Pakketbrief week 32, 8 augustus 2012

logo

Leemstuc en koken

Een dezer dagen is het grote raam in de zuidgevel van de schuur geplaatst en dat is voor dit jaar de afsluiting van de verbouwing van de schuur. We kijken er met plezier tegenaan. Nu we voorlopig klaar zijn met de bedrijfsgebouwen gaan we ook een stukje binnenshuis doen en zijn zodoende bezig met leemstuc. Fred Bloemendaal en Angela Wolbers zijn klanten van ons die een ecologisch bouwbedrijfje hebben (www.bloemendaalprojecten.nl).
Zij hebben de leemstuc-klus aangenomen en wijzelf staan ze zoveel mogelijk terzijde. Bijna iedereen die hier over de vloer komt, heeft al een proefje gedaan, want het is een mooi te verwerken materiaal, droogt langzaam en laat zich goed vormen. Ook de kinderen hebben de nodige vierkante meters mee gewerkt.

En één van onze dochters heeft het koken ontdekt en haar lekkerste groentecreatie mag hier wel vermeld worden:

Koolrabi in blokjes
Courgette in schijven
Verse capucijners
In een bakpan een beetje olie verhitten en dan de groentes langzaam op een zacht vuur beetgaar stoven. Op smaak brengen met een beetje zout en peper. Lekker met pitabroodjes en (tofu)gehakt.

Nu nog een beetje zomers weer erbij want onze spelt is zo goed als rijp en moet gedorst worden. Omdat bij spelt de korrels heel goed "verpakt" zijn in meerdere lagen schillen is het extra belangrijk dat hij goed droog is.

Kathinka

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Rode bataviasla - 't Leeuweriksveld
Sperziebonen - 't Leeuweriksveld
Bospeen - 't Leeuweriksveld
Prei - 't Leeuweriksveld
Paprika - van Schie, Ens

In week 33 verwacht:

IJsbergsla, sperzieboontjes, courgette/tomaten, romanesco, uien


Acties week 33

Suikermaïs*/st 1,50
Knolvenkel*/500g 1,25

* = eigen produkt van 't Leeuweriksveld

Wij hebben een mooie webwinkel met een compleet assortiment bio-levensmiddelen:
www.leeuweriksveldwinkel.nl
Neem eens een kijkje en laat u verrassen!

! Vakanties tijdig doorgeven a.u.b.

De zomervakantie is aangebroken, geef eventuele afwezigheid minimaal een week van tevoren aan ons door.
Of doe een buur, vriend of kennis een plezier en schenk uw pakket gedurende de vakantie aan haar of hem.


Recepten

Prei-rozijnenschotel

400 g kleine aardappeltjes
600 g prei
4 tomaten
1 knoflookteentje
30 g boter of margarine
50 g amandelpitten
40 g rozijnen
5 theelepels mint(poeder)
250 ml groentebouillon
bloem om te binden
1 bosje peterselie
kerrie
zout

Aardappeltjes schillen, of schrappen en halveren. De prei in ca. 7 cm. lange stukken snijden.
De aardappelen koken ca. 20 minuten. De prei na ca. 5 minuten erbij doen.
De tomaten in vieren verdelen en het middenste ervan verwijderen. Het vruchtvlees en de knoflookteen klein snijden en kort aanbraden.
De kruiden toevoegen met een beetje water. Rozijnen toevoegen.
Bloem met de koude groentebouillon mengen en met tomaat, knoflook, rozijnen en kruiden aan de kook brengen tot een gebonden saus ontstaat.
Op smaak brengen met kerrie en zout. De aardappeltjes en prei afgieten en opdienen.
De saus erover met wat overgebleven peterselie.

Gesmoorde paprika

2 uien
3 paprika's
3 trostomaten
25 g boter
3 eetl. olijfolie
1 theel. oregano
2 theel. balsamico-azijn
zout

Pel de uien en snijd ze in halve ringen. Verwijder de zaadjes van de paprika's en snijd ze in smalle repen.
Ontvel de tomaten, verwijder de zaadjes en het vocht en snijd ze in stukjes. Verhit de boter met olie in een braadpan en bak de ui al roerend op laag vuur 10 minuten.
Voeg de paprika toe en roerbak het 8 minuten. Voeg de tomaat en oregano toe en laat het 10 minuten afgedekt pruttelen.
Voeg de azijn toe en breng het op smaak met zout. Laat het geheel al roerend 5 minuten koken tot het vocht verdampt is.

Romige spaghetti met sperziebonen

300 g spaghetti
1 el olijfolie
2 uien, gesnipperd
300 g rundergehakt
500 g sperziebonen
1 bakje mascarpone (zachte roomkaas, 250 g)
1 el kappertjes
zout, peper

Verwijder de steeltjes van de sperziebonen. Kook deze 5 min.
Kook de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verhit ondertussen in een ruime koekenpan de olie en fruit de ui 3 min.
Voeg het gehakt toe en bak het rul. Schep er de sperziebonen bij en bak 5 min. mee.
Schep af en toe om. Schep de mascarpone door het mengsel en laat op laag vuur smelten.
Roer de kappertjes erdoor en breng op smaak met peper en zout. Giet de spaghetti af en schep door de saus.
Lekker met Parmezaanse kaas.

Wortels met honing & gember

500 g wortels
60 g boter
2½ el. honing
snufje gemberpoeder of verse geraspte gember
½-1 el. citroensap (naar smaak)

Kook water in een pan en voeg de wortels toe. Laat even 5 minuten koken.
Afgieten en afkoelen met koud water. Zet een braadpan op een laag vuurtje en voeg boter en honing toe.
Daarna de gember en citroen eraan toevoegen.
Roer nu de wortels erdoor en even laten door pruttelen tot alles gaar is.

Pittige wortels

500g wortels
½ theel. kurkuma of gemberpoeder
½ theel. mosterdzaad
1 teen knoflook
1 theel. sambal of chilipeper
zout
2 eetl. olie
1 theel. honing
1 eetl. citroensap

Snijd de wortel in schijfjes, pers de knoflook.
Kook de wortelstukjes 3 minuten in een laagje water zo dat ze nog niet echt gaar zijn.
Fruit de knoflook met specerijen 5 minuten in hete olie en voeg er de uitgelekte wortelstukjes aan toe.
Voeg honing en zout toe en roer het geheel een paar maal om. Laat nog een paar minuten met deksel op de pan op een laag pitje staan.
Voeg eventueel een klein scheutje water toe om aanbakken te voorkomen.
Besprenkel deze pittig gekruide wortelen met citroensap vlak voor het opdienen.
Heerlijk bij gekookte rijst.

naar boven
naar boven