Pakketbrief week 6, 10 februari 2010

logo

De kippen in de winter (van onze eierboer)

Eindelijk hebben we weer een echte ouderwetse winter. Nostalgische gevoelens van vroeger komen boven uit de herinnering. Winter is ook ontbering. We voeren de vogels. En de kippen? De kippen zitten goed in de veren, ze zijn bestand tegen de kou. Naarmate het kouder wordt hebben ze wel steeds meer graanvoer nodig, dus dat krijgen ze dan. Als extra krijgen ze hennepzaad en "kippensnoep", met gedroogde rivierkreeftjes.
Als er veel sneeuw ligt heeft het geen zin ze los te laten in de tuin. Gelukkig had ik nog verhakseld snoeihout. Dat heb ik in de rennen gestrooid op de aangetrapte sneeuw. Daardoor hadden ze toch nog wat scharrelmogelijkheid en ze pikken er ook nog wel wat van op.
Het water is ook een gedoe, het bevriest! Dus twee keer per dag warm water geven en 's avonds de bakken leeg gooien. Zo niet dan heb ik 's morgens de bijl nodig.
Het andere water is het smeltwater en het regenwater. Daar krijgen ze vieze poten van en bijgevolg vieze eieren! Toen het begon te dooien heb ik sneeuw geruimd in de rennen. Enkele lagen sneeuw met daartussen het verhakselde materiaal. Nu dat is even wennen voor ze. Het gaat natuurlijk het gemakkelijkst als ze los in de tuin lopen.
In de nachthokjes heb ik extra hennepstrooisel gestrooid. Hennepstrooisel bindt het vocht heel goed en stuift amper. Bovendien composteert het goed. Ondanks dat alles zijn de eieren niet zo schoon als bij droog weer.
Als het hard vriest moet ik meermaal daags de eieren rapen. Eieren bevriezen bij - 6° C. Het is goed te zien of een ei bevroren is. Die eieren hebben een scheur van ca. 2mm over de lengte. Het water is door de vorst uitgezet. Als het ei ontdooit gaat de scheur weer dicht. Gelukkig had ik maar twee bevroren eieren. Die hebben we gekookt en aan de honden gevoerd.
Als de kippen niet in de tuin kunnen moet het groenvoer naar de kippen.
Gelukkig kon ik regelmatig van 't Leeuweriksveld afgekeurde groenten meenemen.
In het najaar had ik weinig eieren. De oude hennen waren in de rui en de jonge hennen legden nog maar heel mondjesmaat.
Geheel in overeenstemming met ervaringen uit voorgaande jaren kwam de leg begin januari weer op gang. Ondanks de vorst daarna is de leg aardig op peil gebleven.

Hans Meijer,
"Nova Zembla"
novazemb@xs4all.nl

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Prei - 't Leeuweriksveld
Spruiten - Zorgboerderij Emmeloord
Winterpeen - Niek Vos, Kraggenburg
Knolvenkel - Via de Zaai-Ster (Italië)
Taugé - De Peuleschil, Rottevalle
't Leeuweriksveld is aan het omschakelen naar biologische landbouw, de overige produkten hebben het EKO-keurmerk - keurmerk

In week 7 verwacht:

Broccoli, knolselderij,…

Versaanbod week 7

De complete lijst krijgt u op verzoek wekelijks toegemaild.
U kunt ook kijken bij  Versaanbod.

Aanbieding

Broccoli/500g€ 1,60
Winterpeen/kg€ 1,00
Dansen van Universele Vrede in Emmen op 6 maart.
Bewegend mediteren, zou je het ook kunnen noemen.
(Kring)Dansen op Mantra's en Chants uit verschillende culturen en (oude) religies.
Met muzikale begeleiding van Kathinka Kamphuis.
Nu in mijn derde jaar van de opleiding in Hilversum, wil ik graag een fijne danskring om mij heen vormen. Wie danst met mij mee?
Tijdstip: 6 maart 13.00 - (ongeveer) 17.00
Plaats: Grote Zaal Vrije School Michaël (Prinsenlaan 80, Emmen.)
Inlichtingen en opgave Eleonora Helderman
0591-627083 of etmhelderman@gmail.com
Aanmelding gewenst tot 27 februari.
Kosten € 8, -

Recepten

Penne met spruiten

Hoofdgerecht voor 2 personen

250 gr penne, 125 gr zachte romige kaas, 75 gr creme fraiche, 200 gr spruitjes, peterselie, 1 ui in ringen, olijfolie, 25 gr gehakte walnoten

Kook de pasta beetgaar. Maak de spruitjes schoon en kook ze beetgaar in ongeveer 10 minuten. Rasp de kaas of snijd deze in kleine stukjes. Bak de ui goudbruin. Vermeng de pasta met de creme fraiche, roer er een flinke hoeveelheid peterselie door. De ui en de spruitjes door de pasta roeren. Doe dit nog even in een ingevette overnschaal en doe de kaas er bovenop. Zet het een kwartiertje in de oven. Bestrooi het met de gehakte walnoten. Lekker met een salade.

