Pakketbrief week 7, 15 februari 2012

logo

Witlof

Volgens de overlevering is witlof vlakbij Brussel ontdekt, omstreeks 1830, toen België haar afscheidingsoorlog met Nederland voerde.
Jan Brammers, een boer in Schaarbeek, teelde cichoreiwortels als veevoeder. Om de wortels te beschermen tegen de vorst, bewaarde hij ze in een kelder onder wat aarde. Na enkele weken kwamen er blaadjes aan de wortels, die bij gebrek aan licht wit waren. Cichoreiwortels zelf zijn vreselijk bitter, in Zeeland heb ik cichorei geteeld voor de industrie en toen uit nieuwsgierigheid eens gekookt, maar het was echt niet te eten… Maar Jan Brammers ontdekte dat de witte blaadjes daarentegen heerlijk zoet en mals smaken, en kwam op het idee dit "wit loof" te verkopen op de markt, waar het al gauw een succes werd!

Cichorei zelf is een plant met prachtige blauwe bloemen, die je ook in het wild in wegbermen kunt zien, vooral op kalkrijke kleigronden, maar in Emmen heb ik hem ook wel gezien. Hij is familie van de composieten, net als sla, andijvie, schorseneer en paardebloemen bijvoorbeeld, en die hebben ook allemaal hetzelfde bittere witte melksap in hun wortels.

De eerste "witloof" bestond uit losse kroppen, maar door veredeling ontstond al snel de compacte krop zoals we die nu kennen. De teelt breidde zich snel uit in België, en in de eerste helft van de twintigste eeuw leidde het "witte goud" zelfs tot aanzienlijke rijkdom bij de boeren. Tijdens de eerste wereldoorlog vluchtte een aantal witloftelers naar Noord-Frankrijk, en zij hebben de teelt daar geïntroduceerd. In Nederland kwam de grootschalige teelt van witlof pas op gang na 1970, toen het witloftrekken op stromend water doorbrak. Elders in de wereld wordt nauwelijks witlof geteeld, maar vanuit België, Noord-Frankrijk en Nederland wordt wel veel geëxporteerd. Was het vroeger alleen een wintergroente, tegenwoordig gaat de witloftrek het hele jaar door, dankzij moderne bewaarcellen waar de wortels in ijs opgeslagen worden…

Wouter

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Groene pompoen - Bokdam, Biddinghuizen
Rode kool - Bokdam, Biddinghuizen
Appel goudreinet - Jaap v.d.Vorm, Dalum
Witlof - Henk Klompe, Biddinghuizen
Wortelpeterselie Winterpeen - via de Zaai-ster
Tuinkers - via de Zaai-ster

In week 8 verwacht:

Prei, taugé, knolselderij, kropsla, …


Acties week 8

Knolselderij*/kg 1,00
Appels Topaz/kg 1,95

Wij hebben een mooie webwinkel met een compleet assortiment bio-levensmiddelen:
www.leeuweriksveldwinkel.nl
Neem eens een kijkje en laat u verrassen!


Dansen met als thema:
Liefde, harmonie en schoonheid
Een dansende manier van mediteren.
Dansen in een kring en samen zingen van Mantra's en Chants.
Met begeleiding van live muziek op viool, gitaar, trommel en harp
De dansen bestaan uit simpele bewegingen en zijn niet moeilijk te volgen.
Zij worden ter plekke aangeleerd.
Zowel vrouwen als mannen zijn van harte welkom! Danservaring is niet vereist.
Onder leiding van Eleonora Helderman
Inlichtingen en opgave 0591-627083 of
etmhelderman@gmail.com
Aanmelding gewenst, i.v.m. voorbereiding.
Kosten € 12, -


Recepten

Wortelpeterselie

Wortelpeterselie is een kruidige witte wortel met een smaak die vergelijkbaar is met bladpeterselie, net zoals knolselderij de smaak heeft van bladselderij. Wortelpeterselie is rijk aan vitamine A1, B2 en C en heeft veel waardevolle mineralen.
Schrob en was voor gebruik de wortel schoon (evt. dun schillen). Ze kan op verschillende manieren, zowel rauw (geraspt) als gekookt gegeten worden. Deze groente is heerlijk in soepen, sauzen, stoofschotels, stamppotten en gemengde groenteschotels. Recepten voor knolselderij en pastinaak zijn ook goed voor wortelpeterselie te gebruiken. Bewaar wortelpeterselie maximaal een week in een vochtige doek in de koelkast.

