Pakketbrief week 35, 29 augustus 2012

logo

Aan zee

Vorige week hebben we een week aan de Noordzee doorgebracht. Na een kleine zoektocht op het wereldwijde web kwam er als mooiste locatie én waar ook nog plek was een bd-boerderij tussen Bergen en Schoorl, de Noorderhoeve. Dat is een gemengd bedrijf met als hoofdinkomen zorg. Er werken hier een grote groep volwassenen met verschillende achtergronden, sommigen wonen er ook permanent. Wij zaten met een tent op de camping en gingen dan naar de zee of de duinen, maar we hebben natuurlijk ook gekeken hoe zij het daar doen.
Het is veelzijdig en kleinschalig en duidelijk dat er niet zoveel druk op de landbouw ligt, veel werk is handwerk, afgestemd op de zorgvragers. 7 boeren hebben de leiding. Voor de koeien, de tuin en zelfs voor de verzorging van alles wat gecomposteerd wordt, is er iemand. Dat geeft van buiten gezien een heel rustige sfeer. Dat zal wel minder zijn in het kantoor, waar twee mensen voltijds bezig zijn met het uitwerken van zorgplannen, het voldoen aan alle regels en het binnenhalen van de zorggelden. Onze kinderen hebben gekeken naar het melken en zelfs in de tuin mee geholpen.

En: er was een Duits gezin daar aan het kamperen met twee dochters van 9 en 7 en zij hebben een biologisch tuinbouwbedrijf (!) van 36 ha in Baden-Württemberg met fruit, wijnbouw, asperges en vroege aardappels, daar hebben we ook heel wat gesprekken mee gevoerd.
Zo zaten we dus al weer lekker in het vak, maar dat heeft deze week juist voor ons extra verrijkt, want ons eigen bedrijf werd goed opgevangen door alle medewerkers en vrijwillige helpers, waardoor we een heerlijke week hebben gehad, waar ook het weer goed meedeed.

Kathinka

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
IJs- of kropsla - 't Leeuweriksveld
Spek- of snijbonen - 't Leeuweriksveld
Prei of suikermais - 't Leeuweriksveld
Paksoy - 't Leeuweriksveld
Rode biet - 't Leeuweriksveld

In week 37 verwacht:

Waspeen, spek/snijbonen, rode bindsla, paprika, …


Acties week 36

Rode bindsla*/st 0,80
Suikermais*/st 1,00

* = eigen produkt van 't Leeuweriksveld

Wij hebben een mooie webwinkel met een compleet assortiment bio-levensmiddelen:
www.leeuweriksveldwinkel.nl
Neem eens een kijkje en laat u verrassen!


Recepten

Paksoi met macaroni en ei

hoofdgerecht voor 2 personen

1 struikje paksoi
1 ui
een klont boter of een scheutje olie
scheutje melk
2 eieren
½ theel. tijm
peper en zout
150 gr macaroni of een andere pastasoort
ev. 3 eetl. tomatenpuree
ev. geraspte kaas

Was de paksoi en snijd deze in smalle reepjes. Pel en snipper de ui.
Kook de macaroni beetgaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Fruit de ui in boter en voeg de paksoi er beetje bij beetje aan toe. Bak even.
Klop de eieren los met een scheutje melk, tijm, peper en zout erdoor geklopt. Bak hiervan een roerei.
Giet de macaroni af. Snijd het roerei in kleine stukjes of brokjes en meng dit met de paksoi door de gekookte macaroni.
Breng op smaak met peper en zout. Naar wens kunt u er ook tomatenpuree of geraspte kaas door mengen.

Rode biet met geitenkaas en walnoten

voor-/bijgerecht voor 2 personen

500 gr bietjes
400 gr zachte geitenkaas
2 dessertlepels vloeibare honing
3 eetl azijn
2 theel mosterd
8 eetl olie
zout, peper
2 eetl klein geknipte bieslook
200 gr gemengde sla
150 gram walnoten

Kook de bietjes, laat ze afkoelen en haal de schil eraf. Snij uit elke rode biet een aantal plakken van ca. 2 cm dik.
Snij de rest van de biet in dobbelsteentjes. Verwarm de grill van de oven voor.
Meng azijn en mosterd en schenk hier al roerend de olie bij. Breng op smaak met zout en peper en bieslook en marineer hiermee de blokjes biet.
Verdeel de geitenkaas over de plakken biet en bedruppel de kaas met de vloeibare honing. Schuif de plakken biet met geitenkaas onder de hete grill tot de kaas licht begint te kleuren.
Verdeel de slablaadjes over de borden. Schep de blokjes biet met de dressing hierover.
Leg de gegrilde biet met kaas in het midden en bestrooi met de walnoten.

Spekbonen/snijbonen met tomaat

bijgerecht voor 2 personen

200 gr spekbonen of snijbonen
2 tomaten
½ ui
eventueel ½ teentje knoflook
1 eetl olijfolie
½ theel bonekruid
½ theel tijm
zout en peper

Puntjes en draden van de bonen verwijderen. Eventueel bonen kleiner snijden.
Halve ui pellen en snipperen. Knoflook fijnsnijden.
Olie verwarmen en ui en knoflook fruiten. Bonen, kruiden en een bodempje water toevoegen.
De bonen in ca. 15-20 minuten gaar stoven. Intussen de tomaten ontvellen (evt) en in stukken snijden.
Vlak voor het einde toevoegen en goed laten doorwarmen.

Prei met gorgonzola

bijgerecht voor 2 personen

400 gr prei
een scheutje olijfolie
50 gr gorgonzola (blauwe schimmelkaas)
50 gr creme fraiche of meer naar smaak
peper en zout
1 teen knoflook

Was de prei en snijd ze in ringen. Pers de knoflook.
Fruit de prei in de olie en laat het geheel met het deksel op de pan nog 10 min. smoren onder regelmatig omscheppen.
Snijd de gorgonzola in stukjes en roer ze met de creme fraiche door de prei. Nog een paar minuten laten stoven tot de gorgonzola gesmolten is.
Knoflook erdoor roeren en op smaak brengen met peper en zout. Lekker met rijst.

Zomerse sla

bijgerecht voor 2 personen

½ krop sla
½ ui
2 tenen knoflook
1 tomaat of enkele cherrytomaatjes
4 eieren
¼ rode paprika
¼ komkommer
10 zwarte olijven zonder pit

Dressing:
olijfolie
azijn(balsamico)
mosterd
suiker
zout, peper

Kook 4 eieren hard. Was de sla.
Snijd de ui en knoflook zeer fijn. Tomaat, paprika, komkommer en olijven in stukjes snijden (max 1cm).
Sla mixen met tomaat, ui, paprika, komkommer, knoflook, olijven en 2 in kleine stukjes gesneden eieren. Dressing maken door de ingrediënten te mengen.
Dressing proeven en mixen met sla. In partjes gesneden (2) eieren als decoratie op sla neerleggen.

naar boven
naar boven