logo

Week 36, 2 sept 2009

Schoffelen

Het plantseizoen voor de vollegrond is alweer voorbij, met wat er nu op het land staat moeten we de winter door zien te komen...wel kan er nog gezaaid worden, nateelten met een korte groeiperiode als raapstelen en rucola. En in de tunnelkas planten we begin oktober nog de winterharde veldsla en winterpostelein.
Verder is het zaak de gewassen zo goed mogelijk te verzorgen. Enkele teelten wil ik nog wat bijbemesten, omdat de groei niet naar mijn zin is. Ook daarvoor is het al laat - een vuistregel met betrekking tot de zaai van groenbemesters zegt bijvoorbeeld: een dag in juli is een week in augustus is de hele maand september- maar met een beetje geluk heeft het nog effect.
Daarnaast blijft schoffelen altijd belangrijk. Eenvoudig maar mooi werk en met onvolprezen effecten: onkruiden worden bestreden, er komt lucht in de grond voor de plantewortels en het bodemleven, en zelfs is schoffelen een soort water geven. Pardon, water geven? De grond droogt toch juist uit als je hem openmaakt met je schoffel!
Toch niet. Het werkt als volgt: als je de grond een tijdje met rust gelaten hebt, vormen zich overal zogenaamde capillairen, een mooi woord voor hele smalle gangetjes van onder naar boven, waardoor voortdurend water aangezogen wordt dat aan het oppervlak verdampt. Vergelijk het met limonade drinken door een rietje; de drinker is in dit geval de zonnewarmte, en door de zuigende werking van de verdamping wordt het water uit de diepte omhoog gedwongen. Op een hete zomerdag verdwijnt er zo heel wat water uit de ondergrond, zonder dat het gewas er wat aan heeft. Totdat... de schoffel alle capillairen doorbreekt en de waterstroom de pas afsnijdt. Vaak is al snel te zien hoe het gewas er dankbaar op reageert!

Wouter

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen

Eikebladsla - 't Leeuweriksveld
Wilde spinazie of groene kool - 't Leeuweriksveld
Andijvie - 't Leeuweriksveld
Spercieboontjes - Snippe, Zeewolde
Suikermaïs - Klompe, Biddinghuizen

't Leeuweriksveld is aan het omschakelen naar biologische landbouw, de overige produkten hebben het EKO-keurmerk - keurmerk

In week 37 verwacht:
Bloemkool, rode bietjes, raapstelen, div. sla, prei.

De kredietcrisis als aanleiding om tot echt sociaal inzicht door te dringen

Een werk- en studieweekend op 't Leeuweriksveld waarin we ons aan de hand van teksten (R. Steiner) en eigen ervaring verdiepen in de vraag hoe een gezonde, eigentijdse samenleving eruit kan zien.

Thema's: de idee van het kennen als basis; geschiedenis van het geld; geldschepping en geldvernietiging; van de huidige, door mechanismen geregelde geldorde naar een organische geldorde; samenhang met het eigendomsrecht; noodzakelijke vernieuwing en differentiëring van het eigendomsrecht; een vermenselijkte, broederlijke economie als hogere synthese van vrije markt en staatsregulering.
Leiding: Wouter Kamphuis
Tijd: zaterdag 10 en zondag 11oktober, beide dagen van 10.30u tot 17u.
Kosten: € 50 pp. inclusief 2 lunches en koffie/thee/sap.
Ter afwisseling op het denkwerk gaan we ook een paar uur handwerk op het land verrichten, dus neem werkkleding mee!

Openingstijden van onze boerderijwinkel:

maandag15-18 uur
donderdag16-19 uur
zaterdag  9-16 uur

Versaanbod week 37
De complete lijst krijgt u op verzoek wekelijks toegemaild.
U kunt ook kijken bij Versaanbod.

