Pakketbrief week 43, 22 oktober 2014

logo

Een wandeling door een stukje Drenthe

Twee weken geleden hebben Wouter en ik een bijzondere middag gehad: we deden mee aan een wichelroedewandeling. Het was om te oefenen met het werktuig wichelroede, verbazingwekkend, dat in principe iedereen daar ergens mee om kan gaan, maar daarnaast was het ook nog een bijzondere wandeling door de geschiedenis van Drenthe. We volgden een wandelpad langs het hunebed "de papeloze kerk" tussen Noord Sleen en Schoonoord. Daar zijn ook nog andere oeroude gecultiveerde plekken zoals een plek met akkers uit de hunebedcultuur en een grafveld met wel 124 grafheuvels.

Ik vind het altijd heel boeiend, om me proberen in te voelen, hoe het leven toen geweest is. De mensen waren zeker zeer gevoelig voor energieën en krachten uit de verre kosmos en de aarde zelf, want al hun plekken bevonden zich altijd op bijzondere krachtlijnen. (dit kan je dan weer leren waarnemen met de wichelroede). En ook op een ander vlak waren zij eigenlijk heel modern: Ze hadden veel gemeenschappelijk eigendom, of gebruikten het land gemeenschappelijk. In ons huidige recht en wetgeving zit heel veel Romeins recht. Misschien zou het een grote stap vooruit zijn om ons eens wat meer bezig te houden met onze nog veel oudere voorouders.
Ik zie daar een verbinding met de ideeën van bd-landbouw en dat grond geen handelswaar moet zijn.

Kathinka

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Groene bataviasla- 't Leeuweriksveld
Spruiten- 't Leeuweriksveld
Rucola- 't Leeuweriksveld
Rode biet- 't Leeuweriksveld
Paprika- Ruud van Schie, Ens
Bloemkool- Eko de eerste, Marknesse

In week 44 verwacht:

Prei, pompoen, wortelpeterselie, veldsla, spitskool/koolrabi.

De Aanschuiftafel in Emmen

Voor € 10,- een gezonde maaltijd met biologische ingrediënten. Iedere woensdag om 18.00 uur.
Nabershof, Noordeind 21, Emmen.
Opgave: de maandag ervoor tot 19.00 uur via mail aanschuiveninemmen@gmail.com
of telefoon 06 19 19 99 34.
Eten: wat de pot schaft, dieetwensen kunnen worden doorgegeven.

NIEUW: éénpersoons-combi

De eenpersoonscombi bevat minimaal 3 soorten groente en 2 soorten fruit, wordt door ons geleverd in een klein blauw kratje en kost € 6,95 per week.

Er is een gratis krant verschenen: Rudolf Steiner als maatschappijvernieuwer. Van harte aanbevolen! Op verzoek te verkrijgen via 't Leeuweriksveld.

Velt Eco Van Grond tot Mond organiseert op 23 oktober een lezing Werken aan een gezonde bodem. Looackers 29A, 7824 NJ Emmen. Meer info/aanmelden via Kostvlies16@gmail.com

Obstacle run Zandpol

Ton, onze blauwe bessenteler, is ook op ander gebied actief! Op zo. 9 november organiseert hij met zijn loopgroep Nieuw-Amsterdam-Veenoord een Obstacle run. Met onder andere strobalen van 't Leeuweriksveld als obstakels. Afstanden 4, 8 of 12 km. Aanvang 13u, kosten €7,50, meer info en aanmelden via runzandpol@gmail.com

Mantrazingen

Voor wie van het zingen van mantra's houdt is daar op zondag 2 november gelegenheid voor in het Centrum Welzijn & Ontspanning, De Goornhoek 5 te Sleen.
Tijd: van 11.00 - 12.30 uur en de kosten zijn 12,50 euro incl. koffie / thee en iets lekkers. De bijeenkomst staat onder leiding van Jan Linssen. Informatie en opgave zie www.deyogaboom.nl onder 'Workshops'.


