Pakketbrief week 2, 9 januari 2013

logo

Winterpostelein en veldsla

In deze tijd van het jaar groeit er in Nederland geen enkele krop sla meer (behalve in kassen, die met veel energie verwarmd worden en echte "kasplantjes" zonder veel voedingswaarde opleveren).
Gelukkig heeft de natuur ook hiervoor weer een oplossing: mooie kleine bladgewassen, die juist in het koude jaargetijde bossen eetbare bladeren leveren, en als het weer kropslatijd is, in de bloei schieten.
Winterpostelein en veldsla, die beiden tegen vorst kunnen, en op het vrije veld of in de tunnelkassen kunnen groeien. Voordeel van het vrije land is: meer smaak, meer goede inhoudstoffen, nadeel: meer zand en slechte blaadjes, en minder momenten waarop je kunt oogsten. Voordeel van de kassen is een mooi effen product, met wat minder gezonde stoffen en levenskrachten. Meestal hebben wij in begin van het koude seizoen oogst van buiten en vanaf nu vooral uit de kas.
Tot 2°C kunnen de planten nog steeds groeien, beiden zijn vorstbestendig, en zolang het overdag in de kas dooit, kan geoogst worden.

Winterpostelein is lid van de posteleinfamilie, komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika, maar is in heel Noord-Europa inmiddels in het wild te vinden. In de periode met korte dagen maakt hij vooral bladeren, rond en een beetje vochtig, ook de steel is eetbaar. De bloem zit in een mooie bladkelk en is in begin ook goed eetbaar. De plant kan meerdere keren gesneden worden. Winterpostelein is rijk aan ijzer, calcium, magnesium en vitamine C.
Veldsla is familie van de valeriaan. Goed te ruiken, als 'ie op een paar warme voorjaarsdagen ineens in de bloei schiet (dat gaat soms zo snel, dat je er niet achteraan kunt oogsten!) Hij wordt ook ezelsoor genoemd en ook hij maakt in de koude periode een mooie bladvoorraad. Het plantje wordt in één keer geoogst. Veldsla is rijk aan ijzer, calcium, foliumzuur en vitamine C.
Beiden zijn heerlijk rauw als salade of vers in de stamppot.

Kathinka

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Winterpostelein- 't Leeuweriksveld
Rode bieten- 't Leeuweriksveld
Pastinaak- 't Leeuweriksveld
Bloemkool- Kees Nieuweboer, Pietersbierum
Bleekselderij- via de Zaai-ster (Spanje)

In week 3 verwacht: Veldsla, spruitjes?, witlof, rode kool met appel, waspeen.

Janneke Tops geeft weer een moestuincursus.
Deze keer niet op 't Leeuweriksveld, maar in Buurthuis 't Veurhof, Zuiderdiep 71, 7876 AD Valthermond.
Dinsdag 29-1, 12-2, 26-2 en 12-3 aanstaande van 19u tot 21.30u.
Info en aanmelding: Mirjam Weisscher, telefoon 0591-556077 of smakelijkerf@gmail.com

De opbrengst van de verkoop van Indiase cadeau-artikelen ten bate van de stichting Ananda Bhavan bedroeg 150,-.
Dit bedrag komt rechtstreeks ten goede aan de armsten in India. Er blijft niets aan strijkstokken hangen.
www.stichting-ananda-bhavan.tk
Voor de paasdagen zal Ria Braat weer in onze winkel staan met haar mooie produkten.

Acties week 3

Boerenkool*/st 1,30
Winterspinazie*/500g 3,50
05 Veelzadenbrood 3,95
5024 Speltwitbrood 4,15

* = eigen produkt van 't Leeuweriksveld

Wij hebben een mooie webwinkel met een compleet assortiment bio-levensmiddelen:
www.leeuweriksveldwinkel.nl
Neem eens een kijkje en laat u verrassen!


