logo

Week 11, 12 maart 2009

Begin teeltseizoen

De eerste plantingen in Wilhelmsoord zitten in de grond. Tussen de buien door is het toch weer gelukt. We hebben mooie, goed afwaterende zandgrond, zodat vroege teelten goed mogelijk zijn! Bosbietjes, broccoli, spitskool, groene kool, andijvie, knolvenkel, prei, wilde spinazie, koolrabi, paksoy, krop-, ijsberg- en rode bataviasla staan netjes in het gareel op onze akker. We hebben ze meteen warm "ingepakt" in vliesdoek zodat ze beschermd zijn tegen de laatste winterkou. Tot 5 graden vorst kunnen ze zo aan. Het blijft altijd een risico, die vroege teelten, maar het gaat verbazend goed en de kwaliteit wordt vaak ook erg goed dus neem ik graag wat risico op de koop toe. De temperaturen gaan nu gelukkig ook wat omhoog. Binnenkort plaatst Martin een paar foto's op de website, zodat u een impressie van onze nieuwe plek kunt krijgen.
Vanmiddag (woensdag) gaan we verder met plantuien (voor lenteuitjes), sjalotten en knoflook. Intussen is er ook schapepotstalmest op het land gestrooid, afkomstig van het bedrijf "De sterke akkers" van Herman Bosman en Alberta Rollema uit Dalen, die biologische melkschapen houdt. Een bedrijf wat ik goed ken, want de eerste drie jaar van 't Leeuweriksveld huurde ik hier grond. En nu na onze verhuizing zitten we weer mooi in de buurt, want hun bedrijf ligt maar 10 kilometer van Wilhelmsoord. We gaan ook eieren - Alberta houdt ook kippen - en lamsvlees, o.a. heerlijke shoarma en lamskoteletjes, van De sterke akkers verkopen. Want biologische produkten direct uit de omgeving, dat is het best...

Wouter

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen

WinterpeenGerbranda State, Pietersbierum
WitlofKlompe, Biddinghuizen
ZuurkoolKramer, Zuid-Scharwoude
BroccoliZaai-ster (Italië)
KnolvenkelZaai-ster (Italië)

al deze produkten hebben het EKO-keurmerk - keurmerk

In week 12 verwacht:
Gemengde kiemen...

Vanaf eind april verwachten we de eerste produkten van onze nieuwe plek te oogsten. Natuurzuiver, onbespoten, op schone grond geteeld, met gebruikmaking van uitsluitend biologisch uitgangsmateriaal en biologische mest. Maar nog niet voorzien van een keurmerk.
Hecht u veel waarde aan het keurmerk, dan bieden we u de mogelijkheid uw pakket van mei tot 22 oktober om te zetten in een 100% Eko-pakket. De prijs blijft dan gelijk, maar u ontvangt alleen aangekochte produkten.

Openingstijden van onze boerderijwinkel:

maandag15-18 uur
donderdag17-19 uur
zaterdag10-16 uur

Versaanbod week 12

De complete lijst krijgt u op verzoek wekelijks toegemaild.
U kunt ook kijken bij Versaanbod.
Aanbieding

Witte kool1,30 / st
Bellefleur appels
heerlijke handappels uit een ouderwetse hoogstamboomgaard van Jaap v.d. Vorm uit Dalem in de Betuwe
1,95 / kg
U kunt bij ons ook het uitgebreide assortiment heerlijk brood van "De consequente Biobakker" uit Ahaus (vlak over de grens bij Enschede) bestellen.
Week 11 en 12 in de aanbieding:
nr. 005, veelzaden (desem)3,45
nr. 5012 gebuild tarwe (gist)1,95

Recepten

Italiaanse roerbak van broccoli

voor 6 personen

5 eetl olijfolie
2 eetl vloeibare honing
1 eetlepel sojasaus
2 eetlepels balsamicoazijn
1 teen knoflook
3 eetl verse basilicum, gesnipperd
60 gr pijnboompitten
500-700 gr broccoli, in roosjes
zout
versgemalen peper

