Pakketbrief week 49, 3 december 2014

logo

Van buiten naar binnen

Weersomslag: Er wordt in de pauzes meteen al weer over de elfstedentocht gespeculeerd…

Het wordt nu buiten weliswaar rustiger, maar we hoeven ons nog niet te vervelen. We hebben een opdracht voor 25 kerstpakketten, gevuld met biologische lekkernijen, daarvoor hebben we al wat voorraden in de winkel staan. 24 dec is dit jaar op woensdag, en het is altijd een heel logistiek gebeuren, om alles en iedereen op de goede plek te krijgen: de groothandels moeten een dag eerder leveren, de bakker moet weten, wanneer die rond de feestdagen gaat leveren. Het dubbele pakket willen we natuurlijk net zo gevarieerd maken als het enkele, en de winkelklanten moeten de openingstijden rond de feestdagen weten.

En we zijn druk bezig met het oefenen van het kerstspel, een hele mooie voorbereiding op de kerstdagen, in de Vrije school worden elke adventsmaandag de kinderen door een groepje ouders ontvangen, die zingend met een kaarsje door het gebouw trekken.
Zo verplaatsen zich de buitenactiviteiten meer naar binnen.

Kathinka

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Koolrabi- 't Leeuweriksveld
Winterpostelein- 't Leeuweriksveld
Knolselderij- 't Leeuweriksveld
Zuurkool- Kramer, Z-Scharwoude
Stoofperen- Jaap v.d. Vorm, Dalem ZH

In week 50 verwacht:

Prei, wortelpeterselie, rode biet, …

Levering week 52 (dubbelpakket)

  • In week 52 leveren we zoals gebruikelijk een dubbel pakket, dat voor twee weken voldoende is. In week 1 leveren we niet.
  • Vanwege kerstmis, dat op donderdag en vrijdag valt, leveren we in week 52 een dag eerder dan normaal, namelijk op dinsdag 23 en woensdag 24 december.
  • Uitzondering: de Odin fruittassen leveren we niet dubbel, tenzij u er expliciet om vraagt.
  • Webwinkelklanten: in week 1 kunt u niets bestellen; u kunt natuurlijk in week 52 vooruit bestellen voor week 1.
  • Boerderijwinkel: op woensdag 24 december is er een exra opening van 10 tot 16 uur. 25 december tot en met 2 januari is de winkel gesloten. Op zaterdag 3 januari is de winkel weer geopend op de gebruikelijke tijd van 9 tot 16 uur.

NIEUW: éénpersoons-combi

De eenpersoonscombi bevat minimaal 3 soorten groente en 2 soorten fruit, wordt door ons geleverd in een klein blauw kratje en kost € 6,95 per week.

Vakantiemeldingen voor week 52 en week 1: tijdig doorgeven.

Uitvoering van het Kerstspel uit Oberufer

op donderdag 18 december 2014 19 uur in onze (verwarmde) boerenschuur. Gespeeld door leerkrachten en ouders van de Vrije school Emmen.

nieuw: "De Peuterklas" bij kinderopvang De Tovertuin

Vanaf januari 2015 willen wij van start gaan olv. Irene Gosselink, maar we kunnen pas van start als er minimaal 4 peuters zijn aangemeld, omdat we het belangrijk vinden dat er genoeg kinderen zijn om samen als groep te kunnen functioneren en veel van en met elkaar te kunnen (spelend) leren.
Voor meer informatie en inschrijven kun je mailen naar charlotte.pater@gmail.com

Je eigen bamboefluit maken en leren bespelen

Dat kan bij muziekschool De Toverfluit o.l.v. Irene Gosselink. In een groepje van 3 tot 6 kinderen ga je je eigen bamboefluit maken. Iedere les begint met muziek maken, daarna werken we aan de fluit. De lessen starten in de week vanaf 8 januari 2015.

Adres: Bargerweg 35, 7826 BP Emmen (Barger-Oosterveld)
Meer informatie en aanmelden:
muziekschooldetoverfluit@gmail.com
0591-646581
en binnenkort op www.muziekschooldetoverfluit.nl.


