Pakketbrief week 9, 29 februari 2012

logo

Biofotonen

Een onderzoekje op internet leerde me het volgende:

De Russische bioloog Alexander Gurwitsch ontdekte in de jaren '20 van de vorige eeuw dat uienwortels een, weliswaar heel zwak, maar toch meetbaar licht uitstraalden.
Inmiddels is bekend dat alle levende cellen een zwak licht uitstralen, en dit licht wordt aangeduid met het begrip "biofotonen". Het is qua sterkte vergelijkbaar met het licht van een kaarsvlam op 20 kilometer afstand, maar het blijkt een schat aan informatie te bevatten. Een foton is volgens de natuurwetenschap een elementair lichtdeeltje, dat alleen bestaat uit golfenergie en geen massa heeft. Gezonde cellen kunnen hun lichtenergie goed vasthouden en zenden maar weinig licht uit, dat wel kwalitatief hoogwaardig is: het voegt zich harmonisch in in het organisme als geheel, zoals een goed musicus zich harmonisch invoegt in het spel van het hele orkest. Zieke cellen daarentegen zenden méér licht uit (ze raken hun lichtenergie snel kwijt). Bovendien voegt dit licht zich niet harmonisch in de orde van het geheel en kan daardoor verwarring en ziekte veroorzaken in het organisme als het de overhand krijgt.

Door te meten hoeveel en welke soort licht een organisme uitstraalt, kunnen wetenschappers nu een uitspraak doen over het vermogen van dat organisme om lichtenergie vast te houden en daarmee ook over de gezondheid van dat organisme. En op die manier kunnen ook onze voedingsmiddelen onderzocht worden. En wat blijkt? Eieren van kippen die buiten hebben gelopen, houden licht beter vast dan eieren van kippen uit de schuur, ook als de chemische samenstelling precies gelijk is. Hetzelfde geldt voor versgeplukte, rijpe tomaten t.o.v. nagerijpte tomaten, voor verse melk t.o.v. gepasteuriseerde (gesteriliseerde blijkt helemaal geen licht meer te kunnen opslaan). En ook blijken biologische produkten beter licht vast te houden dan gangbare.

Wouter

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Pastinaak - 't Leeuweriksveld
Groene kool - van Vilsteren, Marknesse
Rode ui - van Vilsteren, Marknesse
Winterpostelein - Jochum de Boer, Kimswerd
Snijbiet zilversteel - Salamita, Sicilië, Italië

In week 10 verwacht:

Chinese kool, witlof, waspeen, winterpostelein, …


Zin in zangles?

Ik (Kathinka) heb nu al bijna een jaar zangles bij Henriette de Groot en kan het iedereen aanbevelen.
Dit zegt zij zelf over haar techniek:

Van alle instrumenten is de stem toch wel het meest uniek; elke stem heeft zijn eigen klank. Zingen brengt je dichter bij je emoties en geeft een gevoel van welbehagen, of je nu in een koor zingt of in een band of gewoon deuntjes neuriet onder de douche. Zangles is er voor iedereen, jong of oud, wanneer je net begint of als je al een tijdje zingt, amateur of professioneel. Een unieke techniek wordt je geboden, waarin een combinatie gemaakt wordt tussen de klassieke en populaire zangtechniek. Door spanningen in je stem op te lossen, wordt je stem op natuurlijke manier vrijer.

Proefles nemen? Kijk op www.henriettedegroot.eu
of bel: 0049-5936923451 of 06-14593866.
De lessen vinden plaats in Emmen en bij haar thuis in Twist(D).


Acties week 10

Winterpostelein*/100g 0,50
Aardappels Raja* of Biogold*/kg 1,00 - 3 kg 2,50

Wij hebben een mooie webwinkel met een compleet assortiment bio-levensmiddelen:
www.leeuweriksveldwinkel.nl
Neem eens een kijkje en laat u verrassen!


