Pakketbrief week 29, 20 juli 2011

logo

Waarom geen kunstmest? (1)

De natuurwetenschap kent twee basiswetten, die volgens haar altijd van toepassing zijn. De eerste is: alles in de natuur streeft naar lagere energie. Voorbeelden daarvan zie je overal om je heen: water, dat altijd naar het laagste punt stroomt, een steen, die altijd omlaag valt etcetera.
De tweede is: alles in de natuur streeft naar hogere entropie. Entropie betekent zoveel als bewegingsvrijheid van de deeltjes waaruit iets is opgebouwd. Voorbeelden hiervan zijn: als zout in water terechtkomt, gaat het meteen oplossen en al het water zal binnen korte tijd zout gaan smaken. Als er per ongeluk wat gas ontsnapt bij het aansteken van het fornuis, verspreidt het zich binnen de kortste keren door de lucht in de hele omgeving van dat fornuis en je kunt het overal ruiken.
Voor de dode natuur is het geen vraag: overal om je heen kun je zien dat deze wetten altijd geldig zijn. Maar hoe zit dat met de levende natuur?

Een plant groeit tegen de zwaartekracht in, ze brengt zichzelf van een laag naar een hoger energieniveau. Bovendien neemt ze koolzuurgas en waterdamp, stoffen met een hoge mate van bewegingsvrijheid, uit haar omgeving op en legt deze vast in de vaste stof glucose, die een lage entropie en een hoge energie heeft… ze tart dus de basiswetten van de natuurwetenschap!
De wetenschap zou de wetenschap niet zijn als ze daar niet een verklaring voor bedacht had: een plant kan binnen de grenzen van haar eigen organisme weliswaar tegen deze wetten ingaan en netto meer orde scheppen, maar dat kan ze alleen door in haar omgeving nóg meer chaos te produceren, zodat in de kosmos als geheel netto altijd de chaos toeneemt.
Maar dit is echt een bedachte verklaring, die puur speculatief is - nooit bewezen en niet bevredigend wat mij betreft.
Ik denk dat de juiste conclusie deze is: het leven is een wezenlijk andere kwaliteit dan de dode stof, het kent zijn eigen, principieel andere wetmatigheden…

Wouter

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
IJsbergsla - 't Leeuweriksveld
Bospeen - 't Leeuweriksveld
Prei - 't Leeuweriksveld
Trostomaten - Tuindersdijk, Erica
Romanesco - Eko de Eerste, Marknesse

In week 30 verwacht:

Groene bataviasla, courgette, …


! Vakanties tijdig doorgeven a.u.b.

De zomervakantie komt eraan. Geef eventuele afwezigheid tijdig aan ons door!
Of doe buren, vrienden of kennissen een plezier en schenk uw pakket gedurende de vakantie aan hen.


Concert Tedesca

Zaterdag 30 juli a.s. geeft de Duitse muziekgroep Tedesca weer een concert in onze schuur. Ze spelen en zingen prachtige geestelijke en wereldlijke muziek uit de middeleeuwen en de renaissance, op een groot scala aan instrumenten als harp, doedelzak, vedel, draailier, éénhandfluit met trommel, schalmei, kromhoorn. Toegankelijke muziek, ook voor kinderen prima geschikt.
Aanvang 20.00u, entree 10,- kinderen 5,-


Versaanbod

De complete lijst krijgt u op verzoek wekelijks toegemaild.
Neem hiervoor contact op met info@leeuweriksveld.nl.

U kunt ook kijken in de Webwinkel.


Recepten

Romanesco

is een zeer decoratieve bloemkool. Ze wordt ook wel torentjesbloemkool genoemd. De kool heeft een zachte koolsmaak en is snel gaar. Romanesco kun je in elk bloemkoolrecept gebruiken.

