logo

Week 30, 22 juli 2009

Stikstof

Een heel belangrijk voedingselement voor de plantenwereld is stikstof. Zonder stikstof geen eiwit, en zonder eiwit geen groei en voortplanting (dit geldt ook voor dieren en mensen, die al hun benodigde stikstof uiteindelijk binnenkrijgen door planten te eten!). Juist het element stikstof komt van nature niet in bodemmineralen voor - het moet uit de lucht, die 80% stikstof bevat, in de bodem komen. Maar het stikstofgas zoals het in de lucht voorkomt is zó nog niet bruikbaar voor planten. Het moet eerst omgezet worden in andere vormen: nitraat of ammoniak, iets wat planten zelf niet kunnen, evenmin als dieren en mensen.
Pardon, mensen kunnen het van nature dan wel niet, in hun kunstmestfabrieken weten ze wel degelijk luchtstikstof om te zetten in nitraat en ammoniak. Wel hebben de mensen hier enorme hoeveelheden fossiele energie voor nodig, want luchtstikstof is een eigengereid stofje dat erg gesteld is op haar vrijheid. En dan nog is het resultaat een dood produkt, wat -even grof gezegd- wel de kwantiteit, maar niet de kwaliteit van de plantengroei bevordert.
De natuur doet het eleganter: bacteriën kunnen luchtstikstof binden bij normale bodemtemperaturen, en krijgen de energie die ze daarvoor nodig hebben in de vorm van suikers van planten waarmee ze samenwerken - zonne-energie dus. Een heel belangrijke plantenfamilie waarmee de bacteriën kunnen samenwerken zijn de vlinderbloemigen, o.a. klavers, luzerne, lupine, alle soorten bonen en erwten horen hierbij. De plant en de bacterie vormen samen wortelknolletjes waarin de stikstofbinding plaatsvindt. Dit levert een mooie, kwalitatief hoogwaardige vorm van stikstofmest op, die ook nog eens gratis is!
Als de vezelhennep geoogst is, ga ik daarom gras-klaver-luzerne zaaien.

Wouter

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen

Andijvie - 't Leeuweriksveld
Courgette - 't Leeuweriksveld
Groene kool - 't Leeuweriksveld
Tuinbonen - 't Leeuweriksveld
Rode bietjes - 't Leeuweriksveld
Extra!:Komkommer - De Zonnehorst, Punthorst

't Leeuweriksveld is aan het omschakelen naar biologische landbouw, de overige produkten hebben het EKO-keurmerk - keurmerk

In week 31 verwacht:
Kropsla, paprika, prei, groenselderij, ...

Een klant maakte ons opmerkzaam op het volgende:

Petitie Bio BTW-vrij

Een verkoper van biologisch snacks, Leo Dijkgraaf, is een petitie begonnen om de regering ervan te overtuigen dat biologische producten tijdelijk vrijgesteld moeten worden van btw om zo een prijsverlaging in gang te zetten in de richting van gangbare producten Als er 40.000 handtekeningen worden verzameld dan moet volgens de Burger-initiatief-wet dit onderwerp in de Tweede Kamer behandeld worden. Het idee: bevorder de duurzame biologische teelt door als proef twee jaar BTW vrijstelling te geven. Bijna 7000 mensen hebben de petitie 'Bio BTW Vrij' al onderschreven. Onze oproep: teken de petitie op www.biobtwvrij.nl! Meer informatie is ook te vinden op www.vroegevogels.vara.nl.

Versaanbod week 31
De complete lijst krijgt u op verzoek wekelijks toegemaild.
U kunt ook kijken bij Versaanbod.

