logo

Week 33, 12 aug 2009

Vakantie

Ook de medewerkers van 't Leeuweriksveld gaan met vakantie. We wisselen elkaar keurig af, zodat het bedrijf gewoon door kan gaan en u er niets van merkt.
Dit jaar was de eerste keer dat Kathinka en ik, met Anna en Roos, het ook zelf gewaagd hebben er een weekje tussenuit te gaan. We zijn gaan kamperen aan de Duitse Oostzeekust, ergens tussen Lübeck en Kiel in het plaatsje Behrensdorf. Er is daar een prachtig glooiend landschap, overal heuvels maar nauwelijks hoger dan 100 m. Veel akkers en weilanden zijn omzoomd door lage houtwallen. Er zijn mooie oude loofbossen met dikke eiken en beuken, en een weelderige ondergroei. Langs de wegen is een bonte kleurenpracht van vele wilde bloemen die er groeien: duidelijk vruchtbare grond met kalk en klei erin. Het binnenland wordt verder opgefleurd met mooie meren en ook kom je regelmatig een oud adellijk landgoed tegen - de adel wist ook wel waar ze wezen moest!
De Oostzee zelf maakt in vergelijking met de Noordzee een rustige indruk, er is weinig branding, het getijdeverschil is gering en ook zijn er weinig duinen. Maar zoals altijd aan zee was het heerlijk ontspannend, een soort magische werking oefent het strandzand en het eindeloze rustige ruisen op je uit. Anna en Roos vonden het prachtig. Ze hebben zeesterren, krabben en kwallen gevangen, gangen gegraven en kastelen gebouwd, heel veel mooie stenen gevonden, waaronder veel gaatjesstenen en een heuse fossiele zeeëgel. Elke dag precies hetzelfde doen op hetzelfde plekje strand en ze waren helemaal tevreden. Dat werd mij wat te rustig dus ik ben af en toe een hele dag gaan fietsen!

Wouter

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen

Lollo rossa - 't Leeuweriksveld
Andijvie - 't Leeuweriksveld
Tomaten of courgette - 't Leeuweriksveld
Groenselderij - 't Leeuweriksveld
Rode kool - Eko de Eerste, Marknesse

't Leeuweriksveld is aan het omschakelen naar biologische landbouw, de overige produkten hebben het EKO-keurmerk - keurmerk

In week 33 verwacht:
Eikebladsla, groenlof, prei, ...

Ik doe mijn best om sperziebonen te krijgen voor de pakketten maar dat valt niet mee. Handgeplukte inkopen is te duur en de teler die in voorgaande jaren machinegeplukte bonen aan ons leverde, blijkt er mee gestopt te zijn. Ik zoek nog andere telers. Volgend seizoen gaan we ze zeker zelf voor u telen...

Openingstijden van onze boerderijwinkel:

maandag15-18 uur
donderdag17-19 uur
zaterdag  9-16 uur

Versaanbod week 34
De complete lijst krijgt u op verzoek wekelijks toegemaild.
U kunt ook kijken bij Versaanbod.

Aanbieding

Groenlof *1,30 / st
Sperziebonen2,75 / 500 g
Blauwe bessen2,25/ 250 g
Gebuild vloerbrood gist 800 g2,15
Pompoen tarwe desem 800 g2,25

* = eigen produkt van 't Leeuweriksveld


Recepten

Aardappel-selderijsalade

500 g in schil gekookte aardappels
¼ l. vleesbouillon
1 struik selderij
2 zoetzure appels
2 augurken
1 eierdooier
1 theel. mosterd
1 theel. olie
100 g. magere kwark
zout, peper
1 theel. citroen

Snijd de gepelde aardappels in plakken, giet er hete bouillon over en laat het 10 min. staan. Verdeel de selderij in stengels, maak ze schoon, was ze en snijd ze in stukjes.
Snijd de geschilde appels (zonder klokhuis) in plakjes. Snijd de uitgelekte augurken ook in plakjes.
Roer voor de saus de eierdooier, de mosterd, olie en kwark door elkaar en breng het op smaak met wat zout en peper. Laat de aardappels uitlekken en schep ze door elkaar in een kom met de selderij, appel en augurk.
Schep de kwarkmayonaise erdoor en breng het op smaak met citroensap, zout en peper. Laat de salade op een koele plaats 30 min. rusten.

