HOME

meer pakketbrieven

meer recepten
logo

Week 9, 28 feb 2008

't Leeuweriksveld bij De Wederik

Afgelopen maandag gingen we met het hele bedrijf uit eten. De biologische restaurants zijn in deze streek niet zo dik gezaaid en al langer wilden we graag zien hoe het Dorilea op haar nieuwe plek gaat. Zo gingen we dus bij haar met z'n zevenen aanschuiven. Voor alle abonnees die haar nog niet kennen: Dorilea heeft tot eind 2006 haar bedrijf op de Wenning gehad. Wij hebben haar tunnelkas overgenomen. Op een stuk land en in de kas teelde zij kruiden en een rijke variatie aan vergeten groentes, eetbare bloemen, alles wat maar eetbaar is. Begin 2007 startte zij op een eigen plek in Gieterveen. Het stuk land en de kas zijn wat kleiner maar een nieuwe taak kwam erbij: de Aanschuiftafel. Hier kunnen maximaal 8 mensen zich laten verwennen met een heerlijke biologische maaltijd, in de tuin van alles ontdekken en je krijgt van alles over de planten te horen. Dat hebben wij dus gedaan en het was gewoon heerlijk! We hebben naar hartelust gesmuld en alle groentenieuws uitgewisseld en we weten al zeker dat we er van de zomer weer naar toe willen. Nu zat in de sla hemelsleutel, driekleurig viooltje en madeliefje en dat is nog maar het begin van het seizoen. U dacht het al, ik ben druk aan het reclame maken, maar: goede dingen moeten gewoon verteld en verspreid worden en ik kan iedereen van harte aanbevelen om eens een keer aan te schuiven bij Dorilea op De Wederik, Broek 46 in Gieterveen - of www.dewederik.nl

Kathinka

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen

Winterpostelein     't Leeuweriksveld
Knolselderij Zorgboerderij Emmeloord
Taugé De Peuleschil, Rottevalle
Zuurkool Kramer, Zuid-Scharwoude
Linzen via De Nieuwe Band

Volgende week verwacht:
bloemkool, witlof, raapjes, winterpeen. En winterpostelein voor de laatste keer; we gaan ruimte maken in de kas.

Bericht voor de voorjaars- en vogelliefhebbers:
Wij, de Leeuweriken (zo worden we door de collega's van kaasmakerij Karwij genoemd!) zijn in een onderlinge wedstrijd verwikkeld: wie heeft welke vogel dit jaar al voor het eerst gehoord. Met z'n allen komt het al op een flinke score. We hoorden onder anderen de pimpel- en koolmeesjes, de merel, de vink, de specht, het roodborstje, de grote lijster en de zanglijster. Ook koude nachten houden hen niet meer tegen: het voorjaar komt eraan!

Twee verzoekjes:
- Wilt u bij betalingen a.u.b. uw abonneenummer (postcode + huisnummer) vermelden? Soms weten we niet zeker van wie een betaling afkomstig is.
- We hebben het liefst dat u zoveel mogelijk betalingen bundelt. Als u in plaats van elke week 1x/maand of 1x/kwartaal betaalt, scheelt het ons bankkosten en administratief werk.

Versaanbod voor week 10:
De complete lijst krijgt u op verzoek wekelijks toegemaild.
U kunt ook klikken op Versaanbod.

Aanbieding:
Witlof kl.1 /500 gr 2.00
Raapstelen/bos 1.20

Recepten

Romige zuurkool

1 pakje zuurkool, 1/8 L (125 cc) slagroom of kookroom, 50 g gehakte noten, minimaal 2 eetl. ananasstukjes

Kook de zuurkool ½ uur. Meng de zuurkool met de room in een pan en voeg de noten en ananas toe. Lekker met aardappels en saucijzen.
Variatie: verwerk in de zuurkool ook eens mandarijnpartjes en gehakte sukade.

