logo

Week 37, 9 sept 2009

Lopen

Er was eens een medewerker op een tuinbouwbedrijf, die het hele jaar hard werkte op het land en dan 's avonds moe thuis kwam. In augustus ging hij een week op vakantie, om, zoals iedereen, eens andere dingen te doen, andere landen en landschappen te zien, andere talen te spreken, de zinnen te verzetten, afstand te nemen van het dagelijks leven, en uit te rusten.
Nee, niet uitrusten! 's Morgens om 5 uur zat hij in de auto en reisde naar Luxemburg en Limburg en liep daar drie dagen achter elkaar heuvel op heuvel af, bos in bos uit, langs akker en veld, door gehuchten en dorpen, tot hij stijf van de spierpijn in de ondergaande zon zich afvroeg: ik maak mezelf alleen maar moe. Wat is hier leuk aan? Het antwoord wist hij niet, zo een twee drie. Wel wist hij dat er naast de boer in hem ook een reiziger woonde. De boer stond met beide benen op de grond. Je hoefde hem niets wijs te maken. Op de grond, zei de boer, sta je goed. Hier moet ik zijn, zei de boer.
De reiziger wilde altijd weg, altijd onderweg zijn, een nieuwe horizon zien, andere landen, talen en mensen. Een rusteloos bestaan. Daar wil ik heen, zei de reiziger.
Als hij liep, onze medewerker, ontmoetten de boer en de reiziger elkaar. Hij was onderweg en snoof de buitenwereld op, en toch was hij voortdurend op de grond. Zijn voeten brachten hem van hier naar daar, maar niet sneller dan een mens van nature kan bewegen. Zijn geest kon hem volgen, je hoefde hem niets wijs te maken.

Nu staat de medewerker weer op het land en werkt weer mede. Hij vertelt zijn verhaal, en hoe het daarginds was. Hij hoeft niet op wereldreis, hij hoeft niet naar de Grand Canyon of de Chinese Muur. Maar hij denkt stiekem wel: als ik de loterij win, ga ik lopen.

Martin

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen

Diverse sla - 't Leeuweriksveld
Raapstelen - 't Leeuweriksveld
Prei - 't Leeuweriksveld
Bloemkool - Eko De Eerste, Marknesse
Rode bieten - Zorgboerderij Emmeloord

't Leeuweriksveld is aan het omschakelen naar biologische landbouw, de overige produkten hebben het EKO-keurmerk - keurmerk

In week 38 verwacht:
Sperciebonen, wilde spinazie, tomaten, groenlof.

In deze periode staan we af en toe op een markt. Afgelopen zaterdag in Nieuw-Amsterdam op de dag van het platteland.

Komende zondag 13 september kunt u ons bezoeken in Annen bij de "kudde van Anloo", een bedrijf met prachtige Schotse Hooglander-koeien, dat ook een neerzetpunt heeft van onze groentepakketten.
Rudolf Horst en Ankelien Wielinga vieren hun 30-jarig jubileum, hun kudde was in 1979 de eerste in Nederland die werd ingezet voor begrazing van natuurgebieden. Het vlees dat ze verkopen is afkomstig van 3-4 jaar oude ossen, die het hele jaar buiten hebben gelopen. Het smaakt erg lekker.
Op de open dag staan nog meerdere andere vertegenwoordigers van lekker en gezond eten, zoals De Kruidenwei uit Nooitgedacht (geitenkaas) en Karwij (Drentse Aa zuivel).
11-17u, Grootblok 4, Annen.

Zondag 27 september staan we in Borger.

Openingstijden van onze boerderijwinkel:

maandag15-18 uur
donderdag16-19 uur
zaterdag  9-16 uur

Versaanbod week 38
De complete lijst krijgt u op verzoek wekelijks toegemaild.
U kunt ook kijken bij Versaanbod.

