
In de hete oven in ± 30 min gaar laten worden.

Prei-mosterdsoep

Voorgerecht/lunch voor 4 personen

2 eetl olie
500 gr prei in ringen
2 aardappels
1 liter kippenbouillon (van tablet)
2 eetl Zaanse mosterd
125 ml crème fraîche

Snijd de prei in ringen. Snijd de aardappels in blokjes.
Verhit de olie in een soeppan. Leg enkele lichtgroene, dunne ringen prei apart voor de garnering en bak de rest op middelhoog vuur 3 minuten in de olie. Laat de prei niet bruin kleuren.
Voeg de aardappels en de bouillon toe en breng het geheel aan de kook. Laat de soep 10-15 min. zachtjes doorkoken.
Schep de mosterd en de crème fraîche in de soep en pureer het geheel met de staafmixer. Voeg zout en (versgemalen) peper naar smaak toe.
Verwarm de soep nog even kort en schep hem in kommen of diepe borden. Strooi er de achtergehouden ringen prei over.
Lekker met bruin stokbrood.

Bloemkool met pesto

½ bloemkool
2 stengels groenselderij in stukjes gesneden
5 eetl. olijfolie
1 kleine ui
1 teentje knoflook
250 gr fusili (of een andere pasta)
30 gr kappertjes
1 theel. basilicum
1 eetl. kant en klare pesto
chilipoeder en zout naar smaak

Bloemkool in roosjes verdelen, stronk in fijne stukjes snijden. Ui en knoflook fruiten in olie, bloemkool en selderij toevoegen en alles in 15 tot 20 min. beetgaar bakken.
Zo nodig een scheutje water toevoegen. Intussen de pasta beetgaar koken. Pasta afgieten en even uit laten lekken.
Meng de kappertjes, basilicum en 1 eetl pesto door het groentemengsel. Voeg chilipoeder en zout naar smaak toe.
Serveer de pasta in een schaal met het groentemengsel erover. Eventueel kunt u het groentemengsel kort pureren voor een gladde dikke saus over de pasta.

naar boven
naar boven