Gegratineerde romanesco

bijgerecht voor 2 personen

400 gr romanesco, 30 gr boter, 2 theel. bloem, ½ kop melk, zout, peper, nootmuskaat, 1/3 kop geraspte kaas, 2 eetl paneermeel

Verwarm de ovengrill voor. Snijd de romanesco in roosjes. Kook de roosjes in een pan met een bodempje water in 8 à 10 minuten net gaar. Verhit 30 gr boter in een pannetje. Voeg de melk en de bloem toe. Roer tot de saus kookt en indikt. Breng hem op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Doe de romanesco in een ovenschaal en schenk de saus erover. Meng de geraspte kaas met het paneermeel. Strooi dit mengsel over de romanesco. Bak de romanesco 2 minuten onder de hete grill tot hij goudbruin is.

Macaroni met tahoe of kip, worteltjes en prei

hoofdgerecht voor 2 personen

100 gr tahoe of kip, 3 eetl ketjap manis, 50 gr hazelnoten, 150 gr (volkoren) macaroni, zout, 3 eetl olie, 200 gr prei, 200 gr worteltjes, 1 bekertje creme fraiche, 75 gr geraspte kruidenkaas, vers gemalen peper

Snijd de tahoe in blokjes en sprenkel de ketjap erover. Laat 10 minuten intrekken. Was de prei en snijd deze in ringen. Was de worteltjes en schrap ze eventueel. Hak de hazelnoten grof. Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan goudbruin. Kook de macaroni gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verhit de helft van de olie en bak de tahoe rondom snel bruin of bak de kip 10 minuten. Schep de tahoe of kip uit de pan en voeg de rest van de olie toe. Bak de prei en de wortelen al roerend ongeveer 3 min. Schep de groenten uit de pan. Verhit de creme fraiche in dezelfde pan en roer er de kaas door. Laat de macaroni goed uitlekken en schep deze in een schaal. Meng er vervolgens de kaassaus, de tahoe en de groenten door. Voeg naar smaak zout en peper door en strooi er de geroosterde hazelnoten over. Direct serveren.

Zomerse ijsbergsalade met worteltjes

bijgerecht voor 2 personen

½ kleine ui, zout, peper, 75 g volle yoghurt, 1½ eetl mayonaise, 2 eetl melk, ½ theel geraspte citroenschil, ½ eetl citroensap, wat suiker of honing naar smaak, 3 of 4 worteltjes, ½ krop ijsbergsla, 1½ eetl gehakte peterselie

Pel de ui en snij deze in smalle reepjes. Doe de ui in een schaal, strooi er wat zout op en kneed het zout door de uireepjes zodat de ui zacht wordt. Voeg de yoghurt, mayonaise en de melk toe en roer alles goed door elkaar. Op smaak brengen met de citroenrasp, citroensap, suiker of honing en peper naar smaak. Was of schrap de worteltjes. Rasp ze grof. Maak de ijsbergsla schoon en snij deze in dunne repen. Meng de ijsbergsla met de wortelrasp en peterselie door de saus.

Tomaten-roomsoep van verse tomaten

lunch- of voorgerecht voor 3 à 4 personen

500 gr tomaten, ½ stengel bleekselderij, 1 prei, 2 worteltjes, 1 ui, 2 aardappelen, 1 laurierblaadje, beetje tijm, 1 eetl olie, klein handje peterselie, scheutje (slag)room of creme fraiche, versgemalen peper en zout, stokbrood, kruidenboter

Maak de groentes schoon en snijd ze in grove stukken. Schil de aardappels en snijd deze in stukken. Prei, wortel en ui 10 minuten zachtjes stoven in de olie. Voeg er 1,25 liter water bij en breng aan de kook. Voeg nu de tomaten, de aardappelen, de bleekselderij, de tijm en het laurierblaadje toe. Laat de soep een half uurtje zachtjes koken. Laurierblaadje er uit halen en de soep pureren. Op smaak brengen met zout en peper. Voeg de peterselie en een scheut room toe. Nog eventjes aan de kook brengen. Serveer direct met versgebakken stokbrood besmeerd met kruidenboter.

naar boven
naar boven