Aanbieding

Uien0,80 / kg, vanaf 5 kg: 0,70 / kg
Tomaten *1,75 / kg
Gebuild pittenbrood met zonnepitten,
sesam, pompoenpitten, gist en desem
800 g
2,35
Pompoenvlechtbrood, met Hokkaidopompoen,
pompoenpitten en zwarte kummel, gist
500 g
3,45

* = eigen produkt van 't Leeuweriksveld


Recepten

Exotische rode bietjes

bijgerecht voor 2 personen

450 gr rode bieten
sap van 1 citroen
1 ui of 3 sjalotjes, gesnipperd
stukje verse gemberwortel, fijngeraspt
scheutje zonnebloemolie
100 gr rozijnen
½ theel kardemomzaadjes (inhoud van 3 pitjes)
wat kruidnagelpoeder
½ theel kaneel
½ theel komijn
½ theel korianderpoeder
peper; zout
75 tot 100 gr paranoten, grof gehakt
1 dl sinaasappelsap
40 gr santen (ingedikte kokosmelk)
rijst voor 2 personen

Schil de bietjes en snijd ze in kleine blokjes. Fruit ui of sjalotjes in olie en voeg er de bietjes met gember aan toe. Voeg citroensap, sinaasappelsap, specerijen en zout toe en laat het geheel op een laag pitje ongeveer 10 minuten zachtjes koken. Voeg santen, gehakte noten en rozijnen en eventueel extra sinaasappelsap of water toe en laat het geheel nog 15 minuten zachtjes stoven. Kook ondertussen de rijst gaar. Meng de rijst door het bietjesmengsel zodat u een prachtige rode schotel krijgt of serveer de exotische bietjes naast de rijst.

Spaghetti met kip, bloemkool en kerrie

hoofdgerecht voor 4 personen

500 gr spaghetti
400 gr kipfilet in blokjes
1 bloemkool (kleine roosjes)
500 ml slagroom
½ bosje bieslook (fijngesneden)
1 teen knoflook (geperst)
1 ui (gesnipperd)
3 eetl olie
3 theel kerrie
zout en peper

Kook de spaghetti gaar volgens de bereidingswijze op de verpakking. Spoel de spaghetti met koud water af en meng er één eetlepel olie door. Kook de bloemkool beetgaar, en spoel deze daarna af met koud water. Bak de kip in twee eetlepels olie goudbruin. Voeg de knoflook, kerriepoeder en de ui toe. Laat dit een minuutje meebakken. Blus het daarna af met de room en laat dit vijf minuten licht doorkoken. Voeg de spaghetti en de bloemkool toe, verwarm het geheel en maak het op smaak met peper en zout, en als laatste de bieslook.

Raapstelen stamppot met feta

1 bos raapstelen
1 snuifje zwarte peper
2 eetl gesmolten boter
2 theel scherpe mosterd
700 gr kruimige aardappels
100 gr feta of andere geitenkaas
1 bekertje zure room
1 snuifje zout

Schil de aardappels dun en kook deze in een bodempje lichtgezouten water in 20 minuten gaar. Intussen: verwijder de worteltjes van de raapstelen, spoel de raapstelen schoon en laat deze uitlekken. Hak de raapstelen in stukjes van 1-2 cm en laat nogmaals uitlekken. Giet de aardappels af en laat ze uitstomen. Stamp de aardappels of druk ze door een aardappelknijper. Houd de pan intussen goed warm. Klop de boter, de zure room, de geitenkaas en de mosterd luchtig door de puree. Voeg peper toe naar smaak. Roer de raapsteeltjes erdoor. Serveer op warme borden.

Snelle eenpansmaaltijd met prei

hoofdgerecht voor 2 personen

200 gr rundergehakt
375 gr krielaardappeltjes
250 gr prei
2 teentjes knoflook
1 paprika
1 ui
1 eetl tomatenketchup
cajunkruiden
zout; peper

Bak in een wok of hapjespan het gehakt in ca 5 minuten rul. Kruid het met cajunkruiden. Schep het gehakt uit de pan en in het achtergebleven bakvet de aardappeltjes bruin bakken Breng de aardappeltjes op smaak met zout. Maak paprika schoon en snijd deze in blokjes. Pel de ui en snijd deze kleine stukjes. Pel de knoflook en snijd deze in kleine stukjes. Voeg de prei, ui, paprika en knoflook toe aan de aardappeltjes en roerbak alles 3 á 4 minuten al omscheppend. Voeg het gehakt toe en warm alles nog 1 minuut door.

naar boven
naar boven