Pakketbrief week 5, 1 februari 2012

logo

Boerenkool

Eindelijk is het dan toch winter. Een goed moment om nog een keer boerenkool in het pakket te krijgen, de "oer-Hollandse" groente die op zijn lekkerst is als het vriest. Tijdens het groeiseizoen maakt boerenkool, net als alle planten met bladgroen, onder invloed van zonlicht suikers uit water en koolzuurgas. Een deel daarvan heeft de plant nodig voor zijn eigen levensonderhoud en groei, maar het overschot slaat hij op in de vorm van zetmeel. Als het nu gaat vriezen maakt hij uit het zetmeel weer suikers, want die lossen op in zijn celvocht en beschermen hem zo tegen vorstschade. Tragisch voor de boerenkool, want zijn inspanning werkt averechts: wij mensen vinden hem nu juist het lekkerst als hij zo zoet smaakt, en hij gaat alsnog voor de bijl…

Is boerenkool eigenlijk wel zo "oer-Hollands"? Van oorsprong komt de plant, die van alle koolsoorten het dichtst bij de wilde kool staat, uit het oostelijke deel van het Middellandse Zeegebied. Maar de Romeinen hebben hem 2000 jaar geleden al meegenomen naar onze contreien, dus je kunt wel stellen dat hij inmiddels goed ingeburgerd is. En wat betreft de consumptie is hij door en door Hollands, want nergens ter wereld is er serieuze belangstelling voor behalve hier! Voor wat betreft de teelt ligt het anders: steeds meer boerenkool voor de Nederlandse markt wordt in Spanje geteeld, om dan hier tot verpakte gesneden kool voor de supermarkt te worden verwerkt. Daar vriest het toch helemaal niet!! Van dat soort praktijken houden wij ons natuurlijk (letterlijk) verre en leveren versgeoogste, eigen boerenkool aan de stronk. Even de mouwen opstropen, de bladeren afrissen en fijnhakken en je maakt de allerlekkerste boerenkoolstamppot!

Wouter

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Boerenkool - 't Leeuweriksveld
Rammenas - 't Leeuweriksveld
Gemengde kiemen - de Peuleschil, Rottevalle
Andijvie - via de Zaai-ster (Italie)
Broccoli - via de Zaai-ster (Italie)
Rode biet - Gerbranda State, Sexbierum

In week 6 verwacht:

Spruiten, veldsla, waspeen, …


Acties week 6

Appels Autento 1,95/kg - een uitstekend alternatief voor de Elstar, die eigenlijk biologisch moeilijk te telen is. Ietsje minder zuur.

Koolrabi Superschmelz* 1,30/kg - lekkere bewaarkoolrabi voor de winter

Wij hebben een mooie webwinkel met een compleet assortiment bio-levensmiddelen:
www.leeuweriksveldwinkel.nl
Neem eens een kijkje en laat u verrassen!


Recepten

Tagliatelle met ham en geraspte rammenas

hoofdgerecht voor 2 personen

100 gr tagliatelle, 75 gr gedroogde ham, 50 gr rammenas, 20 ml olijfolie (extra vierge), 50 ml balsamicoazijn, 1 eetl. mosterd, 5 gr suiker, 250 ml water, 100 ml olijfolie (extra vierge), peper, zout, 1 eetl. verse peterselie of 1 theel. gedroogde, ½ eetl. verse bieslook of ½ theel gedroogde, ½ eetl. verse kervel of ½ theel gedroogde, ½ eetl. verse dragon of ½ theel gedroogde)

De pasta koken in gezouten water met een scheutje olijfolie. Hak de kruiden fijn. Snijd de ham in stukjes. Rasp de rammenas. Bereid een mosterdvinaigrette met de balsamicoazijn, de mosterd, de suiker, het water, de olijfolie, peper en zout en de gehakte groene kruiden. Giet de pasta af, houd deze even onder de koude kraan en besprenkel met wat olijfolie. Schik de pasta in het midden van 2 borden. Strooi de ham over de pasta, omring met de mosterdvinaigrette en bestrooi met de geraspte rammenas.

Kipwrap met doperwtjes, kerrie en kiemen

bij- of lunchgerecht voor 2 personen

2 zachte bloemtortilla's, 100 gr gerookte kipfilet, handje doperwtjes uit diepvries of pot, 1 klein uitje, ½ theel kerriepoeder, 1 eetl creme fraiche, fijngesneden bladpeterselie, zout en versgemalen peper, eventueel cayennepeper, gemengde kiemen

Snijd de kipfilet in kleine stukjes, laat de erwtjes ontdooien of uitlekken. Snipper het uitje fijn en vermeng deze met de kip, kerriepoeder, creme fraiche en peterselie. Breng het mengsel lekker op smaak met zout en peper en naar wens snufje cayennepeper. Schep de erwtjes erdoor. Beleg het midden van de tortilla's met de kipvulling en leg hierop wat gemengde kiemen. Rol ze voorzichtig op en plak ze vast met een beetje water. Verpak ze in folie om wat op te laten stijven en snijd ze vlak voor serveren schuin doormidden. Lekker als lunch, snack of verrassende borrelhap!

Roergebakken andijvie met ui en ketjap

bijgerecht voor 2 personen

500 gr andijvie, 30 gr margarine, 2 uien, ½ theel knoflookpoeder, 1 eetl ketjap manis, peper en zout naar smaak

Snipper de uien. Fruit de uien. Was de andijvie en snij dit in dunne reepjes. Smelt de boter in een ruime pan. Bak de dungesneden andijvie waarbij u de andijvie met een houten roerlepel constant omroert zodat het vocht loskomt van de andijvieblaadjes. Na ongeveer 2 minuten kan de andijvie op smaak gemaakt worden met wat zout, peper, knoflookpoeder en ketjap. Roer de gefruite uien door de andijvie. Lekker met rijst of gebakken aardappelen.

Boerenkoolstamppot met brie en cashewnoten

hoofdgerecht voor 2 personen

1 boerenkool, 600 gr aardappelen, ½ bouillonblokje, 2 theel. tijm, scheutje (appel)azijn, 125 gr brie, 75 gr cashewnoten, een klontje boter

Schil de aardappels en snijd ze in gelijke stukken. Doe de boerenkool in een pan, leg de aardappels erop en verkruimel het bouillonblokje erboven. Voeg tijm, een scheutje azijn en zoveel water toe tot alles net onder staat. Laat het in 20 min. zachtjes gaar koken. Verwarm de oven voor op 200°C. Giet het boerenkool-aardappelmengsel af (kookvocht bewaren) en stamp het fijn. Voeg de cashewnoten en een klontje boter toe en roer de stamppot met wat kookvocht of melk tot een smeuïge massa. Schep het in een ingevette ovenschaal. Leg de brie in plakken op de boerenkool en zet de schotel 15 tot 20 min. in de voorverwarmde oven.

Variatie zonder oven: Meng in stukjes gesneden brie door de stamppot zodat deze meteen gegeten kan worden.

naar boven
naar boven