Pakketbrief week 4, 25 januari 2012

logo

Regenwormen

Vorige week schreef ik over de schapen, die momenteel op ons land grazen. Tijd om ook eens een kijkje te nemen onder de grond, want daar is ook een hele "veestapel" actief! Toen ik afgelopen maandag de pastinaken voor het pakket aan het oogsten was, zag ik overal gaatjes en gangetjes in de grond, en ook veel van de karakteristieke uitwerpselen van regenwormen, die iedereen wel kent. En ondanks de kou - het vroor op dat moment en het bovenste laagje van de grond was hard- zag ik regelmatig een worm, die haastig een goed heenkomen probeerde te zoeken. Een goed teken, want regenwormen zijn natuurlijk van grote waarde voor de bodemvruchtbaarheid. Ze vreten voortdurend grond, in 24 uur evenveel als hun eigen gewicht!, verteren daaruit de resten organisch materiaal (dode delen van planten en dieren), de bacterien, schimmels, schimmeldraden en algen. Het gevolg is dat de voedingsstoffen die daarin zitten, voor planten ontsloten worden: regenwormenpoep bevat veel meer opneembare stikstof, fosfor, kalium, magnesium en calcium dan gewone grond. Plantenwortels groeien dan ook bij voorkeur naar regenwormgangen. Ook voor de vochthuishouding en de zuurstofvoorziening van de grond zijn die gangen waardevol.

In een hectare goede grond kunnen wel één miljoen regenwormen leven, met een totaal gewicht van 2000 kilogram! Dat is minstens zoveel als er bovengronds aan kilogrammen vee rondloopt… Tenslotte iets over de naam "regen"worm. Die heeft me altijd verbaasd, want als het veel regent wordt hij genoodzaakt uit de grond te kruipen om nog lucht te krijgen, en dat kan voor een worm dodelijk zijn: ze kunnen niet veel daglicht verdragen. Nu las ik dat "regenworm" eigenlijk een verbastering is van het Duitse "reger Wurm" (actieve worm), dat is tenminste een passende naam !

Wouter

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Veldsla - 't Leeuweriksveld
Prei - 't Leeuweriksveld
Koolrabi of koolraap - 't Leeuweriksveld resp. Zorgboerderij Emmeloord
Witlof - Henk Klompe, Biddinghuizen
Winterpeen - Gerbranda State, Sexbierum

In week 5 verwacht:

Bietjes, broccoli, andijvie, gemengde kiemen, 1 rammenas, …


Acties week 5

Veldsla*/100g 1,00
Gedroogde bruine bonen/500g (van de zorgboerderij in Emmeloord) 2,75
5043 pompoenpit-tarwedesem/800g 2,75
5bp012 tarwegistbruin/800g 2,25

Wij hebben een mooie webwinkel met een compleet assortiment bio-levensmiddelen:
www.leeuweriksveldwinkel.nl
Neem eens een kijkje en laat u verrassen!


Recepten

Witlof met honing en tijm

bijgerecht voor 2 personen

600 gr witlof, paar takjes tijm, klontje boter, 25 gr pijnboompitten, 4 eetl vloeibare honing

Snij het kontje van de witlof en haal de blaadjes los. De binnenste blaadjes zijn wel erg klein; haal die niet uit elkaar, maar snij het complete hart in de lengte in vier parten. Ris de tijmblaadjes van de takjes. Verhit wat boter in een wok. Doe de pijnboompitten erin en bak ze zachtjes lichtbruin. Doe de witlof, tijm en wat zout erbij en zet het vuur hoger. Bak al omscheppend in 4-5 minuten beetgaar. Voeg op het laatst de honing toe.

Veldsla met spekjessaus

bijgerecht voor 2 personen

120 gr veldsla. Saus: 2-3 eetl azijn, 2-3 eetl water, ½ theel. mosterd, peper, suiker, 150 gr gerookte spekjes, evt. wat zout

Veldsla wassen. Azijn, water, mosterd, peper en suiker goed mengen. Spekjes bakken in een pan en met het vet bij de andere ingrediënten voegen.

Wortelen met pit

bijgerecht voor 2 personen

400 g wortels in schijfjes van 2 cm dik, ½ theel. kurkuma- of gemberpoeder, ½ theel. mosterdzaad (of -poeder), 1 teen knoflook fijngesneden, 1 theel. sambal of een mespuntje chilipeper, snufje zout, scheutje olie om in te bakken, 1 theel. honing, 1 eetl. citroensap

Kook de wortelstukjes 3 min. in een laagje water zo dat ze nog niet echt gaar zijn. Fruit de knoflook met de specerijen 5 min. in hete olie en voeg er de uitgelekte wortelstukjes aan toe. Voeg honing en zout toe en roer het geheel een paar maal om. Laat nog een paar minuten met deksel op de pan op een laag pitje staan. Voeg eventueel een klein scheutje water toe om aanbakken te voorkomen. Besprenkel deze pittig gekruide wortels met citroensap vlak voor het opdienen. Heerlijk bij gekookte rijst of quinoa.

Ovenschotel met koolraap en gerookte zalm

hoofdgerecht voor 4 personen

1 koolraap van ca. 750 gr, 600 gr aardappels, 2 blikjes tomatenblokjes, 400 gr gerookte zalm, oregano, zout en peper

Snijd de koolraap in dunne plakken, schil ze en kook ze in 10 minuten beetgaar. De aardappels schillen en in plakken snijden, ongeveer net zo dik als de koolraap. De aardappels ook beetgaar koken. De oven voorverwarmen tot 190°C. In een ingevette ovenschaal een dun bodempje tomatenblokjes gieten. Hierop plakken koolraap leggen, daarop zalm, dan aardappelplakken.
Bestrooien met een klein beetje oregano, zout en peper. Dan weer tomatenblokjes, koolraap, gerookte zalm, aardappels en zo doorgaan tot alles op is. Eindigen met aardappels. Op de laatste aardappels her en der een paar kleine klontjes boter leggen. De schaal afdekken met aluminiumfolie en 30 minuten in de voorverwarmde oven zetten. Na 30 minuten de folie verwijderen en de schaal nog 10 minuten in de oven laten staan.

Gebakken koolrabi met een romige saus

bijgerecht voor 2 personen

2 kleine of 1 grote koolrabi, zeezout, 2 eetl bloem, 30 gr boter, vers gemalen witte peper
Voor de saus: 150 gr creme fraiche, 1 eetl tomatenpuree, 1 theel honing

Snijd het blad van de koolrabi, schil de koolrabi dik en snijd de koolrabi in dikke plakken. Kook de koolrabi 15 minuten in water met wat zout. Laat ze na het koken goed uitlekken. Bestrooi de plakken met een weinig zout en haal ze door de bloem. Verhit de boter in de koekenpan en bak de plakken aan beide kanten goudbruin. Maal er wat peper over. Roer voor de saus creme fraiche, honing en tomatenpuree door elkaar. Laat de saus doorwarmen. Leg de gebakken koolrabiplakken op een bord en giet de saus erover.

naar boven
naar boven