Pakketbrief week 26, 25 juni 2014

leeuweriksveld logo

Enige indrukken van het open weekend

De zaterdag begon met donkere wolken en regenachtig weer en géén mensen…
Gelukkig werd dat later nog anders en was alle opruimwoede, het springkussen voor de kinderen, de mooie kramen van de bakker en Huize Henricus (een zorginstelling uit Emmer-Compascuum en goede klant van ons) niet voor niets. De hele dag door klonk er live-muziek in allerlei stijlen.
Wij zijn zelf weer rijk beschonken op deze dag ter ere van ons 10-jarig bestaan als 't Leeuweriksveld. Op de toonbank stond een grote cadeaupot die wij goed gevuld in handen kregen, samen met een prachtig schilderij van een bewoner Huize Henricus.
Huize Henricus heeft ons al eerder een prachtig cadeau gegeven: we zijn namelijk de horeca ingegaan (grapje): om te beginnen hebben bewoners van Huize Henricus een heel mooi insectenhotel op ons erf geplaatst.

Er werd een prachtige sproke voor ons voorgelezen, die wij ook cadeau kregen.
Ik kan hier niet allen noemen, die aan ons gedacht hebben, maar wij willen hierbij hartelijk dank zeggen aan iedereen, die ons weer zoveel gegeven heeft.

Zondag was weer een heel andere gebeurtenis. Midden op het erf stond een lange tafel met rood-wit geblokt tafelkleed en ruim 30 mensen kregen een prachtdiner van "Oma serveert". De stemming was uitstekend, het weer zat goed mee, zonnig én windstil, iedereen heeft genoten. Vóór de maaltijd heeft Wouter de gasten nog een rondleiding gegeven en konden zij een kijkje in de winkel nemen.

Voor ons heeft zo'n feest ook altijd nog een mooi gevolg: we hebben weer eens plekken opgeruimd, waar we al veel langer tegen aankijken en dat blijft dan ook nog een hele tijd mooi.

Kathinka

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Eikebladsla- 't Leeuweriksveld
Andijvie- 't Leeuweriksveld
Bospeen- 't Leeuweriksveld
Bosui- 't Leeuweriksveld
Courgette of capucijners of peultjes- 't Leeuweriksveld

In week 27 verwacht:

venkel, paksoy, spitskool — ja, nu komt'ie eindelijk echt — , tuinbonen, courgette (deel van de pakketten).

Over de aardappels in het abonnement

We kregen enkele klachten over de aardappels die we de afgelopen drie keer in het abonnement gedaan hebben. Omdat onze eigen Santé's op waren, heb ik Santé-aardappels van Jos Jeuken uit Dronten ingekocht. Jos is een goede b.d.boer en ik vind zijn aardappels lekker. Maar inmiddels was de kwaliteit achteruit gegaan, mede doordat wij geen optimale bewaring voor aardappels hebben. Daarom deze week Raja's van Eko de eerste uit Marknesse. De Eerste heeft een perfecte bewaring voor aardappels. Over twee weken krijgen jullie nieuwe Frieslanders van ons eigen bedrijf.


Recepten

Broccolicouscous met feta

hoofdgerecht voor 4 personen

200 gr couscous, 1 citroen, 3 eetl olijfolie extra vierge, 100 gr tuinerwten, 400 gr broccoli, 3 takjes munt, alleen de blaadjes, 150 gr fetakaas

Bereid de couscous volgens de aanwijzingen op de verpakking. Pers de citroen en schep het citroensap en de olie door de couscous en voeg naar smaak zout en (versgemalen) peper toe. Laat de couscous tenminste 10 minuten staan. Kook de tuinerwten gaar.

Snijd met een groot scherp mes het buitenste laagje van de broccoli, zodat de broccoli in korreltjes uiteenvalt. Snijd de broccolikorrels fijn. Snijd de muntblaadjes heel fijn en verkruimel de feta. Schep de broccolikorrels, de tuinerwten en de munt door de couscous en bestrooi het gerecht met de verkruimelde feta. Serveer direct.

Warme wrap met kaas en bosui

bijgerecht voor 2 personen

2 wrap tortilla's, 50 gr geraspte pittige kaas (bijv. extra belegen), 2 bosuitjes, 150 gr maïs uit pot, 2 tomaten, 50 gr sla (100 gram), 1 eetl. chilisaus, ½ eetl. olie, een paar blaadjes koriander

Verwarm de oven voor op 200°C. Was de bosui en snijd deze in ringetjes. Beleg 1 grote tortilla's met de kaas en de helft van de bosui en bestrooi met (versgemalen) peper, leg de andere tortilla erop. Bak de tortilla 5-6 minuten in de oven. Was de tomaten en snijd deze in blokjes. Was de sla en snijd deze fjn. Schep de maïs om met de tomaat, de botersla en de rest van de bosui. Breng op smaak met zout, de chilisaus en de olie en bestrooi deze salade met koriander. Snijd de tortilla in 4 punten en serveer met de salade.

bron: www.mijnreceptenboek.nl / www.ah.nl

Eikenbladsla met geitenkaas

bijgerecht voor 2 personen

1 krop eikenbladsla, 4 gedroogde tomaten in olijfolie, 75 gr (gerookte) geitenkaas, 3 eetl wijnazijn, 2 eetl olijfolie, peper en zout, 1 theel zachte honing of diksap, 2 eetl geroosterde pijnboompitten

Snijd de tomaten in reepjes. Was de sla, snijd deze in kleinere stukken en meng de stukjes tomaat en de kaas erdoor. Klop de dressing en meng deze door de salade. Bestrooi de salade met geroosterde pijnboompitten. Deze sla past goed bij een bonen- of linzenschotel.

Penne met roomandijvie en knoflookkruim

hoofdgerecht voor 2 personen

150 gr volkoren penne, 1 struik andijvie (ca. 400 g), 2 eetlepels olijfolie, ½ ui, ½ bekertje creme fraiche (125 ml), 1 eetl verse tijmblaadjes, 2 sneetjes oud bruinbrood of wit zonder korst, 1 teen knoflook

Kook de penne in ruim water met zout beetgaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd de harde onderkant van de andijvie en verwijder de harde nerven.
Was de losse bladeren en laat goed uitlekken. Snijd ze grof. Pel en snipper de ui. Verhit in een koekenpan 1 eetlepel olie en fruit de ui.
Bak de andijvie mee: voeg steeds een flinke hand andijvie toe als de vorige portie is geslonken. Roer de creme fraiche en de tijm erdoor en houd op laag vuur warm.

Maal het brood fijn met de staafmixer, hakmolen of de keukenmachine. Verhit in een andere koekenpan de rest van de olie.
Bak het broodkruim krokant. Pel de knoflook en pers deze uit. Schep er de knoflook met zout naar smaak door en bak nog 30 seconden. Giet de pasta af en schep deze door de andijvie. Breng op smaak met peper en zout en verdeel de pasta over 2 diepe borden. Bestrooi met het krokante broodkruim.

naar boven
naar boven