logo

Week 32, 5 aug 2009

Seminar H. Reetz over kredietcrisis

Voor snelle beslissers: op 15 en 16 augustus a.s. organiseren we op 't Leeuweriksveld een seminar over de dieperliggende oorzaken van, en werkelijke oplossingen voor de zgn. kredietcrisis!
Het seminar zal worden geleid door Heidjer Reetz uit Hamburg, een ervaren spreker over sociaal-wetenschappelijke en filosofische thema's. Inspiratiebron is de voordrachtenreeks "wereldeconomie" van R. Steiner uit 1922 - nog uiterst actueel, zoals zal blijken.
De voertaal is Duits, maar vertaling van moeilijke woorden en zinnen is mogelijk.
Hier volgt de door Heidjer zelf geschreven aankondiging:

Was läuft grundsätzlich falsch in der Wirtschaft und verursacht die immer wieder kehrenden Finanzkrisen?
Referate und Gespräche
Mit Heidjer Reetz


Finanzblasen, Gier der Manager, Spekulanten, Staatsverschuldung, verfehlte Geldpolitik, Arbeitslosigkeit, Konjunktureinbrüche, Leistungsbilanzdefizite, globale Abhängigkeiten sind nur einige der Schlagworte, die in den Medien zur Beschreibung von Wirtschaftskrisen gebraucht werden. Bei diesem Treffen geht es darum, das Verhältnis von Individuum und Gesellschaft so anzuschauen, dass die Krisen durchschaubar werden und wir ihnen etwas entgegen setzen können.


Tijd: van zaterdag 15 augustus 10.30u tot zondag 16 augustus 15.30u
Het precieze programma ligt niet vast, inbreng van de deelnemers daarbij is mogelijk, in ieder geval is het grotendeels "geistige Arbeit" maar ook wordt tijd ingeruimd voor een rondleiding over de boerderij en voor ontmoetingen en bv. een wandeling.
Overnachting in tenten op een grasveld bij de boerderij en (beperkt) in de woning bij de boerderij.
Tijdens het weekend maken we als deelnemers zelf onze maaltijden, koffie en thee. Alle ingrediënten zijn bij de prijs inbegrepen en van biologische of biologisch-dynamische kwaliteit.
Prijs: € 50,- per persoon, minima/studenten € 30,-.
Aanmelding bij: Wouter, wenkkamphuis@hetnet.nl.
Of telefonisch: 0591 - 381445

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen

IJsbergsla - 't Leeuweriksveld
Bospeen - 't Leeuweriksveld
Spitskool - 't Leeuweriksveld
Tomaten of courgette - 't Leeuweriksveld
Knolvenkel - Lechaim, Nijeveen

't Leeuweriksveld is aan het omschakelen naar biologische landbouw, de overige produkten hebben het EKO-keurmerk - keurmerk

In week 33 verwacht:
Eikebladsla of lollo rossa, courgette of tomaten, rode kool, bospeen, ...

Stand Petitie Bio BTW-vrij: 12.206 handtekeningen per 5 augustus. Benodigd zijn er 40.000. Teken de petitie heel eenvoudig op www.biobtwvrij.nl!

Een andere handtekeningactie die steun verdient is te vinden op www.ELIANT.eu.
Opgezet vanuit antroposofische organisaties, maar strijdt voor een veel bredere zaak nl. echte keuzevrijheid voor het individu in Europa op het gebied van onderwijs, gezonde voeding, natuurlijke geneesmiddelen. Er zijn 1.000.000 handtekeningen nodig om in de Europese bureaucratie gehoord te worden. Eliant heeft er op dit moment al 863.415, dus dat gaat goed!

Openingstijden van onze boerderijwinkel:

maandag15-18 uur
donderdag17-19 uur
zaterdag  9-16 uur

Versaanbod week 33
De complete lijst krijgt u op verzoek wekelijks toegemaild.
U kunt ook kijken bij Versaanbod.