Recepten

Ovenschotel met bietjes speciaal

hoofdgerecht voor 2 personen

350 gr bieten, 1 ui, 1 appel, een handje rozijnen, een scheutje olijfolie, ½ eetl. dilletopjes of bieslook, peper en zout, 2 laurierblaadjes, 3 eetl. citroensap of 2 eetl. azijn, 150 gr paste, een blikje tonijn of makreel, ½ eetl. mosterd, 1 dl. yoghurt, evt. geraspte kaas

Pel en snipper de ui. Snijd de appel in kleine stukjes. Was de rozijnen. Schil de rauwe bieten en snijd ze in kleine blokjes. Fruit de ui in de olie en voeg er de bietjes aan toe. Schep het mengsel enkele malen om. Voeg appel, rozijnen, citroensap of azijn, laurierblaadjes en zout toe. Laat met het deksel op de pan alles ongeveer 10 tot 15 min. zacht stoven. Schep af en toe om en voeg een scheutje water toe. Kook ondertussen de pasta in water met zout beetgaar. Giet de pasta af en roer er een scheutje olijfolie door. Verwarm de oven voor op 190°C. Vet een ovenschaal in. Schep een laagje pasta in de schaal. Leg daarop stukjes vis en daarop het bietjesmengsel. Herhaal de lagen ongeveer 3 maal. Giet een mengsel van yoghurt, mosterd, dille of bieslook en zout over de schotel en bestrooi deze naar wens met geraspte kaas. Zet de schotel ruim een half uur in de voorverwarmde oven. Variatie: In plaats van vis kunt u ook gebakken, gekruide tofureepjes of spekreepjes en champignons gebruiken.

Oosterse bloemkoolsoep

bijgerecht voor 2 personen

1 bloemkool, 2 uien, 2 teentjes knoflook, 1 grote aardappel in stukken, olie, 1 liter water, 2 eetl bouillon of 2 bouillonblokjes, 2 theel korianderpoeder, 2 theel kurkuma, 1 theel komijnpoeder, 1 theel mosterdzaad, 1 theel gemberpoeder, 2 dl zure room of yoghurt, peper, zout, alfalfa of vers korianderblad

Was de bloemkool en verdeel de bloemkool in roosjes. Pel en snipper de uien en knoflook. Schil de aardappel snijd deze in stukken. Bak de ui met de knoflook in de olie. Voeg water, bouillon, specerijen, aardappel en bloemkool toe en kook alles gaar in 10-15 min. Pureer de soep en voeg zure room toe. Maak op smaak met peper en zout. Garneer elk bord met een plukje alfalfa of fijngeknipt korianderblad.

Spruitjes met gebakken ui en paprika

bijgerecht voor 2 personen

350 gr spruiten, ½ paprika, 1 (rode) ui, ½ theel. gedroogde tijm, 75 gr feta kaas, olijfolie

Verwijder bij de spruitjes de buitenste, lelijke blaadjes verwijderen en was ze. Spruitjes in een bodempje water in 5 à 10 min. gaar koken. Ui in ringen snijden en fruiten in olie. Paprika wassen, van het zaad ontdoen, in smalle reepjes snijden en samen met de tijm toevoegen aan de uien. 5 à 10 min. roerbakken op een middelhoog vuur. Feta in kleine blokjes snijden en toevoegen aan de gebakken groenten. Spruitjes serveren met het gebakken groenten-kaasmengsel.

Vegetarische pasta met champignons en paprika

hoofdgerecht voor 2 personen

150 gram champignons, eventueel 100 gram vegetarische ham, 125 gram verse spaghetti, ½ rode paprika, 1 kleine ui, 2 kleine teentjes knoflook, ½ eetlepel olijfolie, 30 ml witte wijn, 75 ml creme fraiche, 35 gr rucola

Maak de champignons schoon met keukenpapier en snijd ze in stukken. Pel en snipper de ui. Was de paprika en snijd deze in kleine stukjes. Was de rucola en snijd deze eventueel kleiner. Verhit in een hapjespan de olie en fruit de ui en de paprika 5 minuten. Bak de champignons en de ham 5 minuten mee. Pers de knoflook en voeg deze toe aan de ui, champignons, paprika en bak nog 1 minuut. Roer de wijn en de creme fraiche erdoor en houd de saus op een laag vuur warm. Kook ondertussen de verse spaghetti in 5 minuten gaar. Giet de spaghetti af en voeg toe aan de champignonsaus. Schep de rucola erdoor en serveer direct.

bron: www.mijnreceptenboek.nl

naar boven
naar boven