Recepten

Pastinaak met kapucijners

bijgerecht voor 2 personen

600 gr pastinaak, een scheut olie of margarine, 1 potje gekookte kapucijners

Was de pastinaak, schrap of schil ze en snijd ze in de lengte in vieren. Verhit de olie of margarine in een pan en leg er de pastinaken in, schep een paar maal om en laat ze op een laag pitje ongeveer 20 min. zachtjes stoven tot ze gaar zijn. Ze krijgen een heerlijk zoete smaak. Schep de uitgelekte gekookte kapucijners door de pastinaken, laat door en door warm worden en serveer het met gekookte aardappels of een graansoort en uitgebakken spekjes of een kaassaus.

Romige uienschotel

bijgerecht voor 2 personen

350 gr uien, 20 gr boter, 2 theel. suiker, 150 gr gerookte tofu of kipfilet, ½ theel. gemalen piment, ½ theel jeneverbessen, ½ theel kruidnagel, zout, versgemalen peper, 2 laurierbladen, 2 dl groentebouillon, 1½ dl creme fraiche

Uien pellen en in grove stukken snijden. Tofu of kipfilet in reepjes snijden. Uien in boter licht goudbruin bakken, suiker erdoor roeren en laten smelten. Tofu- of kipreepjes 1 min. al omscheppend meebakken. Bouillon met de kruiden erbij gieten en uienschotel met deksel schuin op de pan ca. 20 min. zachtjes laten sudderen. Laurierbladen verwijderen. Creme fraiche erdoor roeren. Lekker met rijst.

Winterpostelein-salade met walnoten en kiwi

voor 2 personen

100 gr winterpostelein, peper, zout, 2 eetl olie, 1 eetl azijn, 1 kiwi, 50 gr gepelde walnoten

Maak de postelein schoon, was deze en laat het uitlekken. Doe de postelein in een schaal. Klop in een kommetje de olie, azijn, peper en zout door elkaar. Meng dit door de postelein. Schil de kiwi, snijd deze in stukjes en leg het op de salade. Hak de walnoten grof en strooi ze over de salade.

Groene kool met kokos

bijgerecht voor 2 personen

1 groene kool, 1 rode peper, 3 eetl olie, 1 ui, 2 tenen knoflook, 3 cm verse gemberwortel, 200 ml kokosmelk (uit blik), zout, peper, 2 eetl verse koriander

Snijd de kool in vieren, verwijder de harde stronk en snijd de kool in repen. Verwijder eventueel de zaadjes uit de peper en snijd de peper in reepjes. Pel en snipper de ui. Hak de knoflook fijn. Rasp de gember. Verhit de olie en fruit de ui met de fijngehakte knoflook, geraspte gember en rode peper tot het gaat geuren. Schep de kool erdoor en roerbak alles 3-4 minuten. Voeg de kokosmelk toe en laat de kool in nog 3-4 minuten zachtjes gaar worden. Breng het gerecht op smaak met zout en peper. Schep de grofgehakte koriander erdoor. Lekker met rijst.

Maaltijdsoep met snijbiet

hoofdgerecht voor 2 personen

1 bosje snijbiet, 1 ui, 1 teen knoflook, evt. 100 gr gerookt spek, scheutje olijfolie, ½ kopje groene, bruine of zwarte linzen, 1 laurierblad, 1 theel. bouillonpoeder of 1 bouillonblokje, ½ tot ¾ liter water, 1 potje of blikje gepelde tomaten of 6 gedroogde tomaten, ½ theel. rozemarijn, 2 eetl. verse basilicum, tijm en/of peterselie, evt. peper

Kook de linzen in water met laurierblad en bouillon in 35 min. gaar. Was de snijbiet en snijd deze in heel fijne reepjes. Pel en snipper de ui. Snijd de gedroogde tomaten in reepjes. Snijd het spek in blokjes of reepjes. Bak in een andere pan ui, knoflook en evt. spekjes in olijfolie. Voeg op het laatst de snijbiet toe en laat deze slinken. Voeg tomaat en rozemarijn toe en even later de gekookte linzen met bouillon. Laat de soep door en door warm worden en roer er vlak voor het opdienen peper en verse tuinkruiden door. Heerlijk met crackers of geroosterd brood eventueel met mozzarella belegd.

naar boven
naar boven