Pakketbrief week 43, 24 oktober 2012

logo

Herfst

De laatste dagen hebben we genoten van heerlijk herfstweer. Als de zon doorkwam werd het lekker warm. De roodborstjes zijn 's ochtends uit volle borst aan het fluiten, de laatste wespen, hommels en vlinders vliegen nog eens rond, de geiten zijn weer bronstig en mekkeren maar door en de bomen staan in volle kleur. Ik hoop dat de volgende storm nog even op zich laat wachten.
De aardappels zijn bijna allemaal gerooid onder mooie omstandigheden. Een schoonmaakploeg van vier mensen heeft een dag lang zitten poetsen in de oude tunnelkas om de aanslag van het ijzerwater van de folie eraf te krijgen, met goed resultaat. Allebei de kassen zijn even weer helemaal leeg, behalve de cherrytomaatplanten; en worden opnieuw beplant met veldsla, winterpostelein en winterspinazie. Het sperziebonenseizoen hebben we dus nu op 't Leeuweriksveld echt afgerond, maar als ik zie wat nog alles op het land staat, dan is er nog volop keuze.

Kathinka

Uitnodiging

Concert met muziek uit middeleeuwen en renaissance door de groep "tedesca"

Al een aantal jaren hebben we elke zomer een concert gegeven in onze boerenschuur. Dit jaar spelen we op 1 november. Dan is het al een beetje koud in onze schuur en daarom nodigen we jullie deze keer uit in de vrije school in Emmen.

Op de sporen van de Europese folklore is het thema van de avond. Ook heel geschikt voor kinderen en daarom begin:
19 uur, basisschool De Stroeten, Stroetweg 10 te Emmen
Entrée € 10,- (kinderen € 5,-) incl. pauzesnack.

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Groene Bataviasla - 't Leeuweriksveld
Spruiten - 't Leeuweriksveld
Waspeen - 't Leeuweriksveld
Paksoy - 't Leeuweriksveld
Radijs - 't Leeuweriksveld
Paprika - Tuindersdijk, Erica

In week 44 verwacht:

rode bieten, bloemkool?, veldsla of rode bataviasla, prei, …


Acties week 44

Spruiten*/500g 1,40
Appels Santana/kg 1,95
Witte basmatirijst/500g 2,19

* = eigen produkt van 't Leeuweriksveld

Wij hebben een mooie webwinkel met een compleet assortiment bio-levensmiddelen:
www.leeuweriksveldwinkel.nl
Neem eens een kijkje en laat u verrassen!

De Edda als winterbezinning

We maken in deze cursus kennis met de Vóluspá, het scheppingsverhaal van de IJslandse mythologie. De tekst is krachtig en beeldend, en deze beelden ga je zelf vormgeven in kleur op papier.
3 ochtenden, € 45. Meer info en aanmelding bij:
ateliergeerlings@xs4all.nl, Marion Geerlings, 0591-564430

Recepten

Bruine bonenschotel met paksoi

hoofdgerecht voor 2 personen

100 gr gehakt, 1 ui, 1 Spaans pepertje, 75 gr spek, ½ rode paprika, 1 paksoi, 1 grote pot bruine bonen, 200 gr gehakte tomaten uit blik, chilipoeder of chilisaus naar smaak, peper en zout naar smaak, olie

Pel de ui en snijd deze fijn. Ontdoe de peper van de zaadjes en snijd de peper in stukjes. Snijd het spek fijn. Was de paprika en snijd deze in stukjes. Was de paksoi en snijd deze in reepjes. Verhit de olie in de wok en bak het gehakt rul. Voeg de ui, de pepertjes, de spek en de paprika toe en bak een paar minuten door. Daarna de paksoi en gehakte tomaten toevoegen en een paar minuten laten koken. Laat de bruine bonen uitlekken en voeg deze toe. Nog even goed doorwarmen. Maak op smaak met chilipoeder of chilisaus, peper en zout. Lekker met appelmoes.

Vegetarische hutspot

hoofdgerecht voor 2 personen

500 gr kruimige aardappelen, 600 gr winterpeen, 2 à 3 grote uien, 2 schijven zachte geitenkaas (of meer, voor liefhebbers), gembersiroop, koriander, 1 eetl sambal oelek, plantaardige boter of olie om in te bakken, zout

Schil de aardappelen en snij ze in gelijke stukken. Schil of schrap de winterpeen en snij ze in even grote stukken als de aardappelen. De uien in ringen snijden. Verwarm de oven voor op 250°C. Kook de aardappelen en peen 20 minuten met wat water en zout samen in een pan. Bak in een andere pan de uienringen glazig en lichtbruin. Aardappelen/peen afgieten en stampen met de uien en het vet uit de pan van de uien. Sambal, gembersiroop en zout naar smaak erdoor mengen. Hutspot in ingevette ovenschaal doen en schijven geitenkaas er bovenop leggen. Gembersiroop erover druppelen, schaal 10 minuten in de oven zetten, zodat de kaas smelt. Serveren met fijngehakte koriander.

Bataviasla met radijs, tomaat en komkommer

bijgerecht voor 2 personen

½ krop (batavia)sla, ½ kleine ui, ¼ komkommer, 1 tomaat, ½ bosje radijs, 1 mespuntje mosterd, 2 eetl. olie, 1 eetl. azijn, zout, peper

De sla wassen, scheuren en in een vergiet laten uitlekken. De ui pellen en in dunne ringen snijden. Komkommer, tomaat en de helft van de radijsjes wassen en in plakjes snijden. De rest van de radijsjes 4x insnijden en in kommetje koud water ca. 20 min laten openbuigen. In een kommetje een sausje roeren van de mosterd, olie, azijn, zout en peper. Doe sla, ui, komkommer, tomaat en plakjes radijs in een slabak. Vlak voor het opdienen het slasausje erover schenken. Schep het luchtig om en garneer het met de radijsbloemetjes.

Gebakken spruitjes met tijm en honing

bijgerecht voor voor 2 personen

500 gr spruitjes, 2 eetl boter, 1 flink sjalotje of kleine ui, 2 theel. tijm, 100 ml bouillon van blokje of poeder, 1 flinke eetl. honing, zout en peper

Maak de spruitjes schoon. Pel en snipper de sjalot of ui. Verhit de boter in de wok. Bak de ui hierin glazig. Voeg dan de spruitjes toe en bak deze al omscheppend mee. Voeg de tijm en de bouillon toe en laat de spruitjes in plm. 8 - 10 minuten (tussendoor proeven!) beetgaar worden. Voeg de honing toe en bak deze al omscheppend nog even mee. Maak de spruitjes op smaak met peper en zout.

naar boven
naar boven