Recepten

Stamppot van winterpostelein

hoofdgerecht voor 2 personen

8 niet al te grote aardappelen, 1 zakje winterpostelein, 1 ui, 1 teentje knoflook, 1 eetlepel mosterd, stukje harde (schapen)kaas, 100 gram pompoenpitten, beetje groentenbouillonpoeder, scheutje melk

Schil de aardappelen en kook deze in 20 minuten gaar. Eventueel wat zout en peper meekoken. Snij de kaas in blokjes. Was de postelein goed en laat deze uitlekken. Haal de slechte blaadjes eruit. Bak de pompoenpitten in een droge koekenpan. Haal de pompoenpitten uit de koekenpan. Snipper de ui en bak deze in een beetje olie totdat hij glazig wordt. Pers het teentje knoflook erboven uit en fruit dit even mee. Voeg het bouillonpoeder toe, samen met de mosterd. Voeg een scheutje melk toe. Warm dit even op. Giet de aardappelen af. Stamp de aardappelen fijn. Maak de puree af met het uienmengsel, de kaas en de pompoenpitten. Als de puree te droog is kan je natuurlijk nog een extra scheutje melk toevoegen. Voeg de postelein toe en meng dit goed met de aardappelpuree.

Pastinaak met uien en pesto

bijgerecht voor 2 personen

500 gr pastinaak, 4 uien, 2 appels, 3 à 4 eetl. pesto, klontje boter

Pastinaken schillen met een dunschiller en in stukjes snijden. Ui pellen, op wortelkantje neerzetten en halveren. Beide helften met de lijnen van de ui mee in 4 tot 6 partjes snijden. Ui fruiten in de boter. Pastinaak met een scheutje water toevoegen en in 10 à 15 min. gaar stoven. Appel in kleine stukjes snijden en de laatste 2 min. meestoven. Pesto door de groente roeren. Lekker met pasta, kip of tofu.

Romige ovenschotel met bleekselderij, ham en kaas

bijgerecht voor 4 personen

1 struik bleekselderij, 200 gr gekookte ham in plakjes, 3 eieren, 1/8 liter slagroom, nootmuskaat, peper, citroensap, 100 gr geraspte belegen kaas

Verwarm de oven voor op 200°C. Was de bleekselderij en snij deze in kleine stukjes. Kook de bleekselderij 10 minuten voor en laat deze uitlekken. Klop de eieren los en vermeng deze met de room, peper, wat citroensap en nootmuskaat. Snij de plakjes ham in reepjes. Vet de ovenschaal in. Vermeng de bleekselderij met de ham en doe dit in de ovenschaal. Giet hierover het ei-roommengsel. Bestrooi dit alles met de geraspte kaas. Zet de schaal 20 minuten in de oven. Lekker met gebakken aardappeltjes of rijst.

Bieten maaltijdsalade

hoofdgerecht voor vier personen

300 gr rode bieten, 300 gr aardappels, 150 gr belegen kaas, 2 grote zoet-zure augurken, eventueel ¼ komkommer, zout, peper, stokbrood, knoflooksaus

Kook de bieten en de aardappels gaar, giet ze af en laat ze afkoelen. Als de bietjes en de aardappels zijn afgekoeld, snijd ze dan in blokjes. Snijd ook de augurk, de kaas en de komkommer in blokjes. Roer alles door elkaar en maak op smaak met peper en zout. Serveer met het stokbrood en de knoflooksaus.

Gebakken bloemkool in knoflookolie

bijgerecht voor 2 personen

1 bloemkool (in roosjes), 3 teentjes knoflook, (in dunne plakjes), 1 rode peper (zonder zaadjes, in ringetjes), 2 eetlepels olijfolie, ½ eetlepel citroensap, peper, zout

Was de bloemkool en verdeel deze in roosjes. Pel de knoflook en snijd deze in dunne plakjes. Snijd de peper (zonder de zaadjes) in ringetjes. Knoflook en peper 1 min. in hete olie fruiten. Bloemkool toevoegen en 3 min. al omscheppend bakken. Nu het citroensap toevoegen, maak op smaak met peper en zout. Laat op laag vuur de bloemkool beetgaar worden. Indien nodig een beetje water toevoegen, om de bloemkool niet te laten aanbranden. Lekker met rijst en gebakken kabeljauwfilet.

naar boven
naar boven