't Leeuweriksveld is veel meer dan een biologische-dynamische akker met groentes. We bestaan al 20 jaar en zijn 15 jaar aan de Zandzoom bij Emmen gevestigd. Vanaf het voorjaar tot ver in de winter groeit op onze akkers een overvloed aan groentes.
Als Zelfoogst-abonnee kun je nu ook zelf hiervan oogsten, wat je dagelijks of wekelijks nodig hebt. Voor diegenen, die zelf geen eigen moestuin hebben, maar toch de voldoening van een eigen oogstmoment willen hebben. Het Zelfoogsten is een beleving voor zowel kinderen, jongeren als volwassenen. Weg van de drukte en de stress en toch vlakbij de stad is dit een plek om te genieten.
Gedurende het seizoen wisselt het aanbod continu, waarbij er in de zomer een ruimere keus is en vanaf december tot en met april het aanbod beperkter is.
In de schuur staat de koffie en thee altijd klaar bij het zelfbedienings-“tappunt” (€ 1,50 per kopje).
Hoekje met gereedschappen en spoelplaats
Plattegrond van 't Leeuweriksveld, met daarop vermeld welke groente waar staat.
Als zelfoogster word je lid voor minimaal een seizoen. Het lidmaatschap kan op elke datum ingaan, en geldt dan tot diezelfde datum een jaar later.
Bij het eerste seizoen heb je een proefperiode van een maand. De rekening ontvang en betaal je voordat je kunt beginnen met oogsten, zodat wij als tuinders de voorbereidende werkzaamheden en inkoop kunnen financieren. Met het lidmaatschap deel je in de oogst, waarbij je zelf bepaalt, aan de hand van wat er oogstklaar is, hoe je oogst er van dag tot dag uitziet.
Het lidmaatschap voor een oogstseizoen (bijvoorbeeld van 1 mei tot 1 mei) kost in 2024-2025:
Per persoon van 16 jaar en ouder | € 315 |
Kinderen 11 t/m 15 jaar pp | € 210 |
Kinderen 5 t/m 10 jaar pp | € 155 |
Kinderen t/m 4 jaar pp | gratis |
prijzen incl btw. |
De eerste maand is een proefmaand. Hiervoor betaal je 1/12 van de bovenstaande tarieven.
Als je op vakantie bent kun je je aandeel laten oogsten door buren of kennissen zodat zij van je groentes kunnen genieten.
Zin om mee te doen? Meld je aan!
Bij aanmelding geef je het aantal personen op (en bij kinderen de leeftijd) voor wie je oogst.
Aanmelden kan
Je kunt natuurlijk ook langskomen op ’t Leeuweriksveld.
Hier volgt een overzicht hoe je de groentes het best kunt zelfoogsten.
AardappelsMaak de rug los met de spitvork. Raap de aardappels uit de grond. Alle maten, groot en klein, meenemen! |
AardperenSpit de plant ca. 20 cm diep uit. Trek de stengels uit de grond, haal de aardperen eraf. |
AndijvieOogsten kan op twee manieren:
|
BoerenkoolJe oogst de onderste volgroeide bladeren door ze af te breken. Laat de kop intact. Zolang de kop intact blijft kan de plant goed doorgroeien en kan er lang van geoogst worden. |
CherrytomaatjesHaal de rode vruchten met het kroontje van de tros, zonder de onrijpe vruchten er af te scheuren. |
Groene koolBuig de grote losse bladeren naar buiten en snijd de vaste krop van de stronk. |
GroenlofSnijd de krop goed laag bij de grond af. Verwijder de slechte bladeren. |
HerfstrapenTrek de dikke rapen uit de grond en draai het blad er af. |
KnolselderijPak de knol onderaan vast en trek 'm uit de grond. Schraap of snijd de wortels af met een mes. |
KnolvenkelSnijd de knol onderaan van de steel. Je kunt het loof afsnijden, maar ook laten zitten: het jonge loof kan ook gegeten worden. |
KoolrabiMet een knipschaar/snoeischaartje van z’n steel afsnijden. |
PaksoiSnijd de paksoi aan de grond af en haal de slechte bladeren weg. |
PalmkoolAlléén volgroeide bladeren afscheuren! Dit zijn de onderste bladeren. Jonge bladeren laten zitten. De top moet heel blijven, want de kool groeit de hele winter door. Door het oogsten van de volgroeide/onderste bladeren krijgt de plant steeds meer de vorm van een palm. |
PastinakenVoorzichtig met de spitvork lossteken, doe dit op ca 10 cm naast de pastinaak, loodrecht naar beneden, anders beschadig je de pastinaak. Dan omhoog wippen en de pastinaak eruit trekken. Dan het loof er afdraaien. |
PeterselieDe gave groene bladeren afknippen/-snijden voor een bosje. |
PompoenZoek de oranje bollen! Voorzichtig door de bladermassa lopen, om niets te beschadigen. Alleen rijpe pompoenen oogsten: een donkeroranje kleur en het steeltje is houtig. Bij de steel afsnijden met een mes. |
PreiSteek de prei voorzichtig met de vork los en trek 'm recht omhoog. |
RaapstelenPlantjes met wortel en al uittrekken. 1 bos is ongeveer polsdik. |
Rode bietenKnol uit de grond trekken, en het loof er afdraaien. |
RucolaEen handvol bladeren grijpen en langs de grond afsnijden. Gele bladeren en eventueel onkruid eruithalen. |
SlaAan de grond afsnijden en slechte bladeren verwijderen. |
SnijbietSnijd de plant ongeveer 2 cm boven de grond af. Zo kan de plant door blijven groeien en kunnen we er heel lang van oogsten. |
Snijbonen
|
Spekbonen
|
SpitskoolBuig de grote losse bladeren naar buiten en snijd de vaste krop van de stronk. |
SpruitjesBreek de dikke stevige spruiten zijwaarts van de plant af. |
SuikermaisVoel of de kolf goed gevuld is. De kolf is rijp als de maisharen donkerbruin en tabak-achtig zijn. Breek de maiskolf uit de bladoksel. Het breken van de maiskolf moet gemakkelijk gaan anders is de kolf nog niet rijp. |
TomatenHaal de rode vruchten met het kroontje van de tros, zonder de onrijpe vruchten er af te scheuren. |
VeldslaSnij de roset goed laag bij de grond af. Slechte blaadjes verwijderen. |
Witte koolBuig de grote losse bladeren naar buiten en snijd de vaste krop van de stronk. |
WortelsVoorzichtig met de vork loodrecht naar beneden lossteken, ca 10 cm van de wortel. Wip dan de wortel op en haal ze uit de grond. Maak er een mooi bosje van, of draai het loof eraf. |
©'t Leeuweriksveld Zandzoom 72 7814 VJ Emmen 0591-381445 info@leeuweriksveld.nl
Contact webmaster: martin.rhebergen@freedom.nl
HOME Nieuws Zelfoogsten Abonnementen Aanmelden Afhaalpunten Levergebied Pakketbrieven Recepten Webwinkel en Bestellen Contact Openingstijden Routebeschrijving Links Over ons Geschiedenis Oogsten koken en eten Blauwe bessengaard Foto's …en leeuweriken Site Map