Aanbieding

Komkommer0,70 / st
Aubergine * 1,90 / 500 g
Karnemelk Drentse Aa1,10 / liter

* = eigen produkt van 't Leeuweriksveld


Recepten

Tuinbonen met kruiden en tomaten

Bijgerecht voor 2 personen

750 gr tuinbonen
2 eetl olie
1 teentje knoflook
½ theel gedroogde salie
1 tomaat
zout, peper
125 gr tomaten

Dop de tuinbonen. Pel het knoflookteentje en pers deze uit.
Ontvel de tomaten en snijd deze in stukjes. Verhit de olie in een pan en fruit hierin de knoflook en salie een paar minuten.
Doe de tuinbonen erbij en fruit deze ongeveer 5 minuten mee. Voeg wat zout en peper en de stukken tomaat toe.
Draai de hittebron wat lager, leg een deksel op de pan en laat het gerecht onder af en toe roeren ongeveer 20 minuten zachtjes sudderen tot de tuinbonen gaar zijn.
Lekker met gekookte aardappelen en een karbonade.

Macaroni met groene kool

Hoofgerecht voor 4 personen

400 gr groene kool
zout, peper
450 gr macaroni
2 uien
2 teentjes knoflook
50 gr boter
200 gr hamblokjes
4 eieren
150 gr Hüttenkäse of andere zachte kaas

Pel de uien en knoflookteentjes en hak ze fijn. Snij de ham in blokjes.
Maak de kool schoon, snijd ze in reepjes en kook ze in een pan met een beetje water en zout 5 minuten. Laat de kool uitlekken.
Kook de macaroni volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking en laat deze uitlekken. Verhit de boter in een grote pan en fruit hierin de uien en knoflook.
Voeg dan de hamblokjes, wat zout, beetje peper, kool en macaroni toe. Laat dit goed warm worden.
Klop 2 eieren los. Haal de pan met macaroni van de hittebron en roer er de losgeklopte eieren door.
Vet een ovenschaal in en schep hierin de macaroni. Klop twee eieren los met de Hüttenkäse en verdeel dit over de macaroni.
Zet de schaal 15 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden.

Gevulde courgette met gierst

Bijgerecht voor 4 personen

150 gr gierst
2 ½ dl water
2 courgettes
3 eetl olie
1 ui
1 theel majoraan
zout
4 eetl geraspte kaas
8 olijven

Kook de gierst in een pan met het water en wat zout 30 minuten. Breng in een andere pan water aan de kook en leg daar de courgettes 3 minuten.
Schep ze dan uit de pan en snijdt de courgettes in de lengte door midden. Hol met een lepeltje de courgettes uit.
Pureer het vruchtvlees met een staafmixer. Maak de ui schoon en snipper deze.
Verhit de olie in een pan en fruit hierin de ui eventjes. Voeg dan de courgettepuree, majoraan, zout en gierst toe en bak dit 7 minuten mee.
Vul de uitgeholde courgettes met dit mengsel, strooi er de kaas over en verdeel er de olijven over. Zet de courgettes 8 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden.

Andijvie met kerrie en noten

Bijgerecht voor 4 personen

750 gr andijvie
2 uien
1 eetl kerrie
1dl bouillon (blokje)
1 eetl, bloem 75 gr cashewnoten
zout, peper
olie

Maak de andijvie schoon, snijd ze in reepjes, was ze en laat ze uitlekken. Maak de uien schoon en snipper deze.
Verhit de olie in een pan en fruit hierin eventjes de uien en knoflook. Roer dan de bloem erdoor en schep dan ook de andijvie en de cashewnoten erdoor.
Giet de bouillon erbij en laat de groente 5 minuten zachtjes sudderen. Breng het op smaak met wat zout en peper.
Lekker met aardappelen en een bal gehakt.

Rode bietjes met crème fraiche

Bijgerecht voor 4 personen

500 gr gekookte rode bieten
1 ui
2 ½ dl crème fraîche
15 gr boter
zout, peper

Ontvel de bieten en snijd ze in blokjes. Maak de ui schoon en snipper deze fijn.
Verhit de boter in een pan en fruit hierin de ui glazig. Voeg dan de bietjes toe en stoof deze een paar minuten mee.
Roer dan de crème fraiche erdoor en breng het op smaak met wat peper en zout. Laat de groente goed warm worden, maar niet meer koken.

naar boven
naar boven