Recepten

Linzensoep met knolselderij

bij- of hoofdgerecht voor 2 personen

150 gr gedroogde bruine of zwarte linzen, eventueel dobbelsteentjes spek, 2 laurierbladeren, 1 bouillonblokje, ev. 30 gr gekookt graan: rijst, gerst of haver, 1 flinke prei, 2 uien, 100 gr knolselderij (in kleine blokjes), 1 wortel of een stukje bloemkool, scheutje olie, ½ theel. komijn, ½ theel. karwij, een scheutje citroensap of azijn, peper en zout, 1 kleine (vegetarische) rookworst

Kook de linzen een half uur met het bouillonblokje, eventueel spek en de laurierbladeren in ruim water. Was de prei en snijd deze fijn. Snijd de wortel of bloemkool in stukjes. Schil de knolselderij en snijd 100 gram in kleine blokjes. Pel en snipper de uien. Fruit de uien in een pan in olie. Voeg na 5 min. de overige gesneden groenten toe en laat deze een aantal minuten meebakken. Voeg dit mengsel met de graan, komijn en karwij aan de kokende linzensoep toe en laat nog ongeveer een kwartier doorkoken. Voeg naar wens extra water toe. Maak de soep op smaak met een scheutje citroensap of azijn, vers gemalen peper en zout. Voeg bij het opdienen (vegetarische) rookworst toe. Serveer de soep met knapperig stokbrood of crackers met echte boter.

» Na een dag is de soep nog lekkerder!

» Deze soep is extra lekker met stukjes ontvelde tomaat en tomatensap er door.

Zuurkoolschotel met ananas, appel en rozijnen

hoofdgerecht voor 4 personen

800 gr kruimige aardappels, 150-200 ml melk, klontje roomboter, 1 theel Dijon mosterd, 1/8 theel nootmuskaat, 1/8 theel gemalen zwarte peper, 500 gr zuurkool, 230 gr ananasblokjes (vers of uit blik), 1 middelgrote appel, 25 gr rozijnen

Schil de aardappels en kook ze 15 minuten. Kook ook de zuurkool gaar in een klein laagje water. Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd de appel in blokjes. Verwarm intussen de oven voor op 220°C. Stamp de aardappelen met een klontje boter en de melk tot een gladde puree. Maak op smaak met mosterd, zwarte peper en nootmuskaat. Giet de zuurkool af en meng dit met de rozijnen, appel en ananas. Leg dit zuurkoolmengsel op de bodem van de ovenschaal en schep hier de aardappelpuree bovenop. Druk goed aan en strijk de puree glad. Zet de ovenschaal 15 à 20 minuten in de oven totdat de laag aardappelpuree licht goudbruin is.

Gebakken koolrabi met een romige saus

bijgerecht voor 2 personen

2 kleine of 1 grote koolrabi, zeezout, 2 eetl bloem, 30 gr boter, vers gemalen witte peper Voor de saus: 150 gr creme fraiche, 1 eetl tomatenpuree, 1 theel honing

Schil de koolrabi dik en snijd de koolrabi in dikke plakken. Kook de koolrabi 15 min. in water met wat zout. Laat na het koken goed uitlekken. Bestrooi de plakken met een weinig zout en haal ze door de bloem. Verhit de boter in de koekenpan en bak de plakken aan beide kanten goudbruin. Maal er wat peper over. Roer voor de saus creme fraiche, honing en tomatenpuree door elkaar. Laat de saus doorwarmen. Leg de gebakken koolrabiplakken op een bord en giet de saus erover.

Stoofpeertjes met diksap

bijgerecht voor 2 personen

600 gr stoofperen, een paar dunne schilletjes van een citroen of sinaasappel, stukje pijpkaneel, 2 kruidnagelen, 1 dl vruchtensiroop of diksap, ev. een scheutje bessensap, 1 eetl. maizena of aardappelmeel

Schil de peertjes, snijd ze in parten en verwijder het klokhuis. Breng de peerpartjes met citroen- of sinaasappelschil, pijpkaneel en kruidnagelen in een laagje water aan de kook. Laat het op een laag pitje met deksel op de pan koken. Voeg indien nodig nog een scheutje water toe. Voeg na minimaal een uur siroop of diksap en eventueel bessensap toe om de peertjes zoet en rood te laten worden. Laat de peertjes nog ongeveer 15 min. zachtjes doorkoken. Roer maizena of aardappelmeel met wat water tot een papje. Voeg al roerende zoveel aan het perenvocht toe tot de gewenste dikte is bereikt. Ook verrukkelijk met een flinke scheut port (of andere rode wijn) erdoor. Voeg dit halverwege de stooftijd toe. Heerlijk bij griesmeelpudding of vanillevla.

naar boven
naar boven