Venkelsoep met prei

Voor- / lunchgerecht voor 2 personen

1 venkelknol, ¾ l (groente)bouillon, 1 dunne prei, 40 g boter, 1 eetl. bloem, peper en zout naar smaak, scheutje (koffie)room, 1 eetl. citroensap, verse kruiden naar smaak (bijv. peterselie, bieslook)

De venkel in stukken snijden en in de bouillon in 10-20 minuten gaar en zacht koken. Naar wens pureren. De prei schoonmaken en in dunne ringen snijden. Een paar mooie ringetjes achterhouden en de rest in de hete boter fruiten. Bloem toevoegen en al roerend de venkelbouillon erbij schenken. Achtergehouden preiringen toevoegen en de soep nog heel even laten doorkoken. Op smaak brengen met zout, peper, kruiden, room en citroensap.

Taugé met paprika en prei

Bijgerecht voor 2 personen

150 gr taugé, 2 eetl olie, 1,5 cm verse gemberwortel, 1 theel (sesam)olie, 1 paprika, 1 eetl azijn, 3 cm prei, zout naar smaak

Was de taugé, verwijder de groene vliesjes en laat uitlekken. Was de paprika, snijd in vieren, verwijder de zaadlijsten en snij de paprika in luciferdunne reepjes. Hak de prei fijn. Maak een sausje van de azijn, (sesam)olie en zout. Verhit op hoog vuur de wok, verhit hierin vervolgens 2 eetl. olie. Roerbak de gember tot het geurt en verwijder deze. Roerbak paprika 1 minuut. Voeg taugé en het sausje toe en roerbak 30 seconden. Roer er tot slot de prei door en serveer.

Gebakken rijst met ham, taugé en prei

hoofdgerecht voor 2 personen

150 à 200 gr droog kokende rijst, zout, 50 gr taugé, 1 grote dikke schoongemaakte prei, 2 eetl (zonnebloem) olie, 1 grote gesnipperde ui, 2 teentjes fijngehakte knoflook, 2 theel sambal oelek, roereieren van 2 tot 3 eieren, 150 gr gekookte ham, in smalle reepjes (julienne) gesneden, 1 eetl verse korianderblaadjes en/of fijngesneden (Chinese) bieslook

Kook de rijst zoals op de verpakking is aangegeven. Laat hem na het koken in een zeef koud worden. Spoel de taugé enkele malen in ruim water en laat hem uitlekken. Spoel er daarna, tamelijk langzaam, 2 tot 3 liter kokend water over. Laat de taugé daarna weer uitlekken en afkoelen. Snijd de prei in de lengte in tweeën en vervolgens in smalle boogjes. Verhit de olie in een wok. Voeg de ui toe en laat deze, onder voordurend roeren en omscheppen 3 minuten zachtjes fruiten. Schep knoflook en sambal oelek erdoor en voeg na 1 minuut de prei toe. Laat alles nogmaals 3 minuten zachtjes bakken. Schep er daarna de ham, taugé en rijst door.
Laat alles, onder voortdurend omscheppen, door en door warm worden. Verdeel het gerecht over voorverwarmde borden. Schep de eieren erop en strooi er daarna de tuinkruiden over. Serveer met ketjap manis. Lekker met een komkommersalade erbij.

Wortelsalade

400 gram wortelen, 3 eetl rozijnen, 1 dl appelsap, 1 eetl citroen, 1 theel mosterd, peper, zout, 1 kleine appel

Was de rozijnen en week ze een half uur in het appelsap met citroensap. Giet de rozijnen in een zeef en vang het vocht op. Maak van het rozijnenvocht met de mosterd, peper en zout een dressing. Schrap de wortelen en rasp ze grof. Schil de appel en rasp hem grof. Meng alles door elkaar.

naar boven
naar boven