Aanbieding

Bloemkool1,40 / st
Bosbiet *1,70 / bos

* = eigen produkt van 't Leeuweriksveld


Recepten

Sperciebonen Sri Lanka

500 gr. sperciebonen (rengen en in 2 cm.stukjes snijden)
150 gr. uien (fijnsnijden)
1 groene peper (pitjes eruit en fijnsnijden)
2 el. maldive fish (gedroogd vismaalsel)(of garnalenwol)
1 kopje kokosmelk of aangemaakte santen
½ tl. kurkuma
1 tl. cayennepeper
1 tl. djinten
2 tl. ketoembar
1 ½ tl. zout
2 el. olie of boter

Meng alle ingredienten behalve de olie en de kokosmelk in een kom en verhit dan in een hapjespan de olie en bak de gemengde ingredienten al roerend gedurende 5 minuten. Voeg dan de kokosmelk en een kopje water toe en kook dit 20 minuten onder af en toe roeren gaar. Mocht e.e.a. te droog worden, meng dan wat water toe.

Maïssoep

1 el. boter
75 gram spekblokjes
1 ui
3 zoete aardappelen (bataat) in blokjes
3/4 liter bouillon
2-4 maïskolven
1 dl koksroom
1 dl melk
peper en zout

Bak de spekblokjes in boter en voeg de gesnipperde ui toe. In 15 minuten fruiten en omscheppen. Voeg de aardappelblokjes toe, met de bouillon en laat die in 15 minuten garen. Schraap de korrels van de maïskolven en vang ook het witte vocht op. Voeg de maïs en het vocht bij de soep en laat het geheel 15 minuten koken. Roer de room en de melk erdoor, breng weer aan de kook en breng op smaak met peper en zout.

Eikebladsla met peer en blauwe kaas

100 g Roquefort
1 peer
1 el citroensap
½ krop eikebladsla

Was de eikebladsla in ruim water en droog hem in een slacentrifuge. Scheur de bladeren in kleine stukken en verdeel ze over de borden. Schil de peer, halveer hem en verwijder het klokhuis. Snij de helften in de lengte en in schijven en sprenkel er direct het citroensap over.
Maak een gladde saus van de roquefort met de biogarde. Schep de saus op de salade. Garneer met plakjes peer. Serveer direct.

Andijvie klassiek

1 krop andijvie
zout, peper en nootmuskaat
1 el maizena
melk

Snijd en was de andijvie en doe de andijvie in een pan met voldoende (zo weinig mogelijk, maar het mag niet aanbranden) water en zout. Breng op een hoog vuur aan de kook, daarna zachtjes gaar laten koken. Wanneer de andijvie gaar is giet je deze af in een vergiet en laat deze goed uitlekken. Daarna terug in de pan op een laag vuur. Voeg nu peper en nootmuskaat toe. (ongeveer een mespuntje van elk) Doe de maizena in een kopje en voeg daar een beetje melk aan toe. Goed door elkaar roeren met een vork zodat er geen klontjes ontstaan. Zet de andijvie nu op een hoog vuur zodat de pan erg heet kan worden. Voeg nu het maizenapapje toe en roer deze meteen door de andijvie. Geef de maizena de kans om de andijvie te binden.

Groene kool met appel, ham en roomkaas uit de wok

1 groene kool
2 eetlepels olie
1 kleine ui
1 teentje knoflook
150 g achterham
1 appel
½ el bouillonpoeder
75 g verse roomkaas
1 tl karwij
2 tl paprika
peper, zout

Snijd de groene kool in hele fijne reepjes. Pel en snipper de ui en de knoflook. Snij de ham in blokjes. Schil de appel, verwijder het klokhuis en snij deze ook in blokjes.
Verhit de olie in de wok. Bak hierin de ui en de knoflook glazig. Voeg de appelblokjes en de ham toe en bak deze ook even mee. Doe de groene kool erbij. Alles op hoog vuur 4 minuten bakken. Voeg 1 klein kopje water, bouillonpoeder en het karwijzaad toe. Goed roeren. Deksel op de pan en laat de kool 10 minuten zachtjes sudderen. Voeg de losgeroerde verse roomkaas toe en maak de kool op smaak met peper, zout en paprikapoeder.

naar boven
naar boven