Wortelpeterselie stoofpot

hoofdgerecht voor 2 personen

350 gr wortelpeterselie, 500 gr aardappelen, 1 ui in ringen, 1 teentje knoflook geperst, scheutje olijfolie, 1 kleine (vegetarische) rookworst in stukken, 2 laurierblaadjes, rozemarijn of tijm, peper en evt. zout

Was de wortelpeterselie en schil deze eventueel. Snijd de wortelpeterselie in stukken. Schil de aardappelen en snijd deze in stukken. Pel de ui en snijd deze in ringen. Alle ingrediënten behalve de wortelpeterselie en rookworst in een laagje water 10 minuten koken. Wortelpeterselie toevoegen en nog 10 minuten koken. Rookworst laatste 5 minuten meeverwarmen. Afgieten en smullen maar. Ook lekker met stoofvlees i.p.v. rookworst.

Pompoenrisotto

bij- of hoofdgerecht voor 2 personen

4 eetl Parmezaanse kaas, ½ rode peper, 2 takjes krulpeterselie (of een stukje wortelpeterselie), 150 gr risotto rijst, 40 gr Pancetta Tesa of gerookt spek, 2 blaadjes verse salie, 400 gr pompoen, ½ sjalotje, 1 eetl olijfolie, 2 snufjes zwarte peper, 1 kleine ui, 1 eetl roomboter, 1/3 ml groentebouillon (van blokje), 60 ml droge witte wijn

Schil de pompoen, verwijder de zaden en hak het vruchtvlees in stukjes van 3 cm. Snipper de ui en snijd de peterselie en rode peper in kleine stukjes. Snijd de rookspek in reepjes. Verhit de olie en de helft van de boter in een ruime braadpan en fruit de ui. Voeg de pancetta of rookspek en hele salie toe en bak kort mee tot ze zacht zijn. Let erop dat de spek/pancetta niet te knapperig wordt. Voeg de stukjes pompoen en de rode peper toe en breng op smaak met zout en peper. Doe een deksel op de pan, roer af en toe en laat 15 minuten sudderen tot sommige stukjes pompoen beginnen te slinken en andere hun vorm nog hebben. Risotto maken: Voeg de risottorijst toe en blijf de rijst steeds doorroeren. Blus af met de witte wijn. Voeg daarna steeds een grote lepel bouillon toe. Zet het vuur lager en laat al roerend het vocht verdampen, voeg pas een volgende lepel bouillon toe als de risotto de bouillon heeft opgenomen. Zo is na ongeveer 20 minuten de rijst gaar. Voeg als de rijst gaar is de resterende boter, parmezaanse kaas en peterselie toe. Haal de pan van het vuur en haal hele salieblaadjes eruit. Serveer met versgemalen peper en Parmezaanse kaas.

Pompoensoep

bij- of hoofdgerecht voor 2 personen

400 gr pompoen, 1 ui, 2 theel kerrie, 1 eetlepel olie, 4 dl groentebouillon, stukje prei, peper, zout, nootmuskaat, 4 takjes selderij, 100 gr halfvolle kwark (of room), 1 eetl zure room

Snijd het vruchtvlees van het stuk pompoen in blokjes. Maak de ui schoon en snijd hem klein. Fruit de ui met de kerrie in de olie goudgeel. Voeg de pompoen toe met de groentebouillon. Breng dit aan de kook en kook de soep 20 minuten. Pureer de massa in keukenmachine, met staafmixer of door een zeef. Breng de soep weer aan de kook en maak hem op smaak met wat preiringen, peper, zout en nootmuskaat. Was de selderij en knip de blaadjes klein. Meng de kwark met de selderij, de zure room, peper en zout en schep dit aan tafel op de soep. Lekker met roggebrood met nagelkaas.

naar boven
naar boven