Knolselderij met een kruidenkorstje

1 knolselderij, 1 el. azijn, ½ theel. zout, vleestomaten of een uitgelekte tomatenstukjes uit blik, 2 sneetjes volkorenbrood, 75 gr. graspte kaas, 2 el. gedroogde selderij, paar klontjes boter

Snij de knolselderij in 4 plakken van ca. 1 ½ cm en schil ze. Kook de plakken in 10 min. bijna gaarin 1 L. kokend water met 1 el. azijn en ½ theel. zout. Verwarm intussen de oven op 225°C en vet een ovenschaal in. Maak 2 vleestomaten schoon en snijd ze in stukjes ( of laat 1 blik tomatenstukjes uitlekken). Rooster 2 sneetjes volkoren brood. Verwijder de korstjes en verkruimel het brood. Meng 75 g geraspte kaas en 2 eetl gedroogde selderij door de kruim. Laat de plakken selderij uitlekken en leg ze naast elkaar in de ovenschaal. Verdeel de tomatenstukjes over de selderij. Strooi het kaasmengsel erover en leg er enkele klontjes boter op. Bak de schotel ca. 30 min. in het midden van de oven tot de bovenkant goudbruin is.

Linzensoep

Linzen zijn een prima leverancier van eiwitten, vitamine B1, fosfor en ijzer.

200 g. linzen, ½ fijne rookworst, 2 droogkokende aardappels, 1 flinke ui, 1 wortel, ¼ deel van grote knolselderij, beetje prei, beetje komijnzaad, beetje kurkuma, bouillonblokje, kruidnagel, teen knoflook.

Snipper de ui en kook die samen met de linzen en de teen gekneusde knoflook in 1 liter water. (Linzen 45 min. koken, ze hoeven niet per se geweekt te worden. Geweekte linzen: kooktijd 20-30 min.)
Snijd de prei, wortel, aardappel en knolselderij fijn in blokjes en voeg na 3 kwartier toe aan de linzensoep. Een blokje groentenbouillon, wat van de kruiden, even roeren en 20 min. rustig verder laten koken. Houd in de gaten of de massa de dikte heeft die je wilt, anders iets langer laten koken of juist wat extra vocht toevoegen. Op smaak brengen met zout en peper. Snijd de rookworst en roer die door de soep. Met een minuut of 5 is de linzensoep dan klaar om op te dienen.

Tip:Als je een extra bruin kleurtje aan de soep wil geven, kan je wat schoongemaakte schil van de ui meekoken. Vergeet die dan niet te verwijderen aan het eind!

Linzencurry

200 gr. bruine linzen, 4 el. olie, 1 theel. mosterdzaad, 1 ui gesnipperd, 1 el. fijngehakte gember, 1 Spaanse peper fijngehakt, 1 el. currypoeder, 1 theel. kurkuma, 250 ml. groentebouillon, 1 grote aardappel geschild en in blokjes, halve rode paprika in reepjes, 2 tomaten, ontveld en in vieren, sap van een halve limoen, zout en peper naar smaak.

Was de linzen en kook ze 5 min. in ruim water. Giet ze af. Verhit de olie in een braadpan en voeg het mosterdzaad toe. Als de zaadjes beginnen te springen, voeg dan de ui toe. Bak deze 6-7 min. tot hij wat bruin wordt en voeg dan de knoflook, gember, en Spaanse peper toe. Laat een minuut meebakken, doe dan de currypoeder en kurkuma erbij en laat nog een minuut bakken. Doe dan de bouillon en de linzen erbij en laat afgedekt ca. 45 min. sudderen of tot de linzen beetgaar zijn. Voeg de aardappelblokjes, de paprikareepjes, en de tomaten toe en laat nog 20 min. stoven tot de aardappelblokjes gaar zijn. Voeg indien nodig nog wat water toe. Roer als laatste het limoensap erdoor en maak op smaak met zout en peper. Serveer met rijst of naanbrood.

Bij deze curry is een schaaltje komkommer-raita lekker: snij een komkommer in blokjes en roer ze door een schaaltje Griekse yoghurt. Meng er vervolgens wat komijn, knoflook, zout, cayennepeper en munt doorheen.