Rode kool met dille

2 personen

400 gr rode kool
1 appel
100 ml crème fraîche
2 flinke takken dille
1 rode peper
1 theel zout

Snijd de rode kool fijn. Schil de appel en snijd deze in blokjes.
Hak de dille fijn. Snijd de rode peper in ringetjes.
Verwarm de oven voor op 200 graden. Doe de rode kool in een schaal die in zowel de oven als magnetron kan.
Voeg een kleine hoeveelheid water toe, evenveel als er in een klein wijnglas gaat. Dek de schaal af met een magnetrondeksel of magnetronfolie en doe 10 minuten in de magnetron op 600 Watt.
Haal de schaal uit de magnetron, giet niet af, maar voeg de appel, dille, peper en het zout toe. Roeren.
Voeg dan de crème fraîche toe. Weer roeren.
Dan 35 minuten in de oven. Halverwege even roeren.
Lekker met aardappelpuree.

Lollo rossa met rauwe ham en avocadoballetjes

4 personen

1 krop lollo rossa
4 tomaten
1 teen knoflook
1 rode ui
8 dungesneden plakken rauwe ham
1 rijpe avocado

Voor de slasaus:
4 eetl olijfolie
4 eetl balsamico azijn
zout, peper

Slasaus:
Roer de olijfolie, balsamico azijn en zout en peper door elkaar.

Sla:
Verwijder evt. lelijke buitenste bladen bij de krop sla. Was en droog de bladen
Snijd de ontvelde tomaten in plakjes. Hak de ontvelde teen knoflook in kleine stukjes en leg deze op de plakjes tomaat
Snijd de gepelde rode ui in dunne ringen. Rol de plakjes ham op.
Verdeel de sla over de borden. Leg de plakjes tomaat langs de rand van het bord.
Leg de uiringen op de sla. Snijd - op het laatste moment - de avocado in de lengte tot de pit in.
Verwijder de pit. Steek met behulp van een meloenbolletjessteker balletjes uit het vruchtvlees
Verdeel de balletjes over de salade, en giet de slasaus over de salade. Leg de hamrolletjes kruislings op de salade en dien meteen op.

Andijviestamppot met gehaktballetjes

150 gr rundergehakt
1 beschuit
1 klein ei
2 theel grove mosterd
750 gr aardappelen
75 gr ontbijtspek
15 gr boter
1 kleine banaan
75 ml melk
300 gr andijvie

Verkruimel het beschuit. Vermeng het gehakt met de beschuit, het ei, de mosterd, zout en peper.
Vorm er kleine balletjes van. Schil de aardappelen en snijd deze in stukken.
Kook de aardappelen in weinig water met zout in 20 minuten gaar. Snijd het ontbijtspek in stukjes.
Bak in een droge koekenpan het spek in ca. 3 minuten bruin en knapperig. Schep het uit de pan.
Verhit in dezelfde pan de boter en bak de gehaktballetjes in 10 minuten rondom bruin en gaar. Snijd de banaan in plakjes.
Bak de banaan de laatste 3 minuten mee. Giet de aardappelen af, stamp ze fijn en roer er zoveel melk door, dat er een stevige puree ontstaat.
Was de andijvie en snijd de andijvie fijn. Meng de andijvie en het spek door de puree.
Breng de stamppot op smaak met zout en peper. Verdeel de gehaktballetjes over het gerecht.
Voeg aan het bakvet 100 ml water toe. Breng het aan de kook en roer de aanbaksels los. Schenk de jus in een juskom.
Eet smakelijk!

naar boven
naar boven