Aanbieding

Groenselderij *0,70 / st
Cocktailtomaatjes *1,50 / 250 g
Roze grapefruitsap2,30/ 750 ml

* = eigen produkt van 't Leeuweriksveld


Recepten

Venkelsalade met fruit (4 p.)

2 venkelknollen
1 appel
1 sinaasappel
1 peer
2 el olijfolie
2 el sinaasappelsap
2 el walnoten
peper, zout

Snijd de venkelknollen, appel, sinaasappel en peer in dunne reepjes en meng alles door elkaar. Maak een dressing van olijfolie, sinaasappelsap, peper en zout en meng deze door de salade. Strooi er tenslotte de walnoten overheen.

Spitskool of groene kool met kokos

800 g kool
1 rode peper
3 el olie
1 ui
2 tenen knoflook
3 cm verse gemberwortel, geraspt
200 ml kokosmelk (uit blik)
zout, peper
2 el verse koriander

Snijd de kool in vieren, verwijder de harde stronk en snijd de kool in repen. Verwijder eventueel de zaadjes uit de peper en snijd de peper in reepjes.
Verhit de olie en fruit de gesnipperde ui met de fijngehakte knoflook, geraspte gember en rode peper tot het gaat geuren. Schep de kool erdoor en roerbak alles 3-4 minuten.
Voeg de kokosmelk toe en laat de kool in nog 3-4 minuten zachtjes gaar worden. Breng het gerecht op smaak met zout en peper. Schep de grofgehakte koriander erdoor.

Bospeen speciaal

1 bos peen
harde boter in blokjes
verse dille
zout, peper
bouillon

Oven voorverwarmen op 225°C.
Puntje aan onderzijde en groen van bospeen snijden, maar 2 cm van groen laten zitten. Wortels onder stromend water schoonboenen.
Groot stuk aluminiumfolie dubbelvouwen, vel slag draaien en nogmaals dubbelvouwen. De zijkanten twee keer omvouwen, zodat een stevige, grote foliezak ontstaat.
De wortels voorzichtig via een opening in de zak stoppen en boterblokjes en dille erbij doen. Zout en peper naar smaak toevoegen.
De bouillon erbij schenken en de opening meteen dichtvouwen. Het pakket op een bakplaat leggen, in het midden van de oven schuiven en in ca. 45 minuten gaar laten worden.
Daarna op een serveerschaal leggen en openvouwen (pas op voor ontsnappende hete stoom!).

Tip: Dit gerecht is ook te bereiden in een ovenschaal met deksel of afgedekte schaal.

Courgette, op Turkse wijze gevuld

300 gram tomaat
250 gram rundergehakt
75 gram rijst
35 gram boter (room)
8 eetlepels verse dille
courgettes
2 stuks uien
2 el peterselie
1 tl paprikapoeder
2 el munt
zout en peper naar smaak

Was de courgettes en halveer ze. Hol de helften uit, maar blijf hierbij een stukje van de rand.
Pel de uien en hak ze fijn. Was 2 tomaten, dompel ze even in kokend water en trek de velletjes eraf.
Snij de tomaten daarna in stukjes. Was de dille, sla de stengels droog en knip de nerven af.
Meng het gehakt, de rijst, de kleingesneden tomaat, de peterselie, de dille, de blaadjes munt, de ui, wat zout en peper, de paprikapoeder, 2 eetlepels boter en 0.5 kopje water door elkaar. Vul hiermee de courgettehelften.
Snij de overgebleven tomaat in 8 dunne plakjes en sluit de open kanten van de courgette ermee af. Zet de courgettes met de tomaat naar boven naast elkaar in een pan.
Voeg 1 eetlepel boter en 1 kopje water met wat zout toe. Dek de courgettes af met een passend bord zodat ze niet kunnen verschuiven en smoor ze 30 minuten met het deksel op de pan.
Eet smakelijk.

naar boven
naar boven