Vermeng in een grote schaal 1 eetlepel olijfolie met de honing, sojasaus, balsamico, knoflook, basilicum en pijnboompitten. Breng een grote pan met water aan de kook, voeg zout en de broccoli toe en kook hem in 3 minuten al dente (beetgaar). Giet de groentes af en vermeng in de schaal met de dressing. Schep voorzichtig zodat de roosjes heel blijven. Verhit de resterende olie in een wok en roerbak de broccoli met de saus 4 minuten tot hij gloeiend heet is. Proef of de groentes goed van smaak zijn en serveer met vis of vlees.

Eenpansgerecht van worteltjes en kabeljauw

hoofdgerecht voor vier personen

450 gr aardappelen
450 gr wortels
1 knolvenkel met groen
1 teen knoflook
25 gr boter
1,5 dl droge witte wijn
3,5 dl groentebouillon
250 ml crème fraîche
4 (lente)uitjes
450 gr (diepvries) kabeljauwfilet of Alaska-koolvisfilet
2 theel maizena
2 theel water
peper, zout

De aardappelen schillen en in vieren snijden. De wortels schrapen en in plakjes snijden. De knolvenkel schoon maken en in reepjes snijden en het groen bewaren. Hak de knoflook fijn. Verhit de boter in een ruime pan en bak de aardappelen 5 min aan. Voeg de wortels, de knolvenkel, de knoflook, de wijn, de room en de groentebouillon toe. Goed roeren en de pan afdekken en in 15 min de groenten beetgaar koken. Snij de uitjes in ringen en snij de (licht ontdooide) vis in blokjes en voeg bij de massa en laat 5 min meekoken. Leng de saus aan met de aangelengde maizena. Voor het serveren het fijngeknipte venkelgroen toevoegen. Proeven en eventueel bijkruiden met peper of zout.

Ovenschotel met winterpeen, uien en gehakt

750 gr aardappelen
500 gr winterpeen
1 grote ui
1 teentje knoflook
1 eetl. boter + wat boter om te bakken
250 gr rundergehakt
peper
zout
nootmuskaat
1,5 runderbouillontablet
worcestershir-saus
25 gr geraspte belegen kaas

Aardappelen schillen en in grove stukken snijden. Winterpeen schillen met dunschiller of kaasschaaf en in grove stukken snijden. Uien en knoflook pellen en fijnhakken. Kook de aardappelen gaar in water met zout. Stamp de aardappelen fijn en breng de puree op smaak met zout, peper, nootmuskaat en boter. Intussen de winterpeen in weinig water beetgaar koken (± 20 min.). Oven voorverwarmen op 200 graden. Ui en knoflook lichtbruin fruiten in wat boter. Gehakt toevoegen en rul bakken. Op smaak maken met de verkruimelde bouillontabletten, peper, zout en worcestersaus. Wortelen afgieten, het kooknat opvangen en hiervan 5 eetl bij het gehakt voegen. Wortelen mengen door het gehakt. Eerst het wortel-gehaktmengsel in de vuurvaste schaal. Puree erover verdelen en bestrooien met geraspte kaas. In het midden van de voorverwarmde oven zetten (200° tot de bovenkant bruin kleurt. (plm. 10-15 minuten )

Witlof met honing en tijm

4 stronkjes witlof
paar takjes tijm
klontje boter
25 gr pijnboompitten
4 eetl vloeibare honing

Snij het kontje van de witlof en haal de blaadjes los. De binnenste blaadjes zijn wel erg klein; haal die niet uit elkaar, maar snij het complete hart in de lengte in vier parten. Ris de tijmblaadjes van de takjes. Verhit wat boter in een wok. Doe de pijnboompitten erin en bak ze zachtjes lichtbruin. Doe de witlof, tijm en wat zout erbij en zet het vuur hoger. Bak al omscheppend in 4-5 minuten beetgaar. Voeg op het laatst de honing toe.

naar boven
naar boven